Adjuvan tedavi verilen erken evre luminal B meme kanserli hastalarda sağkalıma etki eden faktörler
Factors affecting survival in patients with EARLY stage luminal B breast cancer given adjuvant therapy
- Tez No: 768014
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE GÖKÖZ DOĞU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: erken evre meme kanseri, luminal B, genel sağkalım, progresyonsuz sağkalım, tümör boyutu, lenf nodu, perinöral invazyon, ilk metastaz yeri, early stage breast cancer, luminal B, overall survival, progression-free survival, tumor size, lymph node, perineural invasion, site of first metastasis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Meme kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Kadınlarda önde gelen ölüm nedenlerinden biridir ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Meme kanseri mevcut moleküler sınıflandırma ile luminal A, luminal B, HER-2, bazal benzeri (BBMK) ve normal meme benzeri meme kanseri olmak üzere beş gruba ayrılmaktadır. Bu çalışmada erken evre luminal B meme kanserli hastaların sağkalımını etkileyebilecek parametreler araştırıldı. Bu çalışma ile hastalık takibine yardımcı olabilecek, klinisyenlere tedavi seçenekleri ve hastalığın ilerlemesi hakkında fikir verebilecek belirteçleri saptayabilmek amaçlanmıştır. Çalışmamıza Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'ne Ocak 2014-Aralık 2019 tarihleri arasında başvuran adjuvan tedavi verilen erken evre luminal B meme kanserli 414 hasta dahil edildi. Hasta dosyalarından hastaların tanı anındaki yaşları, komorbiditesi, vücut kitle indeksi (VKİ), operasyon türü, tümörün lokalizasyonu, histolojik tipi, tümörün boyutu, tutulan lenf nodu sayısı, Ki67 yüzdesi, histolojik derecesi, nükleer derecesi, lenfovasküler invazyon durumu, perinöral invazyon durumu, aldığı kemoterapi rejimi, radyoterapi alıp almadığı, aldığı hormonal tedavi türü, hastanın başvuru anındaki hemogram incelemesi (beyaz küre sayısı, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, nötrofil lenfosit oranı, hemoglobin düzeyi, RDW, trombosit sayısı), alkalen fosfataz düzeyi, laktat dehidrogenaz düzeyi, CA15-3 düzeyi, progrese olduysa progresyon tarihi, progrese olduysa ilk metastaz yeri, öldüyse ölüm tarihi, progresyonsuz ve genel sağkalım bilgileri incelendi. Bu parametreler gruplandırılarak sağkalım üzerine etkileri istatiksel olarak analiz edildi. Çalışmamızın sonunda tümör boyutu, perinöral invazyon durumu, kemoterapi rejimi, hormonal replasman terapi rejimi, CRP/albümin oranı, ilk metastaz yeri ile genel sağkalım arasında ve komorbidite durumu, tümör boyutu, lenf nodu tutulumu, lenfovasküler invazyon durumu, perinöral invazyon durumu, kemoterapi rejimi, radyoterapi alma durumu, hormonal replasman terapi rejimi ile progresyonsuz sağkalım arasında istatistiksel anlamlı ilişki olduğu görüldü. Sonuç olarak bu çalışmada; adjuvan tedavi alan erken evre luminal B meme kanserli hastalarda sağkalım için etkili olabilecek ve klinisyenler için çıkarımlar sağlayabilecek birtakım parametreler tespit edilmiştir. Bu çalışma, meme kanserinin birçok farklı prediktif ve prognostik değişkeni olan heterojen bir hastalık olduğunu vurgulamaktadır. Çalışmamızda değerlendirilen hasta sayısı geniş bir örneklem oluşturmamaktadır. Literatürdeki farklı sonuçların nedenlerini ortaya koymak için daha fazla hastayı içeren daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer in women worldwide. It is one of the leading causes of death in women and is an important public health problem. Breast cancer is divided into five groups with the current molecular classification: luminal A, luminal B, HER-2, basal-like and normal breast-like breast cancer. In this study, parameters that may affect the survival of patients with early stage luminal B breast cancer were investigated. The aim of this study is to identify markers that can help in the follow-up of the disease and give an idea to clinicians about treatment options and progression of the disease. Our study included 414 patients with early stage luminal B breast cancer who were given adjuvant treatment to Pamukkale University Faculty of Medicine Medical Oncology Clinic between January 2014 and December 2019. Age at diagnosis, comorbidity, body mass index (BMI), type of operation, tumor localization, histological type, tumor size, number of lymph nodes involved, Ki67 percentage, histological grade, nuclear grade, lymphovascular invasion status, perineural invasion status, the chemotherapy regimen she received, whether she received radiotherapy, the type of hormonal treatment she received, the hemogram examination of the patient at the time of admission (white blood cell count, neutrophil count, lymphocyte count, neutrophil-lymphocyte ratio, hemoglobin level, RDW, platelet count), alkaline phosphatase level, lactate dehydrogenase level, CA15-3 level, date of progression if progressed, first metastasis site if progressed, date of death if died, progression-free and overall survival were examined from patient files. These parameters were grouped and their effects on survival were analyzed statistically. At the end of our study; there was a statistically significant relationship between tumor size, perineural invasion status, chemotherapy regimen, hormonal replacement therapy regimen, CRP/albumin ratio, first metastasis site and overall survival, and between comorbidity status, tumor size, lymph node involvement, lymphovascular invasion status, perineural invasion status, chemotherapy regimen, the status of receiving radiotherapy, hormonal replacement therapy regimen and progression-free survival. In conclusion, in this study, some parameters that may be effective for survival in patients with early stage luminal B breast cancer receiving adjuvant therapy and may provide implications for clinicians have been identified. This study highlights that breast cancer is a heterogeneous disease with many different predictive and prognostic variables. The number of patients evaluated in our study does not constitute a large sample. More studies involving more patients are needed to reveal the reasons for the different results in the literature.