Lise öğrencilerinin ahlâkî değerlerinin kelâmî açıdan değerlendirilmesi (Diyarbakır örneği)
The evaluation of the moral values of high school students in terms of the Kalam (The case of Diyarbakır)
- Tez No: 767641
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİTHAN CAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Gençler, İmam Hatip Lisesi, İslâm Ahlâkı, Kelâm, Ethics, Young People, Imam Hatip High School, İslâmic Ethics, Kalam
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Siirt Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanlık tarihi boyunca ahlâk, toplumların düzeni, bireylerin hem dünyevî hem de uhrevî mutluluğu açısından vazgeçilmez bir unsur olmuştur. Disipliner bir yapıya sahip olmasa da teorik anlamda en eski toplumlarda bile bazı ahlâkî değerlerin var olduğu kabul edilmektedir. Günümüz dünyasında ve yaşadığımız toplumda da farklı ahlâk anlayışları ve değer alanlarının olduğunu görebilmekteyiz. Özellikle gençlerimizin ahlâkî tavırlarının bazı dış etkenler sonucunda yaşadığımız toplumun inanç, gelenek ve görenekleriyle şekillenmiş ahlâk anlayışından uzaklaşmakta olduğu gözlemlenmektedir Bu çalışmada liseli gençlerin eğitim gördükleri okul türlerine göre ahlâk anlayışları mukayese edilip aldıkları eğitimin pratikte ne derece uygulandığı araştırılmıştır. Aynı zamanda gençlerin ahlâk anlayışlarını analiz etmek için hazırlanan mülâkat sorularına verilen cevapların Kelâm ilmine göre değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Morality has been an indispensable component in terms of the order of societies and the felicity of individuals, both worldly and otherworldly, throughout the history of humanity. Despite the fact it does not have a disciplinary structure, it is accepted that there are some moral values in the theoretical sense. We can see that there are disparate moral understandings and value areas in today's world and in the society that we live in. It is observed that specifically the moral attitudes of our young people are moving away from the moral understanding shaped by the beliefs, traditions, and customs of the society we live in because of some external factors. In this study, the moral understanding of high school youth was compared according to the types of school they were educated, and it was investigated to what extent the education they received was applied in practice. Accompanying, the answers given to the interview questions prepared to analyse the moral understanding of young people are evaluated according to the science of Kalam.