Etlik bıldırcınlarda farklı beslenme dönemlerinde değişik proteinli rasyonların etkileri üzerinde bir araştırma
A Research on the estimate of the different phase feeding in meat type quails
- Tez No: 76780
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ALARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, çok dönemli besleme, besi performansı, besleme maliyeti, Quail, multiphase feeding, fattening performances, cost of feed efficiencies
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi ETLİK BILDIRCINLARDA FARKLI BESLEME DÖNEMLERİNDE DEĞİŞİK PROTEİNLİ RASYONLARIN ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTDJMA Muhammet MERMER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Yıl:1998 Sayfa:27 Danışman: Prof. Dr. Ömer Faruk ALARSLAN Jüri: Prof. Dr. Ahmet ERGÜN Prof. Dr. Ömer Faruk ALARSLAN Doç. Dr. Şafak POLATSÜ Bu araştırmada^ etlik bıldırcınlarda“Çift Dönemli Besi Metodu1', ”Üç Dönemli Besi Metodu“ ve ”Dört Dönemli Besi Metodu“ gibi çok dönemli besi metodları nın etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, farklı besleme dönemlerinde kullanılmak üzere enerji seviyeleri aynı ancak ham protein düzeyleri farklı dürt rasyon hazırlanmıştır. Deneme sonunda gruplardan elde edilen besi performansı kriterleri şöyledir; canlı ağırlık kontrol grubunda 149.99 g, birinci grupta 165.39 g, ikinci grupta 160.78 g, üçüncü grupta 165.96 g, dördüncü grupta 162. 62g ve beşinci grupta 154.10 g dır.Sırası ile diğer performans kriterleri ise; canlı ağırlık artışı: 141.40 g, 156.81 g, 152.21 g, 157.40 g, 154.07 g ve 145.54 g, yem tüketimleri: 487. 70 g, 511.12 g, 516.50 g, 518.90 g,.531.17 g ve 518.20 g, yem değerlendirme sayısı:3.4567, 3.2667, 3.3067, 3.3033, 3.4533 ve3.5633 olarak tespit edilmiştir. Grupların erkek ve dişilerinin karkas ağırlıkları ise; 111.93 g (%70.63) ve 104.29 g (%68.85),115.79 g (%70.99) ve 119.45 g (%70.93), 113.28 g (%66.97) ve 115.02 g (%70.89), 109,79g (%70.41) ve 121.49 g (%70.67), 107.78 g (%69.43) ve 119.10 g (%62.25), 104.65 g (%71,59) ve 119.13 g (%69.97)'dir. Grupların kg canlı ağırlık maliyetleri sırası ile (TL): 184.700, 170.400, 179.800, 168.900, 173.500 ve 177.400,dır. Denemede gruplara ait yem tüketim değerleri ve ekonomik analiz verileri arasında istatistiki önemli farklılıklar bulunmuştur. Bu sonuçlara göre araştırmanın sonuç bölümünde de açıklandığı gibi, etlik bıldırcınların beslenmesinde ”İki Dönemli Besi Metodu“ yerine ”Üç Dönemli Besi Metodu " önerilebilir.
Özet (Çeviri)
u ABSTRACT Mastar Thesis A RESEARCH ON THE ESTIMATE OF THE DIFFERENT PHASE FEEDING IN MEAT TYPE QUAILS Muhammet MERMER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Year:1998 Page:27 Supervisor:Prof. Dr. Ömer Faruk ALARSLAN Jury: Prof. Dr. Ahmet ERGUN Prof. Dr. Ömer Faruk ALARSLAN Assoc. Prof.Dr. Şafak POLATSU In this research, effects of multiphase fattening methods such as“Double Period Fattening Method”,“Three Period Fattening Method”and“Four Period Fattening Method”was investigated on the meat type quails. With this aim, to use different feeding period four rations with same energy levels but different crude protein levels was prepared At the end of the experiment, fattening performances of groups established respectively; live weight 149.99 g in the control group, 165.39 g in the first group, 160. 78 g in the second group,165.96 g in the thirth group, 162.62 g in the fourth group and 154.10 g in the fifth group. Another performance vallues with same as; live weight gains: 141.40 g, 156.81 g,152.21g, 157.40 g, 154.07 g and 145.54 g, feed consumptions: 487.70 g, 511.12 g, 516.50 g, 518.90 g, 531.17 g and 518.20 g, feed effidences: 3.4567, 3.2667, 3.3067, 3.3033, 3.4533, and 3.5633. Carcasse yield of groups separetly male and female found respectively; 111.93 g (70.63%) and 104.29 g (68.85%),115.79 g (70.99%) and 119.45 g (70.93%), 113.28 g (66.97%) and 115.02 g (70.89%),109.79 g (70.41%) and 121.49 g (70.67%), 107.78 g (69.43%) and 119.10 g (6625%), 104.65 g (71.59%) and 119.13 g (69.97%). Cost of kg live weight gain belong togroups as fallows (TL): 184. 700, 170.400, 179.800, 168.900, 173.500 and 177.400. There were statistical significant differences among the feed consumptions and economical analysis of groups in the experiment As a result of experiment, it is suggested that“Three Period Fattening Method”must be used instead of“Double Period Fattening Method”on the meat type quails like the chapter result of this paper.