Üreme çağındaki kadınların servikal kanserin erken tanısına yönelik tutumları ve bilgi düzeyleri
Attitudes and knowledge levels of women of reproductive age towards the early diagnosis of cervical cancer
  1. Tez No: 767591
  2. Yazar: EMİNE ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGÜL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks Kanseri, Erken Tanı, Üreme Sağlığı, Pap Smear, HPV, Cervical Cancer, Early Diagnosis, Reproductive Health, Pap Smear, HPV
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, üreme çağındaki kadınların servikal kanserin erken tanısına yönelik tutumları ve bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Kesitsel tipte tanımlayıcı olan çalışma, Antalya Kemer Devlet Hastanesi 18-49 yaş arasında olan 340 kadınla yapılmıştır. Kişisel Bilgi Formu ve Servikal Kanserin Erken Tanısına Yönelik Tutum Ölçeği (SKETTÖ) formları kullanılmıştır. Veriler, e-posta, whatsapp, online ve yazılı olarak toplanmıştır. Verilerin analizi için sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum-maximum değerler, t testi ve ANOVA testinden yararlanılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların SKETTÖ toplam puan ortalaması 87.17±13.97 (min:70, max:130) olarak bulunmuştur. SKETTÖ toplam ölçek puanı, 18-28 yaş grubunda, üniversite/yüksekokul mezunlarında, çalışan ve gelir düzeyi iyi olan kadınlarda, bekarlarda, şehirde yaşayanlarda, sigara- alkol kullananlarda, doğum kontrol yöntemi olarak kondom kullananlarda, jinekolojik muayeneye düzenli giden kadınlarda ve HPV aşısı yaptıran kadınlarda diğer gruplara göre daha yüksek saptanmıştır. Eğitim düzeyi arttıkça SKETTÖ puan ortalaması artmakta ve bekar kadınların SKETTÖ puan ortalaması daha yüksek olup istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Kadınlar jinekolojik muayene yaptırmama nedeni olarak en çok“şikayetinin olmaması”(%53.7) olarak ifade etmiştir. Kadınların %47.9'u serviks kanserinin önemli bir etkeni olan HPV'nin bulaş yolunu bilmediğini ve sadece %7.9'u HPV aşısını yaptırdığını ifade etmiştir. Ayrıca kadınların çoğunluğunun serviks kanseri risk faktörlerini bilmediklerini belirtmiştir. Çalışma sonucunda; kadınların SKETTÖ puan ortalamasının düşük seviyede olduğu, eğitim düzeyinin, medeni durumun ve kendisini serviks kanseri bakımından riskli görmenin kadınların servikal kanserin erken tanısına yönelik tutumların da etkili olduğu bulunmuştur. Serviks kanseri konusunda kadınların ve toplumun bilinçlendirilmesi için farkındalık ve eğitim programları yapılmalı, sağlık çalışanlarının kadınları serviks kanseri tarama programlarına katılmaları konusunda teşvik etmeleri büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was planned in order to determine the attitudes and knowledge levels of women of reproductive age towards the early diagnosis of cervical cancer. The study, which is Decipherable in cross-sectional type, was conducted with 340 women aged between 18-49 years in Antalya Kemer State Hospital. Personal Information Form and Attitude Scale for Early Diagnosis of Cervical Cancer (SKETTÖ) forms were used. The data was collected by e-mail, whatsapp, online and in writing. For the analysis of the data, number, percentage, mean, standard deviation, minimum-maximum values, t test and ANOVA test were used. The mean total score of the women participating in the study was found to be 87.17±13.97 (min:70, max:130). The total SKETTÖ scale score was higher in the 18-28 age group, university/college graduates, working women with good income levels, singles, city dwellers, smokers and alcohol users, condom users as a contraceptive method, women who regularly undergo gynecological examinations and women who have received the HPV vaccine compared to other groups. As the level of education increases, the average score of SKETTO increases, and the average score of single women's SKETTO is higher, and a statistically significant difference was found. the most common reason for not having a gynecological examination was stated as“lack of complaints”(53.7%). 47.9% of women stated that they did not know the transmission route of HPV, which is an important factor in cervical cancer, and only 7.9% had received the HPV vaccine. He also stated that the majority of women do not know the risk factors for cervical cancer. As a result of the study; It was found that the average SKETTÖ score of women is at a low level, the level of education, marital status and the attitudes of women towards the early diagnosis of cervical cancer are also effective in considering themselves at risk for cervical cancer. Awareness and training programs for the awareness of women about cervical cancer and society should be done, it is vital to encourage women to participate in cervical cancer screening programme health workers.