Güneş enerjisi santrallerinin Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi: Karapınar YEKA-1 Güneş Enerjisi Santrali üzerine bir saha araştırması
The place and importance of solar power plants in the Turkish economy: A case study on Karapınar YEKA-1 Solar Power Plant
  1. Tez No: 767642
  2. Yazar: ŞERİFE ULUS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Güneş Enerjisi, Karapınar GES, YEKA-1, Saha Araştırması, Renewable Energy, Solar Energy, Karapınar GES, YEKA-1, Case Study
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün artması, enerjiye erişimin zorlaşması, mevcut yenilenemez enerji kaynaklarının sınırlı düzeyde ve tükenme riskinin olması ve çevreye zarar vermesi ülkeleri sürdürülebilir, temiz enerji kaynaklarına yönlendirmiştir. Bu noktada ülkeler doğada bolca bulunan, ileride tükenme durumu olmayan güneş, rüzgâr gibi kendi kendini yenileyen enerji kaynaklarından enerji üretimine başlamıştır. Türkiye'de de yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapılmakta özellikle güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğada bolca bulunan bu çevre dostu kaynağın üretimini daha fazla arttırmak için devlet ve özel sektör çeşitli projeler yapmaktadır. Bu çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinin üretimi için Konya Karapınar'da konumlandırılan Karapınar YEKA-1 GES projesinin etkilerinin mülakat ve saha araştırması ile değerlendirilmesi ve SWOT analizi yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları, bu kaynakların tarihçesi anlatılmıştır. İkinci bölümünde dünyada ve Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyeli, ekonomi ile ilişkisi ayrıca dünya ve Türkiye ekonomisindeki önemi ve bu enerji kaynaklarına dair politika ve stratejiler incelenmiştir. Üçüncü bölümünde Karapınar YEKA-1 GES projesi ve Karapınar hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümünde ise mülakat ve saha araştırması yapılmıştır. Bu doğrultuda elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve bulgular neticesinde SWOT analizi yapılmıştır. Son bölümünde ise Türkiye'ye ilişkin politika önerileri ve sonuç sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda, bu projenin bölge ve Konya ili istihdamını doğrudan ve dolaylı olarak olumlu yönde etkilediği, yerli ve milli bir proje olması sebebi ile enerjide dışa bağımlılığı önemli derecede azaltacağı görülmektedir. Ayrıca bu bölgenin ekonomik değerinin olmadığı, herhangi bir tarımsal faaliyetin yapılmadığı görülmüştür. Ekonomik değeri olmayan bu alanın bu proje ile ekonomiye kazandırıldığı ve uzun yıllar katkı sağlayacağı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The increasing need for energy, the difficulty of accessing energy, the limited level of existing non-renewable energy resources and the risk of depletion, and the damage to the environment have led countries to sustainable and clean energy sources. At this point, countries have started to produce energy from self-renewing energy sources such as the sun and wind, which are abundant in nature and do not run out in the future. In Turkey, production is made from renewable energy sources, and solar energy is a resource with a high potential. In order to increase the production of this environmentally friendly resource, which is abundant in nature, the state and private sector are carrying out various projects. In this study, it is aimed to evaluate the effects of the Karapınar YEKA-1 SPP project located in Konya Karapınar for the production of solar energy, which is one of the renewable energy sources, by interview and field research and to make a SWOT analysis. For this purpose, in the first part of the study, renewable and non-renewable energy sources and the history of these sources are explained. In the second part, the potential of renewable energy resources in the world and in Turkey, their relationship with the economy, their importance in the world and Turkey's economy, and the policies and strategies regarding these energy resources are examined. In the third part, detailed information about Karapınar YEKA-1 SPP project and Karapınar is given. In the fourt part, interviews and field research were conducted. In this direction, the findings were evaluated and a SWOT analysis was made as a result of the findings. In the last part, policy recommendations and conclusion regarding Turkey are presented. As a result of the study, it is seen that this project affects the employment of the region and Konya province positively, directly and indirectly, and will significantly reduce foreign dependency in energy, since it is a domestic and national project. In addition, it has been observed that this region has no economic value and that no agricultural activity has been carried out. It has been revealed that this area, which has no economic value, has been brought to the economy with this project and will contribute for many years.