Core kuvvetlendirme egzersizlerinin kızak (LUGE) sporcularının kalça ve diz kuvveti üzerine etkisi
The effect of core strengthening exercises on hip and KNEE strength of luge athletes
- Tez No: 767742
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KIYICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: izokinetik kuvvet, kalça kuvveti, stabilizasyon, nitelikli eğitim, sağlıklı bireyler, isokinetic power, hip strength, stabilization, qualified education, healthy individuals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kızak sporcularında core kuvvetlendirme egzersizlerinin kalça ve diz izokinetik kas kuvveti üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Araştırmaya yaş ortalamaları 18,46±3,47 ve 18,41±2,71 yıl olan ve 13'er kişilik 2 gruba ayrılan 26 lisanslı aktif kızak sporcusu dahil edilmiştir. Her iki gruptaki sporculara 60º/sn açısal hızda 5 tekrar, 180º/sn açısal hızda 15 tekrar olmak üzere fleksiyon ve ekstansiyon yönlerinde diz ve kalça eklemlerine konsantrik-konsantrik modda ön-son test ölçümleri yapılmıştır. Ön testler yapıldıktan sonra iki grup rutin antrenmanlara başlamıştır. Çalışma grubunun rutin antrenmanlarına ek olarak 8 hafta, haftada 3 gün 45-60 dakika olacak şekilde core kuvvetlendirme antrenmanı uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 bilgisayar programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunun grup içi ön-son test kıyaslamasında 60º/sn açısal hızda dizde sağ ve solda fleksiyon yönünde, kalçada sağda fleksiyon ve ekstansiyon yönlerinde ve solda fleksiyon yönünde, 180º/sn açısal hızda dizde sağ ve solda fleksiyon ve ekstansiyoda, kalçada sağ ve solda fleksiyonda ve solda ekstansiyonda anlamlı farklılıklar belirlendi(p0.05). Sonuç:, Çalışmamızda 8 hafta uygulanan core kuvvetlendirme antrenmanında anlamlı fark bulunmamasının sebebinin uygulamamızın genel hazırlık evresinde olması ve kontrol grubundaki sporcularımızın da kuvvet kazanımıyla birlikte kilo kaybının olduğu ve bunun relatif iş ve relatif tork parametrelerine direkt etki etmiş olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare the effects of core strengthening exercises on hip and knee isokinetic muscle strength in luge athletes. Method: 26 sled athletes, including the research group(n=13) with an average age of 18.46±3.47 years and the control group(n=13) with an average age of 18.41±2.71 years, participated in the study. Athletes in both groups performed pretest and posttest measurements in concentric-concentric mode on the knee and hip joints in the flexion and extension directions, 5 repetitions at 60º/sec angular speed and 15 repetitions at 180º/sec angular speed. After the pre-test, both groups started routine training and in addition to routine training, core strengthening training was applied to the research group for 45-60 minutes, 3 days a week for 8 weeks. SPSS 22.0 computer program was used for the statistical analysis of the obtained data. Findings: In the pre-post test comparison of the study group, significant differences were found in the angular speed of 60º/sec in the flexion direction of the knee on the right and left, in the flexion and extension directions of the hip on the right and in the flexion directions on the left, in the angular velocity of 180º/sec, in the right and left flexion and extension directions of the knee, in the right and left flexion directions of the hip, and in the left extension direction(p0.05). Result: We attribute the lack of significant difference in our study to the fact that our practice was in the general preparation phase, and that our athletes in the control group, who practiced routinely, also lost weight together with strength gain and this had a direct effect on the relative work and relative torque parameters.