Kronik boyun ağrısı olan hastalarda baş önde postür ve skapular diskinezi arasındaki ilişki
Relationship between forward head posture and scapular dyskinesia in patients with chronic neck pain
- Tez No: 487211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ NACIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: baş önde postür, kraniovertebral açı, lateral skapular kayma testi, skapular diskinezi, craniovertebral angle, forward head posture, lateral scapular slide test, scapular dyskinesis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kronik boyun ağrısı olan hastalarda baş önde postür ve skapular diskinezi arasındaki ilişki Giriş: Baş önde postür (BÖP) gelişen teknoloji nedeniyle sıkça görülen postür bozuklarından biridir. Özellikle kronik boyun ağrısına neden olarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Skapular diskinezi ise son yıllarda önemi anlaşılan ve omuz patolojilerinde ve skapulohumeral ritm bozukluğu sonrası ortaya çıkan kas-iskelet sistemi hastalığıdır. Her iki hastalıkta etkilenen kas gruplarının benzer olması nedeniyle çalışmamızda bu iki kas-iskelet sistemi hastalığı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kronik boyun ağrısı olan 180 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastalar ölçülen kraniovertebral açılarına (KVA) göre iki gruba ayrıldı. KVA < 44 olan hastalar BÖP grubuna (Grup I), KVA > 44 olan hastalar ise BÖP olmayan gruba (Grup II) dahil edildi. Bu hastaların demografik özellikleri, ağrı süreleri, ek hastalık öyküleri ve ilaç kullanımı sorgulandı. Hastaların kraniovertebral açıları, baş eğim açısı, ön omuz açısı ölçüldü. Hastalarda skapular diskinezi varlığını araştırmak için skapular diskinezi testi ve lateral skapular kayma testi (LSKT) yapıldı. Hastaların servikal eklem hareket açıklıkları, akromion uzaklığı, pektoralis minor uzunluğu ve skapular izometrik sıkıştırma testi sonuçları ölçüldü. Yaşam kalitesi indeksi olarak kısa form-36 ve boyun ağrısından kaynaklanan dizabiliteyi ölçmek için boyun dizabilite indeksi kullanıldı. Bulgular: Grup I'de KVA ortalaması 41,62 ± 1,6 iken, Grup II'de ise 55,76 ± 4,4 idi. Skapular diskinezi tanı testine göre 25 hastaya skapular diskinezi tanısı kondu. Bu hastların 17'si grup I'de, 8'i ise grup II'de yer alıyordu. Baş önde postür ile skapular diskinezi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edildi. LSKT ile ise 45 hastaya skapular diskinezi tanısı kondu. Bu hastaların 23'ü grup I'de, 22'si grup II'de yer alıyordu. BÖP ile LSKT arasında ise anlamlı ilişki bulunamadı. Aynı zamanda LSKT ile skapular diskinezi testi arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Baş eğim açısı ile KVA arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Baş eğim açısı ile ön omuz açısı arasında ise anlamlı ilişki tespit edildi. Hastaların doldurduğu kısa-form 36 ile boyun dizabilite indeksi ve hastaların görsel analog skalaları arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Akromion uzaklığı ile ön omuz açısı arasında , skapular izometrik sıkıştırma testi ile skapular diskinezi testi arasında ve pektolis minor indeksi ile kraniovertebral açı arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Çalışmamızda hastalarda BÖP varlığı ile skapular diskinezi arasında anlamlı bir ilişki tespit ettik. Bu nedenle klinik olarak BÖP'ü olan hastalarda skapular hareketlerin de değerlendirilmesi ve BÖP hastalarının tedavisi planlanırken skapular hareket bozukluklarının da mutlaka dikkate alınması gerektiğini düşünmekteyiz. Baş önde postür tedavisinde rutin egzersiz programına skapular stabilizasyon egzersizlerinin de dahil edilmesiyle ilaç kullanımında, boyun ağrısında azalma ve dizabilite de azalma olacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Relationship between forward head posture and scapular dyskinesia in patients with chronic neck pain Introduction: Forward head posture (FHP) is one of the common posture disorders due to developing technology. It can negatively affect the quality of life, especially as it causes chronic neck pain. Skapular dyskinesis is a musculoskeletal system disorder that has evolved over the last few years and appears after shoulder pathologies and scapulohumeral rhythm disturbances. Because of the affected muscle groups are similar in both diseases, we aimed to investigate the relationship between these two musculoskeletal disorders in our study. Materials and Methods: 180 patients with chronic neck pain were included in the study. These patients were divided into two groups according to the measured craniovertebral angle (CVA). Patients with CVA 44 included in non-FHP group (Group II). The demographic characteristics, pain duration, additional disease history and drug use of these patients were questioned. Craniovertebral angles, head's tilt angle, and forward shoulder angle were measured. In patients, scapular dyskinesis test and lateral scapular slide test (LSST) were performed to investigate the presence of scapular dyskinesis. Cervical range of motion, acromion distance, pectoralis minor length, and scapular isometric squeeze test results were measured. The neck disability index was used to measure disability due to neck pain and short form-36 as an index of quality of life. Results: The mean KVA in group I was 41.62 ± 1.6, while it was 55.76 ± 4.4 in group II. According to the scapular dyskinesis diagnostic test 25 patients were diagnosed with scapular dyskinesis. 17 of these patients were in group I and 8 were in group II. There was a statistically significant relationship between FHP and scapular dyskinesis. With LSST 45 patients were diagnosed scapular dyskinesis. 23 of these patients were in group I, 22 in group II. There was no significant relationship between FHP and LSST. At the same time, there was a significant relationship between LSST and scapular dyskinesis test. No significant relationship was found between head's tilt angle and CVA. There was a significant relationship between head's tilt angle and forward shoulder angle. A significant correlation was found between the short-form 36 filled by the patients and the neck disability index and visual analog scales of the patients. There was a significant correlation between acromion distance and forward shoulder angle, between scapular isometric compression test and scapular dyskinesia test, and between pectoral minor index and craniovertebral angle. Conclusion: In our study, we found a significant relationship between presence of FHP and scapular dyskinesis. For this reason, we think that scapular movements should also be taken into account when evaluating FHP. In treatment of FHP patients, scapular movement disorders should also be evaluated. We believe that by including scapular stabilization exercises in the routine exercise program in the forward head posture treatment, neck pain, disability and drug use can be decreased.