Çevresel örneklerde eser düzeydeki nikelin katı faz mikroekstraksiyonu ile ayrılması ve zenginleştirilmesi
Separation and enrichment of nickel at trace level in environmental samples by solid phase microextraction
  1. Tez No: 767683
  2. Yazar: İSMAİL ÜNGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik HP-2MG, zenginleştirme, Ni(II), katı faz mikroekstraksiyon, alevli atomik absorpsiyon spektrometresi, Magnetic HP-2MG, preconcentration, Ni(II), solid phase microextraction, flame atomic absorption spectrometry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, eser miktarda Ni(II) 2-(5-Bromo-2-pridilazo)-5-(dietilamino) fenol (Br-PADAP) şelatları halinde hızlı adsorpsiyonu, zenginleştirilmesi ve tayini için manyetik Diaion HP-2MG reçinesi sentezlenmiştir. Ni(II) geri kazanmasını etkileyen parametreler arasında; pH, reçine miktarı, matris etkisi, numune hacmi, eluent tipi ve hacmi optimize edildi ve zenginleştirme işleminden sonra FAAS analizler yapıldı. Gözlenebilme sınırı (LOD), tayin sınırı (LOQ) ve zenginleştirme faktörü sırasıyla 14.7 µg L-1, 49.0 µg L-1 ve 100'dir. Adsorban, adsorpsiyon özelliklerinden herhangi bir kayıp olmadan 15 kez kullanılabildi. Sunulan katı faz mikroekstraksiyon yönteminin doğruluğu, sertifikalı referans malzemelerin analizi ile kontrol edildi. Geliştirilen yöntemin çeşitli gerçek örneklere başarı ile uygulandı.
Özet (Çeviri)
In this study, magnetic Diaion HP-2MG resin was synthesized for rapid adsorption, enrichment and determination of trace amounts of Ni(II) as 2-(5-Bromo-2-pyridylazo)-5-(diethylamino) phenol (Br-PADAP) chelates. Among the parameters affecting on the recoveries of Ni(II); pH, resin amount, matrix effect, sample volume, eluent type and volume were optimized and analyzes were performed by using FAAS after pre-concentration. Limit of detection (LOD), limit of quantification (LOQ) and preconcentration factor was 14.7 µg L-1, 49.0 µg L-1 and 100, respectively. The adsorbent could be used 15 times without any loss its adsorption properties The accuracy of the presented solid phase microextraction procedure was checked by the analysis of certified reference materials. The developed method has been successfully applied to various real samples.