Okul öncesi öğretmenlerinin oyun algısı ve Covid-19 sürecinin çocukların oyunlarına etkisi hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Play perception of preschool teachers and the effect of the Covid-19 process on children's games examination of opinions about
  1. Tez No: 767571
  2. Yazar: BÜŞRA ELMASLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Okul Öncesi, Öğretmen, Oyun, Çocuk, Education, Preschool, Teacher, Game, Child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi öğretmenlerinin oyun algısı ve Covid-19 sürecinin çocukların oyunlarına etkisi hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu boyutta çalışma grubunu oluşturan Türkiye'nin 19 farklı ilinde görev yapan 137 okul öncesi öğretmeni rastgele seçilmiştir ve karma yöntem uygulanarak veriler 'Kişisel Bilgi Formu' ve Kadim (2012) tarafından oluşturulan 'Okul Öncesi Dönemde Oyun Öğretimi Öz-yeterlik Anketi' vasıtasıyla 5'li likert yapı ve görüşme soruları uygulanmıştır. Yürütülen çalışma pandemi döneminde gerçekleştirildiği için veriler online platformda toplanmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle okul öncesi öğretmenlerinin oyun öğretimi öz yeterliklerinin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği ele alınmış, ardından Covid-19 sürecinin çocukların oyunlarına etkilerine ilişkin 10 açık uçlu soruya verilen cevaplar incelenmiştir. Nicel verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Güvenilirlik testi (Cronbach Alpha), verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri, değişkenlerin anlamlı farklılık gösterip göstermediklerini incelemek amacıyla da Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Görüşme sorularından ulaşılan cevaplara göre çocukların covid-19 sürecinde bir gün içerisinde ortalama 80 dakika oyun oynadıkları ve serbest oyun zamanlarının olduğu görülmektedir. Okul öncesi öğretmenlerinin çocuklara açık alanda ortalama 40 dakika oyun oynama fırsatı sundukları görülse de bunun yanında bazı faktörlerin etkileri tespit edilmiştir. Bu faktörler değerlendirildiğinde mevsim şartlarının önemli bir yer kapladığı ve geriye kalan katılımcıların imkânı olmaması sebebiyle açık havada oyun oynama fırsatı sunamadıkları görülmüştür. Tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinden yola çıkılarak okul öncesi öğretmenlerine yöneltilen nitel sorularda katılımcıların %99'unun Zoom uygulamasını kullandığı görülebilmektedir. Bu süreçte sınıf içerisinde çocukların oyun oynayabilmelerini sağlayabilmek için farklı yollar deneyen katılımcıların dışında sınıfın fiziki yapısının yetersizliğinden dolayı alternatifler denemeyen katılımcıların da bulunduğu tespit edilmiştir. Çoğunlukla okul öncesi öğretmenlerinin uzaktan eğitim sürecinde çocuklarla etkileşimlerinde azalma olduğu görülürken, aile ile iş birliği içerisinde olmaya gayret gösterdikleri ve TRT EBA, WhatsApp gibi platformların tercih edildiği görülmüştür. Toplam 50 katılımcı, çocuklarının oyun süresinde azalma gözlemlerken, 36 katılımcı ise çocuklarının oyun oynama sürelerinde artış gözlemlediğini belirtmiştir. Genel olarak çocukların Covid-19 döneminden önemli bir boyutta etkilendiğini, bu etkilenmenin oyunlarına da yansıtıldığını görebilmek mümkündür. Okul öncesi öğretmenlerinin oyun öğretimi öz yeterliğinin yaşa, mesleki kıdeme, kadro durumuna, sınıf mevcuduna, görev yapılan okulun yerine ve sınıfta yardımcı olması durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır. Öğretmenler oyun etkinliklerine yönelik planlama, uygulama ve mesleki yeterliliklerini çok yüksek seviyede algılamakta iken oyun etkinliklerini uygulama açısından kendilerini orta seviyede yeterli algıladıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine the views of preschool teachers about the perception of play and the effect of the Covid-19 process on children's play. In this dimension, 137 preschool teachers working in 19 different provinces of Turkey were randomly selected, and the data were obtained by applying the mixed method, and the data was obtained by using the 'Personal Information Form' and the 'Preschool Education Self-Efficacy Questionnaire' created by Kadim (2012). Likert structure and interview questions were applied. Since the study was carried out during the pandemic period, the data were collected on the online platform. Within the scope of the study, it was first discussed whether the game teaching self-efficacy of preschool teachers differed significantly according to their demographic characteristics, and then the answers to 10 open-ended questions about the effects of the Covid-19 process on children's play were examined. SPSS program was used in the analysis of quantitative data. Reliability test (Cronbach Alpha), Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests to determine whether the data showed normal distribution, and Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test to examine whether the variables showed significant differences were applied. According to the answers obtained from the interview questions, it is seen that the children play an average of 80 minutes a day during the covid-19 process and they have free play time. Although it is seen that preschool teachers offer children the opportunity to play for an average of 40 minutes in the open area, the effects of some factors have been determined. When these factors were evaluated, it was seen that seasonal conditions occupied an important place and the remaining participants could not offer the opportunity to play outdoors due to lack of opportunity. Based on the pandemic process affecting the whole world, it can be seen that 99% of the participants use the Zoom application in the qualitative questions directed to preschool teachers. In this process, besides the participants who tried different ways to enable children to play in the classroom, it was determined that there were also participants who did not try alternatives due to the inadequacy of the physical structure of the classroom. While it is seen that there is a decrease in the interaction of preschool teachers with children during the distance education process, they try to cooperate with the family and platforms such as TRT EBA and WhatsApp are preferred. While 50 participants in total observed a decrease in their children's playing time, 36 participants stated that their children's playing time increased. In general, it is possible to see that children are affected by the Covid-19 period to a significant extent, and this influence is also reflected in their games. It has been determined that preschool teachers' game teaching self-efficacy does not differ significantly according to age, professional seniority, staff status, class size, location of the school where they work and the situation of helping in the classroom. It has been determined that while the teachers perceive their planning, implementation and professional competences for game activities at a very high level, they perceive themselves as moderately sufficient in terms of applying game activities.