Efficacy of phosphide based fertilizers on bacterial speck disease of tomato
Fosfit bazlı gübrelerin domates bakteriyel benek hastalığına etkisi
- Tez No: 767686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMER HORUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Fosfit, Pseudomonas syringae pv. tomato, Kontrol, Tomato, Phosphite, Pseudomonas syringae pv. tomato, Control
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bakteriyel etmen, Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst), domateslerde Bakteriyel Benek Hastalığına neden olur. Hastalığın ilk belirtileri, domates yapraklarında sarı bir hale ile çevrili, suyla ıslanmış, küçük koyu kahverengi lekelerdir. Patojen tohum kaynaklıdır, bu nedenle hastalığın kontrolü zordur. Bu çalışmada, beş farklı fosfitin (kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum ve çinko/manganez fosfit) ve bir fungisit olan Fosetyl-Alüminyum'un yapraklarda Pst'nin hastalık şiddetini önlemedeki etkinliği test edilmiştir. Fosfitler, saksılarda Pst bulaştırılmış bitkilere, önerilen dozlarda birer hafta arayla toplam 4 hafta boyunca yapraktan püskürtme ile uygulanmıştır. Bitkiler, kontrol bitkilerinde hastalık belirtileri görülene kadar yüksek nem (%75-90) ve optimum sıcaklık (22-24 °C) koşulları altında kontrollü bir serada tutulmuştur. Sonuç olarak, uygulamalar istatistiki olarak farklılık göstermiştir. Uygulamaların etkinliği ilk denemede %42- %75, ikinci denemede ise %22- %90 arasında bulunmuştur. Çalışma, fosfitlerin domates yapraklarında Pst gelişimini azaltma potansiyeline sahip olduğunu bulmuş ve entegre hastalık yönetiminde fosfitlerin de kullanılabileceği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
The bacterial agent, Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst), causes bacterial speck disease in tomatoes. The initial symptoms of the disease are water-soaked, small dark brown spots surrounded by a yellow halo on tomato leaves. The pathogen is seed-borne, that's why, control of the disease is a challenge. In this study, we tested the efficacy of five different phosphites (calcium, copper, magnesium, potassium and zinc/manganese phosphites) and a plant activator, Fosetyl-Al to inhibit the disease severity of Pst on leaves. The phosphites were applied to the Pst inoculated plants in pots by foliar spraying for a total of 4 weeks at one-week intervals at the recommended doses. The plants were kept in a controlled greenhouse under relative humidity (%75-90) and temperature (22-24 °C) until disease symptoms appeared in the control plants. As a result, the treatments were statistically significant. The efficacies were between 42% to 75% in the first trial and 22% to 90% in the second trial, respectively. The study concluded that the phosphites have potential to reduce Pst development in tomato leaves and could be used in integrated disease management.