Kamuya açık yapılan kelami tartışmaların toplum üzerindeki etkisi
The effect of kalām (Islamic theology) debates conducted in public on society
- Tez No: 767940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ERYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Toplum, Avâm, Havas, Kitle İletişim Araçları, Kalām, Society, Awām, Khawāṣ, Mass Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tezde kelami konuların halk önünde tartışılmasının ve dini içerikli tartışma programlarının toplum üzerindeki etkisinin değerlendirildiği bir anket çalışması yapılmıştır. Başta kelam ilmi ve toplum tanımlamalarına yer verilerek avam ve havas tabakaları arasında ilim elde etme yöntemlerindeki farklılıklar ele alınmıştır. Günümüz kitle iletişim araçlarından yaygın olarak kullanılan televizyon ve sosyal medya platformlarında yer alan dini içeriklerin toplumun her kesimine hitap edip etmediği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Topluma kelam ilminin aktarılmasındaki güçlüklere neden olan etkenler incelemeye tabi tutulmuştur. Kelami tartışmaların halkın bilgi seviyesine uygunluğu ve halk üzerindeki etkisinin araştırıldığı bu çalışmada katılımcılara 17 soru yöneltilmiştir. Bu sorulara verilen cevaplar neticesinde dikkat çekici sonuçlar elde edilmiştir. Özellikle sosyal medya platformları ve televizyonda yer alan tartışma programlarının bireysel ve toplumsal etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Katılımcıların dini bilgi elde etme kaynakları, dini bilgiler konusundaki yeterlilikleri, sosyal medya platformlarında ve televizyonda yer alan tartışma programları hakkındaki görüşleri cinsiyet, yaş, eğitim durumu, meslek ve medeni duruma göre ele alınmıştır. 650 kişiden oluşan bir alan araştırmasıyla değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was conducted a survey study in which the public discussion of Islamic theological (kalām) themes and the impact of religious debate programs on society were evaluated. At first, the differences in the methods of acquiring knowledge between Ordinary ('Awām) and Elite (Khawāṣ) were discussed after giving place to the definitions of Islamic Theology (Ilm al-Kalām) and society. It was tried to evaluate whether the religious contents on television and social media platforms, which are widely used as a type of mass media today. The factors that cause difficulties in conveying the science of kalām to the society were examined. In the study, in which the appropriateness of the theological discussions to the level of public knowledge and their impact on the public were investigated, 17 questions were asked to the participants. The answers given to these questions show remarkable results. In particular, it was tried to evaluate the individual and social effects of social media platforms and television debate programs on both an individual and the society. The sources of participants' getting religious information, their proficiency in religious information, their views on debate programs on social media platforms and on television were discussed according to gender, age, education level, professional and marital status. Evaluations were made with a field study consisting of 650 people.