Müzelerde iç mimari tasarımın teknolojik gerçeklik ile dönüşümü
The transformation of the interior architectural design in museums by technological realities
  1. Tez No: 767984
  2. Yazar: ÜNSAL ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNÇ ASLAN TÜLÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Museum, covid19, technological transformation, heritech, digital database, artdatabase, sustainability, exhibition methods, identity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Modern müzecilik ve post müzecilikte teknolojik ve sürdürülebilir dönüşüm sağlayan entegre sistemler arayışına girilmiştir. Dijital müze modeli geliştirilirken 2019'daki Covid-19 salgını toplumsal değerlerin, insan ilişkilerinin ve kültürlerin korunmasının farkına vardığımız bir dönüm noktası olmuştur. Kültürel bellek ve sanat eserleri müzelerin dijital veritabanlarına aktarılarak ve algoritmalarla imgelere dönüştürülerek ziyaretçilerin teknolojik gerçeklik ile deneyimine sunulmaktadır. Bu bağlamda miras (heritage) ve teknoloji (technology) kelimelerinin birleşimi olarak“HERItech”kavramı; teknolojik müze çalışmaları için kültürel değerlerin korunduğu, geçmişin teknoloji ile dijital olarak yeniden tasarlandığı modele karşılık gelen bir terminoloji olarak tanımlanmıştır. İlham, yaratmak ve düşünebilmek gibi Tanrısal yetiler için insanoğlunun zihinsel bir alete veya makineye ihtiyacı vardır ve bu 'makine' kendi hafızasıdır ve böylelikle hafıza sanatının varlığı söz konusu olmuştur. Araştırmada bahsedilen Mnemosyne, hafıza, yaratıcılık sözdizimsel değil konumsal bellekle ilgilidir. Konumsal bellek yaratacak olan dijital tasarımcı, mekân organizasyonunun tasarım ilkelerine uygun olarak tasarlaması gerektiğinin, öneminin farkında olmalıdır. Müzelerde muhafaza edilerek sergilenen kültürel mirasın, sanat eserlerinin, teknolojik gerçeklik (AR, VR, MR, IM) alt yapıları ile desteklenmesi ve öneminin farkına varılması açısından yeni çalışmalara katkı sunması amaçlanmıştır. Müze ve sergileme alanlarını da teknolojik dönüşümlerle deneyimlenebilen dijital mekanlar, arayüz müzeler olarak nitelendirilebilmektedir. Bu dönüşümü insan-mekan (müze)-teknoloji etkileşimi olarak ilişkilendirebiliriz. Arayüz mekan olan yeni dijital müzelerde; • Kültürel Miras ve Sanat Eserinin Orijinali, • Kültürel Miras ve Sanat Eseri - Orijinalin İlk Dijital Asıl Olanı • Yeni Dijital Üretimler: Yazılım Tabanlı Eserler, • Gelecekteki Uygulamalar: Özgün Dijital Sanat Çalışmaları (NFT) bulunmaktadır. Bu eserlerin dijital dönüşüm ile geldiği nokta kültürlere ait toplumsal değerlerden ve kültürel bellekten sanal ve göreceli olarak özgün, kültürel bağlamı olmayan sonsuz sayıda veritabanlarıdır. Arayüz olan mekanlar da her yerden ulaşılabilir ağ etkileşim alanları olmuştur. Teknoloji bilgiyi (nesneyi)“model”olarak görmekte ve ortak model haline getirmektedir. Temsilin temsili olan ortak model orijinal nesnedeki kadar duygu etkileşimi içeren nesne olmaktan uzaklaşmaktadır. Mekân artık müze mekânı değil teknolojinin yarattığı sürrealist hatta hiperrealist bir mekâna dönüşmektedir. İnsani duygularımızla deneyimlendiğimiz bağ kurduğumuz hafıza teknoloji ile düşsel deneyim halini almaktadır. Bu araştırmada akademik olarak yapılan çalışmalar, müze tanımı ve tarihsel süreci irdelenelerek, modern müzeciliğin öncülerinden olan Louvre Müzesi ile Sabancı Müzesi ve benzer diğer müzeler incelenmiştir. Temel tasarım ilkeleri ile sürdürülebilirlikleri, dijital dönüşüm sağladıkları uygulamalar araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : müze, covid19, teknolojik dönüşüm, kimlik, heritech, dijital veritabanı, artdatabase, sürdürülebilirlik, sergileme yöntemleri,
Özet (Çeviri)
In modern museology and post museology, it has been searched for integrated systems that provide technological and sustainable transformation. While the digital museum model was being developed, the Covid-19 epidemic in 2019 became a turning point where we became aware of the preservation of social values, human relations and cultures. Cultural memory and works of art are transferred to the digital databases of museums and transformed into images with algorithms and presented to the visitors' experience with technological reality. In this context, the concept of“HERItech”as a combination of the words heritage and technology; It has been defined as a terminology for technological museum studies that corresponds to the model in which cultural values are preserved and the past is digitally redesigned with technology. For divine abilities such as inspiration, creation and thinking, human beings need a mental tool or machine, and this 'machine' is its own memory, and thus the art of memory has come into question. Mnemosyne, memory, creativity mentioned in the research is related to positional memory, not syntactic. The digital designer, who will create spatial memory, should be aware of the importance and importance of designing the space organization in accordance with the design principles. It is aimed to contribute to new studies in terms of supporting the cultural heritage and works of art, which are preserved and exhibited in museums, with technological reality (AR, VR, MR, IM) infrastructures and awareness of their importance. Digital spaces, where museums and exhibition areas can be experienced with technological transformations, can be described as interface museums. We can relate this transformation as human-space (museum)-technology interaction. In new digital museums, which are interface spaces; • Original of Cultural Heritage and Artwork, • Cultural Heritage and Artwork - The First Digital Original of the Original • New Digital Productions: Software Based Works, • Future Applications: Original Works of Digital Art (NFT) are available. The point where these works come with digital transformation is an infinite number of databases that are virtual and relatively original, without cultural context, from social values and cultural memory of cultures. Spaces with interfaces have also become areas of network interaction that can be accessed from anywhere. Technology sees information (object) as a“model”and makes it a common model. The common model, which is the representation of representation, is moving away from being an object that contains emotion interaction as much as the original object. The space is no longer a museum space, but turns into a surrealist and even hyperrealist space created by technology. The memory, which we experience with our human emotions, becomes an imaginary experience with technology. In this research, academic studies, the definition of museum and its historical process were examined, and the Louvre Museum and Sabancı Museum, which are the pioneers of modern museology, and other similar museums were examined. Basic design principles, sustainability and digital transformation applications were investigated. • Original of Cultural Heritage and Artwork, • Cultural Heritage and Artwork - The First Digital Original of the Original • New Digital Productions: Software Based Works, • Future Applications: Original Works of Digital Art (NFT), etc. exists.