Sigara bırakma polikliniğine başvuran hastaları sigara bırakmaya teşvik eden etkenler
Factors that encourage patients WHO APPLY to smoking cessation polyclinic to quit smoking
- Tez No: 768077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK EREN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara bırakma, sigara bırakmada etkili faktörleri aile hekimliği, sigara bağımlılığı, Smoking cessation, factors affecting smoking cessation, family medicine, smoking addiction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı Ankara Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği bünyesinde hizmet vermekte olan sigara bırakma polikliniğine 01.01.2022 tarihinden itibaren 3 ay içinde başvuran hastaları sigara bırakma kararına ve sigara bırakma polikliniğine başvurmaya yönlendiren ve teşvik eden etkenlerin tespit edilmesidir. Daha çok başvuru olmasını sağlayacak yöntemlerin geliştirilmesine katkı sunmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ankara Şehir Hastanesi bünyesindeki Aile Hekimliği Sigara Bırakma Polikliniğine Ocak 2022- Mart 2022 tarihleri arasında başvurmuş 200 hasta ile gerçekleştirildi. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, sigara öyküsü ve Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi sonuçları verileri kullanıldı. Hastalara, sigara bırakmaya karar vermede ve polikliniğe başvurmada etkili olan etkenlerin detaylarını inceleyen hasta anket formu uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza katılan gönüllülerin 142'si erkek 58'i kadınlardan oluşmaktadır. Katılımcıların yaş ortalaması 36,6±11,6'dır. Katılımcıların sigarayı bırakmaya teşvik eden etkenler sorusuna en sık verdikleri 2 yanıt; hasta olma endişesi (%69,5) ve maddi nedenler (%65,5) olmuştur. Maddi nedenlerle sigarayı bırakmak istediğini söyleyenlerin %43,2'si sigara masrafının aylık gelirinin %5-10'u kadarını oluşturduğunu belirtmiştir. Katılımcıları sigara bırakmaya yönlendiren hastalık korkusu en sık %64,7 ile“kanser”yanıtı olmuştur. Katılımcıların maddi nedenlerle sigarayı bırakmak isteme durumu ile cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Sigara bırakma kararında en az etkili 2 neden Dumansız Hava Sahası Uygulamaları ve Kamu spotu, afiş, broşür gibi bilgilendirici araçlar olmuştur. Sonuç: Bu çalışmada hastaları sigara bırakmaya yönlendiren en önemli iki etkenin hasta olma endişesi ve ekonomik nedenler olduğu anlaşılmıştır. Bu durum bu iki etkenin ön planda olduğu politikalar geliştirilmesi gerektiğini ve buna yönelik önlemler alınması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this study is to determine the factors that lead and encourage patients who applied to the smoking cessation polyclinic, which is serving within the body of Ankara City Hospital Family Medicine Clinic, within 3 months from 01.01.2022, to the decision to quit smoking and to apply to the smoking cessation polyclinic. It is aimed to contribute to the development of methods that will enable more applications. Materials and Methods: This study was carried out with 200 patients who applied to the Family Medicine Smoking Cessation Clinic in Ankara City Hospital between January 2022 and March 2022. Sociodemographic characteristics of the participants, smoking history and Fagerstrom Nicotine Dependence Test results data were used. A patient questionnaire was applied to the patients, which examined the details of the factors that were effective in deciding to quit smoking and applying to the outpatient clinic. Results: Of the volunteers participating in our study, 142 were male and 58 were female. The mean age of the participants was 36.6±11.6. The 2 most frequent answers given by the participants to the question of factors that encourage quitting smoking; Worry about being sick (69.5%) and financial reasons (65.5%). 43.2% of those who said they wanted to quit smoking for financial reasons stated that the cost of cigarettes constituted 5-10% of their monthly income. Fear of disease, which prompted the participants to quit smoking, was the most common“cancer”response with 64.7%. A statistically significant difference was found between the participants' desire to quit smoking for financial reasons and their gender, marital status, and having a child. The 2 least effective reasons for the smoking cessation decision were Smoke-Free Air Space Applications and informative tools such as public service advertisements, posters and brochures. Conclusion: In this study, it was understood that the two most important factors that lead patients to quit smoking are the anxiety of getting sick and economic reasons. This situation makes us think that policies should be developed in which these two factors are at the forefront and that measures should be taken for this.