Lise öğrencilerinin dini dünya görüşlerini etkileyen unsurlar üzerine bir araştırma
A research on affecting factors of the religious worldviews of high school students
- Tez No: 673846
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dini Dünya Görüşü, The Religious Worldview
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Araştırmamızda lise öğrencilerinin dini dünya görüşlerini etkileyen unsurların neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Nitel araştırmamızın araştırma deseni olgubilimdir. Çalışmamızda veri toplama aracı olarak görüşme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubumuz maksimum çeşitlilik örneklemesi stratejisiyle Konya ili merkez ilçelerine bağlı on farklı lisede okuyan on birinci ve on ikinci sınıf öğrencilerinden seçilmiştir. Çalışmamızda veri analiz şekli içerik analizidir. Veriler çözümlenirken genel bir çerçeve içinde yapılan kodlama türü kullanılmıştır. Araştırma bulguları neticesinde, lise öğrencilerinin dünya görüşlerine aile, çevre, yaşam standartları, din, ideoloji, kültür/coğrafya unsurları etki etmektedir. Dini dünya görüşleri çerçevesinde ahlaki değerlerinin kaynakları din ve vicdan olarak tespit edilmiş ahlaki eylemlerde kuşkuya düştüklerinde ise en çok ailelerine başvurdukları görülmektedir. Öğrencilerin çoğu ailelerden yaşama dair amaçları, dinleri, dini anlayış şekilleri, dünya görüşleri, siyasi görüşleri, ideolojileri ve yaşam tarzları bakımından farklılık gösterdiklerini ifade etmektedir. Öğrencilerin hayat amaçlarının oluşmasında din en önemli etkendir. Öğrencilerin çoğunun dini dünya görüşlerinde tarihselciliğe indirgenen bir yaklaşım saptanmıştır. Araştırmamıza katılan öğrencilerin neredeyse yarısının dünya görüşü okulda verilen eğitimden ve imam hatip lisesi meslek dersleri veya din kültürü ahlak bilgisi derslerinden etkilenmemektedir. Bunun sebebini de ezbere dayalı ve tartışmadan uzak olması bakımından eğitim sistemi, hem ders anlatımından dolayı hem de bildikleri konuların tekrarı olduğunu düşündükleri konularda derslerin ciddiyetinin olmaması ve not kaygısıyla çalışılan dersler olarak ifade etmektedirler. Öğrencilerin dünya görüşlerinde eğitim kanadında öğretmenlerin bilgili olması, derse kaynak açısından donanımlı gelmeleri, araştırmacı bir kişiliğe sahip olmaları, dersi disiplinler arası yaklaşımla işlemeleri, kendilerine yöneltilen sorulara mantıklı ve doyurucu cevaplar verebilmeleri öğrencileri etkileyen öğretmen özellikleridir.
Özet (Çeviri)
The factors affecting religious worldviews of high school students are identified in our case study. The research design of our qualitative research is phenomenology. The interview method is used as the data collection tool in our study. Our study group is selected from students who study at 10th and 11th grade various high schools The research design of our qualitative research is phenomenology. Interview method was used as a data collection tool in our study. Our study group is selected from 11th and 12th grade students studying in ten different high schools in the central districts of Konya by the strategy of maximum variation sampling. The method of data analysis of our study is content analysis. While analysing the data, the coding type made/determined in a general frame was used. As a result of the research findings, family, environment, living standards, religion, ideology, culture / geography factors affect the world views of high school students. Within the framework of religious worldviews, the sources of moral values have been determined as religion and conscience. It is seen that they most frequently refer to their families when they are doubtful about moral actions. Most of the students state that they differ from their families in terms of their purpose of life, religion, way of understanding religion, world views, political views, ideologies and lifestyles. Religion is the most important factor in the formation of students' mission in life. An approach that is narrowed to historicism has been identified in most of the students' religious worldviews. The world view of almost half of the students participating in our study is not affected by the education given at the school and the vocational courses of imam hatip high school or religious culture and ethics lessons. The reason for this is the fact that the rote-learning based education system being far from discussion. The style of delivering lectures and the content of lessons they think that they have already known have led to the lack of seriousness in lessons. Moreover, the students think that these lessons are learned for the concern of grades. When looking to worldview from educational aspect, being well-versed, being equipped in terms of resources, having an investigative personality, teaching the lesson with an interdisciplinary approach, and being able to give logical and satisfactory answers to the questions posed to them are the characteristics of teachers that affect students.