Ergenlerin sağlığı geliştirme davranışları ve psikolojik sağlamlık düzeyleri öznel iyi oluşu yordamakta mıdır?
  1. Tez No: 767597
  2. Yazar: HASAN AĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE ÖZBİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlerin Sağlığı Geliştirme Davranışları, Öznel İyi Oluş Psikolojik Sağlamlık, Health Promotion Behaviors Of Adolescents, Psychological WellBeing, Subjective Well-Being
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlerin sağılığı geliştirme davranışları ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin öznel iyi oluşu yordama gücünü incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde çalışmanın yapıldığı ilçenin devlet okullarında öğrenimini sürdüren, yaşları 14 ile 18 arasında değişen (SS=1.116), Türkçe bilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan ergenler (n=502), (228 erkek, 274 kız) çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada yordama modeli kullanılmıştır. Verilere ulaşmak için Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Adölesan Sağlığını Geliştirme Ölçeği, Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği-12 ve Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Verileri analiz etmek için SPSS.26 paket programından yararlanılmıştır. Ulaşılan bilgilere göre ergenlerin sağlığı geliştirme davranışları ve psikolojik sağlamlık öznel iyi oluşu anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bilimsel sonuçları alanyazına katkı bağlamında tartışılmış ve araştırmacı ve uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the predictive power of adolescents' health promotion behaviors and psychological resilience levels on subjective well-being. For this purpose, adolescents aged between 14 and 18 (SS=1.116), who speak Turkish and voluntarily participated in the research (n=502), who continue their education in the state schools of the district where the study was conducted in the Turkish Republic of Northern Cyprus in the 2021-2022 academic year, (228 boys, 274 girls) constituted the study group. The prediction model was used in the research. Socio-Demographic Information Form, Adolescent Health Promotion Scale, Child and Youth Psychological Resilience Scale-12 and Adolescent Subjective Well-Being Scale were used to reach the data. SPSS.26 package program was used to analyze the data. According to the information obtained, it was concluded that adolescents' health promotion behaviors and psychological resilience significantly predicted subjective well-being. The scientific results of the research were discussed in the context of contribution to the literature and suggestions were presented to researchers and practitioners.