İdebenon'un sıçanlarda isoproterenol ile oluşturulan miyokard infarktüsü ve oksidatif stres üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of idebenone on isoproterenol-induced myocardial infarction and oxidative stress in rats
- Tez No: 767724
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULMECİT ALBAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, İdebenone, İsoproterenol, Kardiyoprotektif, Miyokard İnfarktüsü, Sıçan, Antioksidant, İdebenone, İsoproterenol, Cardioprotective effect, Rats
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İdebenon'un Sıçanlarda İsoproterenol İle Oluşturulan Miyokard İnfarktüsü Ve Oksidatif Stres Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada, idebenonun sıçanlarda Isoprotrenolle (ISO) oluşturulan Miyokard İnfarktüsü ve oksidatif stres üzerine etkileri incelendi. Materyal ve Metod: İdebenone 5 günlük bir süre boyunca günde bir kez sırasıyla 50,100,200 mg/kg dozlarında oral gavaj yoluyla uygulandı. 4. ve 5. günlerde hem tedavi grublarına ve hem de kontrol gruplarına 180 mg/kg ISO intra peritoneal olarak verildi. Son İSO uygulamasından 24 saat sonra ratlara kuyruk veninden 0.2 mL 99mTc verildi. 99mTc verildikten bir saat sonra sıçanlar 45 mg/kg ketamin ve 5 mg/kg ksilazin intra peritoneal uygulanarak anesteziye alındı. Daha sonra gama kamerada görüntüler alındı. Görüntüler alındıktan 8 saat sonra anestezi altında kan ve kalp dokusu alınarak biyokimya ve histopatoloji laboratuarına gönderildi. Kandan elde edilen serumda CK-MB ve TnI seviyeleri ölçüldü. Kalp dokusunda ise antioksidan parametreleri süperoksit dismutaz (SOD), Glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) seviyeleri üzerine değerlendirme yapıldı. Histopatolojik değerlendirmeler yapıldı. Nükleer tıp laboratuarında sintigrafik ölçümler yapıldı. Bulgular, İSO grubunda MDA, CK-MB ve TnI seviyeleri sağlıklı gruplara göre anlamlı şekilde artmış, SOD ve GSH aktiviteleri ise azalmıştır. İDE 50,100,200 + İSO gruplarını İSO grubu ile karşılaştırdığımızda MDA, CK-MB ve TnI düzeyleri anlamlı şekilde azalmış, SOD ve GSH seviyeleri ise anlamlı bir şekilde artmıştır. Sağlıklı grup ile İDE 200 grubunu birbiri ile kıyasladığımızda CK-MB, TnI, SOD, GSH ve MDA düzeylerinde anlamlı bir değişiklik fark edilmemiştir. Histopatolojik ve sintigrafik sonuçlarda benzer şekilde tesbit edilmiştir. Sonuç olarak, İSO ile meydana getirilen MI modelinde oksidatif stres ve serbest radikallerin oluştuğu ve bunlarda iskemik hasara neden olduğu belirlendi. İdebenone antioksidan savunma sistemini olumlu etkileyerek MI'da bozulan oksidan, antioksidan ve kardiyak enzim parametrelerini düzelttikleri tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Effects Of Idebenon On Isoproterenol-Induced Myocardial Infarction And Oxidative Stress In Rats Aim: In this study, the effects of idebenone on Isoprotrenol (ISO)-induced Myocardial Infarction and oxidative stress in rats were investigated. Material and method: Idebenone was administered by oral gavage at doses of 50,100,200 mg/kg, respectively, once a day for a period of 5 days. On the 4th and 5th days, both the treatment groups and the control groups were administered 180 mg/kg ISO ip. 24 hours after the last ISO application, 0.2 mL of 99mTc was given to the rats via the tail vein. One hour after 99mTc administration, rats were anesthetized by intraperitoneal administration of 45 mg/kg ketamine and 5 mg/kg xylazine. Then images were taken on a gamma camera. 8 hours after the images were taken, blood and heart tissue were taken under anesthesia and sent to the biochemistry and histopathology laboratory. CK-MB and TnI levels were measured in serum obtained from blood. In the heart tissue, the antioxidant levels superoxide dismutase (SOD), glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) levels were evaluated. Histopathological evaluations were made. Scintigraphic measurements were made in the nuclear medicine laboratory. Results: MDA, CK-MB and TnI levels were significantly increased in the ISO group compared to the healthy groups, while SOD and GSH activities were decreased. When we compared the IDE 50,100,200 + ISO groups with the ISO group, MDA, CK-MB and TnI levels decreased significantly, while SOD and GSH levels increased significantly. When the healthy group and the IDE 200 group were compared with each other, no significant change was noticed in the levels of CK-MB, TnI, SOD, GSH and MDA. It was determined similarly in histopathological and scintigraphic results. Conclusion: It was determined that oxidative stress and free radicals were formed and caused ischemic damage in the MI model created with ISO. It was determined that idebenone positively affected the antioxidant defense system and corrected the oxidant, antioxidant and cardiac enzyme parameters that were impaired in MI.