Dördüncü sınıf öğrencilerine verilen matematik okuryazarlığı eğitiminin, matematik okuryazarlığı ve matematik dersindeki akademik başarıya etkisi
The effect of mathematical literacy education given to fourth grade students on academic success in mathematics literacy and mathematics course
  1. Tez No: 767945
  2. Yazar: GÜLAY ERİŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, matematik okuryazarlığı, PISA, matematik başarısı, Primary school, mathematic literacy, PISA, math success
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Öğrenciler matematiği, günlük hayat ile bağdaştıramadıkları için sadece dersten ibaret görmektedir. Bu durum da matematik başarısı istenen seviyeye gelememektedir. OECD matematik okuryazarlığı kavramına dikkat çekerek 15 yaş grubu öğrencilerine yönelik PISA'yı uygulamaktadır. Bu sınavda ülkemiz ortalamanın altında kalmaktadır. Ülkemizde matematik okuryazarlığı alanında ortaokul ve lise düzeyinde araştırmalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Ancak küçük yaş grupları ile yeterli çalışma bulunmamaktadır. Ne kadar küçük yaşta matematik okuryazarlığı eğitimi verilirse, öğrencilerin ileriki yıllarda matematik okuryazarlığı başarılarının da artış göstereceği düşünülmektedir. Alandaki bu eksiklikten dolayı bu araştırma ile dördüncü sınıf öğrencilerine verilen matematik okuryazarlık eğitiminin öğrencilerin matematik okuryazarlığı başarısına etkisini ortaya koymayı amaçlanmaktadır. Araştırma nicel bir çalışma olup, deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Bursa İlinin Osmangazi İlçesindeki bir devlet ilkokulunda eğitim- öğretim gören dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. 67 dördüncü sınıf öğrencisine matematik okuryazarlığı eğitimine başlamadan önce öğrencilerin seviyelerini ölçmek için“Matematik Okuryazarlığı Ön Testi”uygulanmıştır. Dördüncü sınıflardan bir tanesi deney grubu olarak seçilip deney grubunun puanları ve öğrencilerin matematik başarıları dikkate alınarak kontrol grubu oluşturulmuştur. 50 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Bu süreçte deney grubuna 9 haftalık bir eğitim planlanmış, kontrol grubu ise dördüncü sınıf matematik dersi programına göre dersine devam etmiştir. Matematik okuryazarlığı eğitimi toplam 9 hafta 15 ders saati sürmüştür. Her derste öğrencilere üçer soru çözdürülmüştür. Matematik okuryazarlığı eğitiminden sonra her iki gruba da“Matematik Okuryazarlığı Son Testi”uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik okuryazarlığı düzeylerinin düşük olduğu, matematik okuryazarlığı içerik alanları bazında belirsizlik ve veri alanında daha başarılı oldukları, nicelik alanında ise zorlandıkları görülmüştür. Deney grubu öğrencilerinin ön test-son test karşılaştırmasına baktığımızda verilen eğitim sonucunda başarılarının arttığı görüşmüştür. Öğrencilerin birinci dönem matematik ders başarısı ile ikinci dönem matematik ders başarısı arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Students see mathematics as just a lesson because they cannot reconcile it with daily life. In this situation, mathematics achievement cannot reach the desired level. The OECD draws attention to the concept of mathematical literacy and applies PISA for 15-year-old students. Our country is below the average in this exam. In our country, researches at secondary and high school level in the field of mathematical literacy have been made and continue to be done. However, there are not enough studies with younger age groups. It is thought that the younger the mathematics literacy education is, the higher the mathematical literacy achievement of the students in the following years. Due to this deficiency in the field, it is aimed to reveal the effect of the mathematics literacy education given to the fourth grade students on the mathematical literacy success of the students. The research is a quantitative study and experimental design was used. The sample of the research consists of fourth grade students attending in a public primary school in Osmangazi District of Bursa. The“Mathematics Literacy Pre-Test”was administered to 67 fourth grade students to measure their levels before they started their mathematical literacy education. One of the fourth grades was chosen as the experimental group, and the control group was formed by taking into account the scores of the experimental group and the students' mathematics achievement. 50 students participated in the research. In this process, a 9-week education was planned for the experimental group, while the control group continued their lessons according to the fourth grade mathematics curriculum. Mathematical literacy education took a total of 9 weeks and 15 lesson hours. In each lesson, students were asked to solve three problems. After the mathematical literacy education,“Mathematics Literacy Post Test”was applied to both groups. As a result of the study, it was seen that the fourth grade students' mathematical literacy levels were low, they were more successful in the field of data and uncertainity in terms of mathematical literacy content areas, and they had difficulties in the field of quantity. When we look at the pre-test-post-test comparison of the experimental group students, it was seen that their success increased as a result of the training given. No significant difference was found between the students' first-term mathematics course success and their second-term mathematics course success.