Akıllı kentlere örnekler üzerinden kavramsal yaklaşım ve ülkemiz planlama pratiğine akıllı kentlerin entegrasyonu Aydın ili Koçarlı ilçesinin akıllı kent tasarımı kapsamında incelenmesi
Conceptual approach to smart cities through the examples and integration of smart cities into Turkey's planning practice; evaluation of Koçarlı district, Aydın in the scope of smart city design
- Tez No: 767596
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Kent, Teknoloji, İnovasyon, Sürdürülebilirlik, Yaşanabilirlik, Smart City, Technology, Innovation, Sustainability, Livability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı dünyada akıllı kent yaklaşımını başarılı şekilde uygulayan örnek akıllı kentlerin uygulama süreçlerinin irdelenmesi ve kentlilerin sağlıklı bir çevrede yaşaması için geliştirilen uygulama ve projelerin incelenmesiyle, bu projelerin ülkemiz için uygunluk düzeyinin tartışılması ve yeni yaklaşımlar geliştirilmesidir. Dünyada yapılan farklı çalışmalarda en iyi akıllı kentler sıralamasında yer alan, Singapur, Helsinki, Londra, Seul, New York ve Barselona kentlerinin akıllı uygulamaları ve ülkemizde akıllı kent yaklaşımına son yıllarda yoğunlaşan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli kentlerinin geliştirdiği akıllı uygulamalar ve projeler irdelenerek ülkemizin mevcut planlama pratiğine nasıl entegre edileceği sorusuna cevap aranmıştır. Yöntem: Ülkemizden ve dünyadan uygulama örneklerinin, örnekler arası karşılaştırma yöntemiyle incelenmesi, Aydın iline dair istatistiki verilerin analizi ve anket yöntemi kullanılarak alanın akıllı kent yaklaşımına sosyal açıdan hazırlık seviyesinin değerlendirmesi yapılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda akıllı kent yaklaşımının yalnızca fiziksel değil sosyal ve toplumsal bir hazırlık ve altyapı süreci gerektirdiği tüm bu süreçlerin farklı ölçeklerde koordineli şekilde yapılması gerektiği tespit edilmiştir. Sonuç: Akıllı kent yaklaşımının ülkemizde uygulanması süreçlerinde; yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, farklı kesimlerden paydaşlar ve kentliler arasında yüksek oranda aktif iş birliği gerekmektedir. Kentlerin ve kentlilerin akıllı kent sürecine hazırlanması ve gerekli politikaların oluşturulabilmesi için her ölçekteki mekân ve sosyal ve ekonomik her sektör tamamlayıcı şekilde ele alınmalı, oluşturulan politikalar birleştirici ve bütünü tamamlayıcı olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the application processes of exemplary smart cities that successfully implement the smart city approach in the world and to evaluate the applications and projects developed for the citizens to live in a healthy environment, to discuss the suitability of these projects for our country and to develop new approaches. Smart applications of the cities of Singapore, Helsinki, London, Seoul, New York, Barcelona, which are in the best smart cities ranking in different studies in the world, and smart applications developed by the cities of Istanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya and Kocaeli, which have concentrated on the smart city approach in our country in recent years and projects were examined and an answer was sought to the question of how to integrate smart city concept in our country into the current planning practice. Method: Social preparedness level of the district was evaluated for the smart city approach by examining the application examples from our country and the world with the method of comparison between the examples, analysis of statistical data about Aydın and using the questionnaire survey results ,. Findings: As a result of the study, it was determined that the smart city approach requires not only a physical but also social preparation and infrastructure process, and all these processes should be carried out in a coordinated manner at different scales. Conclusion: In the process of implementing the smart city approach in our country, a high level of active cooperation is required between local governments, public institutions, stakeholders of different scales and citizens. In order to prepare cities and citizens for the process and to create the necessary policies, every physcal scale and social and economic sector should be handled in a complementary way, and the policies created should be unifying and complementary.