Hemşirelik öğrencilerinde uyku kalitesi, depresyon ve ilişkili faktörler
Sleep quality, depression and related factors in nursing students
- Tez No: 767859
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEMİRKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Hemşire, Öğrenci, Uyku Kalitesi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinde uyku kalitesi, depresyon ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde okuyan 400 lisans öğrencisi katılmıştır. Öğrencilere Kişisel Bilgi Formu, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, ANOVA, ki-kare testi, korelasyon analiz testleri kullanılmıştır. Güvenirliğin test edilmesi amacı ile Cronbach alfa katsayıları hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20,2 ±1,2 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan öğrencilerin PUKİ puan ortalaması 6,7 ± 3,2, BDÖ puan ortalaması 13,06 ± 10,6 olarak bulunmuştur. Çalışmamızda öğrencilerin okudukları sınıf, akademik ortalama algıları, ekonomik durum algıları, sigara ve alkol kullanım durumları, kronik hastalık durumları ve en çok katıldıkları aktivite ile uyku kaliteleri arasında korelasyon saptanmıştır. Çalışmamızda öğrencilerin akademik ortalama algıları, halen kaldıkları yer, ekonomik durum algıları, sigara kullanım durumları, kronik hastalık durumları ve en çok katıldığı aktivite ile depresyon düzeyleri arasında korelasyon saptanmıştır. Akademik ortalamasının kötü olduğunu ifade eden, ekonomik durumunun kötü olduğunu ifade eden, sigara içen, kronik hastalığı olan ve yalnız başına vakit geçirmeyi tercih ettiğini ifade eden öğrencilerin hem uyku kalitesi daha kötü hem de depresyon düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Alkol kullanmayan öğrencilerin ve 3üncü sınıfta okuyan öğrencilerin uyku kalitelerinin daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Devlet yurdunda kalan öğrencilerin depresyon düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Öğrencilerin uyku kaliteleri azaldıkça genel ruhsal durumlarında bozulmalara, depresif belirti düzeylerinde artışa ve akademik başarılarında düşüşe neden olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda öğrencilere uyku bozuklukları, uyku kalitesi ve uyku hijyeni ile ilgili farkındalık kazandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted as a cross-sectional study to determine sleep quality, depression and related factors in nursing students. Materials and Methods: 400 undergraduate students studying at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Nursing participated in the study. Personal Information Form, Pittsburgh Sleep Quality Index and Beck Depression Scale were applied to the students. In the evaluation of the data; descriptive statistics, independent groups t test, ANOVA, chi- square test, correlation analysis tests were used. Cronbach's alpha coefficients were calculated to test the reliability. Results: The mean age of the students participating in the study was found to be 20.2 ±1.2. The mean score of PSQI of the students participating in the study was 6.7 ± 3.2, and the mean score of BDI was found to be 13.06 ± 10.6. In our study, a correlation was found between the students' grades, their academic average perceptions, their perceptions of their economic status, their smoking and alcohol use, their chronic disease status, and the activity they most participated in, and their sleep quality. In our study, a correlation was found between the students' academic average perceptions, their current residence, their perceptions of their economic situation, their smoking status, their chronic disease status, and their depression levels with the most active activity. The students who stated that their academic average was bad, their economic situation was bad, who smoked, who had a chronic illness and who preferred to spend time alone were found to have worse sleep quality and higher depression levels. It has been determined that the sleep quality of the students who do not drink alcohol and the students studying in the 3rd grade are better. It xi was determined that the depression levels of the students staying in the state dormitories were higher. Conclusion: It was determined that as the sleep quality of the students decreased, it caused deterioration in their general mood, an increase in their depressive symptom levels and a decrease in their academic achievement. In this direction, it is recommended to raise awareness about sleep disorders, sleep quality and sleep hygiene.