Civil service reform dilemmas: Politicization and normative limits in Ethiopia
Kamu hizmet reformu ikilemleri: Etiyopya'da siyasallaşma ve normatif sınırlar
  1. Tez No: 767978
  2. Yazar: ADEM KEDİR BOKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA BAYRAKTAR-DURGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Civil Service, Public Service, Civil Service Reform, Bureaucracy, Public Service Reform, Civil Service Elites, Civil Service Politicization, Civil Service Reform Politicization, Public Sector, Bureaucratic Elites, Political Executives
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Evrensel olarak kabul edilmiş bir tanımı bulunmayan kamu hizmeti kavramı genellikle yeterlilik, liyakat, idari süreklilik ve hesap verebilirlik gibi niteliklerle tanımlanmaktadır.) Kamu hizmetinin sadece kapsam ve işlevleri zamanla değişirken, onun önemi sürekliliğini korumaktadır. Kamu hizmetindeki değişiklikler genellikle kamu hizmeti reformu yoluyla gerçekleşir; bu, devlet memurlarının verimliliğini ve etkililiğini artırmak ve böylece kamu hizmetlerinin kalitesini iyileştirmek için geliştirilen ve uygulanan bir dizi müdahale mekanizmasıdır.Kamu hizmetinin merkeziliğine ve reformuna rağmen, siyaset ve yönetim arasındaki ilişkiye dair şüphecilik devam ederken, politikacıların kamu hizmetini politize etme arzusu ile bürokratların kendini büyütme arayışı arasında hassas bir denge kuracak kalıcı bir manevra bulunamamıştır. Sonuç olarak, KHR hiçbir zaman sorunsuz bir çaba olmamıştır.Bu tez, 1991-2018 dönemini kapsayan KHR sürecinde siyaset-yönetim ilişkilerini incelemeyi amaçlamıştır.Bu amaçla, kamu hizmeti seçkinlerinin, seçilenlerin ve/veya atananların siyasi etkisi karşısında yasallık, doğruluk, mesleki standartlar ve siyasi tarafsızlık ilkelerini korumaya çalıştıkları ikilem durumları incelenmiştir. Kamu hizmeti reformunu teorik bir perspektif olarak kullanmış ve tanımlayıcı bir araştırma yöntemiyle tamamlanmıştır. Ayrıca, birincil ve ikincil kaynaklardan gelen verilerin üçgenleştirilmesine izin verildiği için karma bir araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Ayrıca bakanlık, komisyon ve kurumlardan seçilen 840 kamu yöneticisinden %95 güven düzeyinde ve %5 hata payı ile 211 örneklem alınmış ve vinyet anketi kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Buna ek olarak, sırasıyla kullanılabilirlik ve kartopu örneklemesi kullanılarak derinlemesine görüşmeler için akademiden 10 ve politikadan 10 katılımcı seçilmiştir. Yapılan bu çalışmada, Etiyopya'nın kamu sektöründeki politikacıların KHR'da kamu hizmetindeki meslektaşlarından daha büyük bir rol oynadığı bulgulanmıştır. Araştırma, reform uygulamasına yönelik rehberlik mekanizmalarına rağmen, KHR sırasında siyasi ve kamu hizmeti seçkinleri arasında yukarı doğru yeterli bir iletişimin olmadığını göstermiştir.Ayrıca, çalışma, kamu hizmeti seçkinlerinin,KHR ile ilgili, siyasi liderlerin yasallık, doğruluk, profesyonel standartlar ve siyasi tarafsızlık gibi normatif sınırları zayıflatabilecek herhangi bir eylemde bulunma girişimlerine direnmek için ne ikilemin ne de cesaretinin olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda, düşük maaş, itaatkar idari gelenek, bağımsız gözlemci örgütlerinin eksikliği ve demokratik kültür eksikliği, genel olarak kamu hizmetinin ve özellikle KHR'nin siyasallaşmasını daha da kötüleştirdiği görülmektedir.Gerçekten de, kamu hizmetinin siyasetten arındırılması ve reform süreci, siyaset ve idare arasındaki ilişkileri yasal ve ahlaki olarak kabul edilebilir sınırlar içinde tutmak için gerçek bir siyasi taahhüt gerektirmektedir.Çalışmada, kamu sektörünün yapısal olarak güçlendirilmesinin, temsiliyetin ve çeşitliliğinin uzlaşmacılığının sağlanması ve böylece gerçek bir meritokrasiye doğru ilerlemenin siyaset ve yönetim arasındaki ilişkiyi geliştireceği öne sürülmektedir.Ayrıca, bu çalışma, aşırı politizasyondan kaçınmak için baştan itibaren reform programlarının açıklığının ve bağlamsallaştırılmasının çok önemli olduğunu ileri sürmektedir. Son olarak, kamu hizmetini keyfi siyasi müdahalelerden korumak ve resmi hesap verebilirlik sistemlerini geliştirmek için kamu hizmetinin kuruluş ve temel işlevlerinin ülkenin birincil yasalarında tanımlanması önerilmiştir. Anahtar Kelimeleri: Kamu Hizmeti, Kamu Hizmeti Reformu, Bürokrasi, Kamu Hizmeti Seçkinleri, Kamu Hizmeti Siyasallaşması, Kamu Hizmeti Reformu Siyasallaşması, Kamu Sektörü, Bürokratik Seçkinler, Siyasi Yöneticiler
Özet (Çeviri)
Though it lacks a universally accepted meaning and instead described by attributes such as competence, merit, administrative continuity, and political insulation, & accountability, Civil service originated with the existence of organized human life. While only the scope & functions of the public service change over time, its importance maintains its continuity. Changes in civil service usually occur through civil service reform, a set of intervention mechanisms developed & implemented to increase the efficiency & effectiveness of civil servants & thereby improve the quality of public services. Despite the centrality of the civil service and its reform, skepticism about the relationship between politics and administration persists, and no durable maneuver has been found to strike a delicate balance between politicians' desire to politicize the civil service and bureaucrats' quest for self-aggrandizement. As a result, CSR has never been a frictionless endeavor. This thesis aimed to examine the politics-administration relationships during CSR, covering a period between 1991 and 2018. To this end, it examined dilemma situations in which public service elites attempt to uphold the principles of legality, truthfulness, professional standards, and political neutrality in the face of political influence from those elected and appointed. The study used purposive civil service reform as a theoretical perspective and supplemented it with a descriptive research method. In addition, a mixed research approach was adopted because it allowed for data triangulation from primary and secondary sources. Furthermore, 211 samples with a confidence level of 95% and a margin of error of 5% were drawn from 840 public administrators selected from ministries, commissions, and institutions and interviews were conducted using a vignette questionnaire. In addition, ten respondents from academia and ten from politics were selected for in-depth interviews using availability and snowball sampling, respectively. The study found that political executives play a more significant role in CSR in Ethiopia than their counterpart bureaucratic elites, and political leaders set the critical reform criteria at the top. The research has also shown that despite guidance mechanisms for reform implementation, there is a lack of adequate upward communication between political and civil service elites during CSR. Moreover, the study shows that civil service elites have neither the dilemma nor the courage to resist any attempt by political leaders to take actions related to CSR that might undermine the normative boundaries of legality, truthfulness, professional standards, and political neutrality. Also, the poor pay, submissive administrative tradition, lack of independent watchdog organizations, and lack of democratic culture exacerbated the politicization of civil service in general and CSR in particular. Indeed, the de-politicization of the civil service and the reform process requires a genuine political commitment to keep the relationships between politics and administration within legally and morally acceptable limits. Moreover, it is suggested that structurally strengthening the public sector, ensuring representativeness and its diversity accommodativeness, and thus moving toward a true meritocracy would improve the relationship between politics and administration. Furthermore, this study suggests that clarity and contextualization of reform programs from the outset are crucial to avoid excessive politicization. Finally, it has been proposed that the establishment and main functions of the civil service be defined in the country's primary laws to protect it from arbitrary political interference and improve formal accountability systems.