Türkiye'de yabancı dil öğretiminde 'Anlıyorum ama konuşamıyorum' sorunsalının öğretmen deneyimleri üzerinden çözümlenmesi (Bingöl örneği)
'I understand foreign language but i can't speak it' in Turkey and analyzes through the experiences of course teachers (Sample of Bingöl)
- Tez No: 767569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretimi, Dil Gelişimi, İletişim
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türkiye, eğitim sisteminde yabancı dil öğretimine erken yaşlardan başlamasına rağmen, 2019 istatisiklerine göre yabancı dil öğretiminde 87 ülke arasında dünyada 79. sırada yer almıştır. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dil öğrenme yeteneğiyle çocuklar doğar. Dil öğretme noktasında, Türkiye çok gerilerde kalan bir ülke görüntüsü vermiştir. Literatürde bu konuyu çeşitli yönleriyle sorgulayan birçok araştırma mevcuttur. Bu çalışmada ise 'Anlıyorum ama Konuşamıyorum' teması üzerinden Bingöl örnekleminde 20 İngilizce öğretmeni katılımcıyla yürütülen saha çalışmasında, yabancı dil öğretiminde ne gibi eksiklikler ve zorluklar olduğu sorunsallaştırılmaya çalışılmıştır.Dil insanlar tarafından etkileşimi gerçekleştiren en önemli araçtır. Nitel araştırma deseni üzerinden yürütülen bu çalışmada, sosyal bir sorun haline gelen yabancı dili konuşma sorunsalının üzerinde durulmuştur.Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve maksimum çeşitlilik yöntemi ile öğretmenlerin görüşleri alınmıştır.Bu çalışmanın sonucunda öğrencilerin dile maruz kalmamasının ve grammar ağırlıklı(dilbilgisi) öğretimin,bazı okullardaki alt yapıdaki eksikliklerin yabancı dil pratiği yapılmasının önüüne geçildiği görülmüştür. Bu durumda yabancı dil öğretimininde gereken verimin alınması öğrencilerin yabancı dile maruz bırakılmasının önemi vurgulanmıştır ve İngilizce öğretmenlerinin sınıflarda İngilizce konuşarak eğitim vermesinin önemi üzerinde durulmuştur.Çalışmanın sonucunda dile yabancı dilde konuşma becerisinin gelişmesini etkileyen temel unsur dile maruz bırakarak yabancı dili kullanmalarını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Even though teaching a foreign language in the Turkish education system started at an early age, it ranked 79th in the world among 87 countries in this issue. As in the world, children are born with the ability to learn languages in Turkey. Turkey has given the impression of a country that is far behind in terms of foreign language teaching. In teaching languages, many studies are present in the literature questioning this issue in various aspects. This study was performed with 20 English teacher participants in the Bingöl through the theme 'I understand, but I cannot speak.' Besides, the shortcomings and difficulties in foreign language teaching were also problematized. Language is the most important means of enabling humans to interact with one another. Based on the qualitative research pattern, this study deals with the problem of speaking a foreign language, which is a social problem. For this purpose, the qualitative research method was implemented, and teachers' opinions were obtained through the maximum diversity method. It was concluded that students in Turkey are not exposed to languages, instead grammar-based teaching is offered to them, and deficiencies in infrastructure in some schools cause the lack of practicing foreign languages. In this circumstance, the importance of exposing students to foreign languages and training English teachers to speak English in classrooms to get fruitful results in foreign language teaching was highlighted in the study. The main element that affects the development of speech skills in foreign languages is to enable students to use foreign languages by exposing themselves.