Kronik boyun ağrılı hastalarda servikal stabilizasyon egzersizlerinin servikal propriyosepsiyon duyusuna etkisi
The effect of cervical stabilization exercises on the sense of cervical proprioception in patients with chronic neck pain
- Tez No: 767694
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÖZDOLAP ÇOBAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Stabilizasyon egzersizleri, servikal propriyosepsiyon, kronik boyun ağrısı, servikal bölge, servikal eklem hareket açıklığı, servikal eklem pozisyon hissi, Stabilization exercises, cervical proprioception, chronic neck pain, cervical region, cervical joint range of motion, cervical joint position sense
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kronik boyun ağrılı bireylerde servikal kaslarda disfonksiyon, servikal eklem hareket açıklığında ve servikal propriyosepsiyon duyusunda azalma olmaktadır. Yapılan araştırmalar kronik boyun ağrılı hastalarda derin servikal kasların stabilizasyon yeteneğinde azalma olduğunu doğrulamıştır. Kronik boyun ağrısı yönetiminde terapötik egzersizler kanıta dayalı yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Servikal stabilizasyon egzersizleri kronik boyun ağrılı hastalarda oluşan servikal bölge disfonksiyonunu azaltmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kronik boyun ağrılı hastalarda servikal stabilizasyon egzersizlerinin ağrı, eklem hareket açıklığı, servikal propriyosepsiyon duyusu, boyun özürlülük durumu ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya dahil edilen kronik boyun ağrısı olan 71 hastadan 18'i tedavi ve değerlendirme süreçlerini tamamlayamadığı için çalışmadan çıkarılırken toplamda 53 hasta çalışmayı tamamladı. Hastalar stabilizasyon egzersiz grubu ve konvansiyonel egzersiz grubu olarak iki gruba ayrıldı. Stabilizasyon egzersiz grubundaki hastalara servikal bölge için oluşturulan stabilizasyon egzersizleri verilirken, konvansiyonel egzersiz grubundaki hastalara servikal eklem hareket açıklığı, servikal izometrik ve postür egzersizleri verildi. Her iki egzersiz grubuna da egzersiz seansından önce germe egzersizleri yaptırıldı. Her iki gruba da ilk 3 hafta fizyoterapist eşliğinde, sonraki 3 hafta ev programı şeklinde olmak üzere toplamda 6 hafta boyunca, haftada 3 gün, günde 1 seans egzersiz yaptırıldı. Hastalar tedavi öncesinde (0.hafta), 3. haftada ve 6. haftada ağrı şiddeti, servikal eklem hareket açıklığı, boyun özürlülük durumu, propriyosepsiyon ve yaşam kalitesi açısından değerlendirildi. Ağrı şiddeti için visüel analog skalası (VAS), boyun özürlülük durumu için Boyun Özürlülük Anketi (NDI), yaşam kalitesi için SF-36 kullanıldı. Eklem pozisyon hissi repozisyon testi ile değerlendirildi. Çalışmamızda, hem stabilizasyon hem konvansiyonel grupta ağrı şiddetinde ve özürlülük seviyesinde azalma görülürken gruplar arasında fark olmadığı saptandı. Her iki grupta eklem hareket açıklığında tedavi öncesine göre 3. ve 6. haftada artma saptandı. 3.-6. haftalar arasında ise stabilizasyon grubunda fleksiyon, ekstansiyon, sağ ve sol rotasyon yönlerinde hareket açıklığında artış saptanırken, konvansiyonel grupta anlamlı değişiklik saptanmadı. Her iki grupta eklem pozisyon hissinde tedavi öncesine göre 3. ve 6. haftada iyileşme olduğu görüldü. 3.-6. haftalar arasında stabilizasyon grubunda fleksiyon, ekstansiyon, sağ ve sol lateral fleksiyon yönlerinde eklem pozisyon hissinde iyileşme bulunurken, konvansiyonel grupta anlamlı değişiklik bulunmadı. Yaşam kalitesinde her iki grupta da tedavi öncesine göre 3. hafta ve 6. haftada artış olduğu saptandı. 3.-6. haftalar arasında ise stabilizasyon grubunda yaşam kalitesinin tüm parametrelerinde iyileşme saptanırken, konvansiyonel grupta sadece ağrı parametresinde iyileşme olduğu görüldü. Servikal stabilizasyon egzersizlerinin, kronik boyun ağrılı hastalarda ağrı, özürlülük, yaşam kalitesi, eklem hareket açıklığı ve propriyosepsiyon üzerine olan olumlu etkileri olduğunu düşünmekle birlikte uzun dönem sonuçları için daha fazla sayıda hasta ile daha uzun süreli takibin yapıldığı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In individuals with chronic neck pain, dysfunction in cervical muscles, decrease in cervical joint range of motion and cervical proprioception sense occurs. Studies have confirmed that there is a decrease in the stabilization ability of the deep cervical muscles in patients with chronic neck pain. Therapeutic exercises are accepted as one of the evidence-based methods in the management of chronic neck pain. Cervical stabilization exercises reduce cervical region dysfunction in patients with chronic neck pain. The aim of this study is to investigate the effects of cervical stabilization exercises on pain, range of motion, cervical proprioception sense, neck disability and quality of life in patients with chronic neck pain. Eighteen of 71 patients with chronic neck pain included in the study were excluded from the study because they could not complete the treatment and evaluation processes. In total, 53 patients have completed the study. The patients were divided into two groups as stabilization exercise group and conventional exercise group. While stabilization exercises for the cervical region were applied to the patients in the stabilization exercise group, cervical joint range of motion, cervical isometric and posture exercises were given to the patients in the conventional exercise group. Stretching exercises were performed in both exercise groups before the exercise session. Both groups were given 1 session of exercise a day, 3 days a week, for a total of 6 weeks, accompanied by a physiotherapist for the first 3 weeks and a home program for the next 3 weeks. The patients were evaluated in terms of pain intensity, cervical range of motion, neck disability status, proprioception, and quality of life before the treatment (week 0), 3 rd week and 6 th week. Visual analog scale (VAS), Neck Disability Index (NDI) and SF-36 were used for pain severity, neck disability status, and quality of life, respectively. Joint position sense was evaluated with the reposition test. While there was a decrease in severity of pain and level of disability in both stabilization and conventional groups of our study, no difference was found between the groups. In both groups, an increase in the range of motion was detected at the 3rd and 6th weeks compared to the pre-treatment. While there was an increase in the joint position sense in flexion, extension, right and left rotation directions in the stabilization group between the third and sixth weeks, no significant change was found in the conventional group. There was an improvement in the sense of joint position in both groups at the 3rd and 6th weeks compared to the pre-treatment. While there was an increase in the range of motion in flexion, extension, right and left rotation directions in the stabilization group between the third and sixth weeks, no significant change was found in the conventional group. It was determined that there was an increase in the quality of life in both groups at the 3rd and 6th weeks compared to the pre-treatment. While an improvement was observed in all parameters of quality of life in the stabilization group between the third and sixth weeks, only pain parameter has improved in the conventional group. Although we think that cervical stabilization exercises have positive effects on pain, disability, quality of life, range of motion and proprioception in patients with chronic neck pain, we believe that studies with a larger number of patients with longer follow-up are needed for long-term results.