Olumsuz çocukluk deneneyimlerinin yetişkinlikte oluşturduğu sorunlar ve şiddete yönelik tutum üzerindeki etkisi
The effect of adverse childhood experiences on adult problems and attitudes to violence
- Tez No: 768233
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİYE NESRİN DİLBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Olumsuz Çocukluk Deneyimleri, Psikolojik Sorunlar, Şiddete Yönelik Tutum, Adverse Childhood Experiences, Psychological Problems, Attitudes Towars Violence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Psikoloji ve Davranış Delilleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Kılıç Çardak, Nazlı, Yüksek Lisans, İstanbul, 2022 Olumsuz Çocukluk Deneneyimlerinin Yetişkinlikte Oluşturduğu Sorunlar ve Şiddete Yönelik Tutum Üzerindeki Etkisi Özet: Tüm dünyada insanlığın varoluşundan itibaren olumlu ya da olumsuz yaşam olayları hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz deneyimler, bireyin tüm hayatında yaşam boyu etkiler bırakabilmektedir. Bu çalışmada da, olumsuz çocukluk deneyimlerinin neler olduğu ve ülkemizdeki sıklığı, yetişkinlikte ne gibi sorunlar oluşturduğu ve bu deneyimlerin bireyi şiddete eğilimli bir insan olmasında etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Dört yüz kişi ile çevrim içi olarak yapılan bu çalışmada olumsuz çocukluk deneyimlerini ölçek için ACE (Adverse Childhood Experiences) türkçe formu, psikolojik sorunları saptamak için STÖ (Sorun tarama ölçeği) ve Veliler Şiddete Yönelik Tutum ölçeği kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre katılan her bireyden yarısı en az bir olumsuz çocukluk deneyimi belirtmiş. En sık görülen deneyim ise duygusal istismar ve fiziksel istismar olarak saptanmıştır. Olumsuz çocukluk deneyimler başta anksiyete ve depresyon olmak üzere bir çok psikolojik sorunlar ilişkili olduğu bulunmuştur. En sık görülen bozuklukların anksiyete ve depresyon ile ilişkili olması ise bireylerde küçük yaşlardan itibaren öğrenilen stres ile başa çıkma becerilerinin olumsuz olaylar veya ihmal sonucunda yeterli seviyede öğrenilememesi ve yetişkinlik yaşamında stres ve kaygı verici olaylar karşısında ise baş etme becerilerinin devreye girmemesi ile ilişkilendirilmiştir. Şiddete yönelik tutum ölçeği ile olumsuz çocukluk deneyimlerinin ilişkisi anlamlı bulunamamış olsa da sorun tarama ölçeğinde ki global şiddet indeksi bir çok deneyim ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç olarak, olumsuz çocukluk deneyimlerinin kişinin sadece çocukluk dönemini değil yetişkinlik hayatında da bir çok etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kılıç Çardak, Nazlı, Yüksek Lisans, İstanbul, 2022 The Effect Of Adverse Childhood Experiences On Adult Problems and Attitudes to Violence Abstract: All over the world, since the existence of humanity, positive or negative life events are an inevitable part of life. Negative experiences in childhood can have lifelong effects on an individual's entire life. In this study, it was investigated what negative childhood experiences are and their frequency in our country, what kind of problems they cause in adulthood, and whether these experiences are effective in making an individual prone to violence. In this online study with four hundred people, ACE (Adverse Childhood Experiences) Turkish form was used to measure negative childhood experiences, SA (Symptoms Assessment Questionnaire) and Velicer's Attitude Towards Violence Scale were used to detect psychological problems. According to the results of the study, half of each participant stated at least one negative childhood experience. The most common experiences were found to be emotional abuse and physical abuse. Adverse childhood experiences have been found to be associated with many psychological problems, especially anxiety and depression. The fact that the most common disorders are related to anxiety and depression has been associated with the inability to learn the stress coping skills learned from early ages as a result of negative events or neglect, and the failure to engage in coping skills in the face of stress and anxiety-provoking events in adult life. Although the relationship between the attitude towards violence scale and negative childhood experiences was not significant, the global violence index in the problem screening scale was found to be associated with many experiences. As a result, it can be said that negative childhood experiences have many effects not only on the childhood but also on the adult life.