N-[2-(dı̇etı̇lamı̇no)etı̇l]akrı̇lamı̇d bazlı kopolı̇merlerı̇n sentezı̇ ve karakterı̇zasyonu
Synthesis and characterization of N- [2-(diethylamino)-ethyl] acrylamide based copolymers
  1. Tez No: 768302
  2. Yazar: SELİM DURANAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE ANAÇ ŞAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: N-[2-(dietilamino)etil]akrilamid, DEAEAM, Poli N-[2- (dietilamino)etil]akrilamid, PDEAEAM, Sıcaklığa Duyarlı Polimer, Akıllı Polimer, N-[2-(diethylamino)ethyl]acrylamide, DEAEAM, PolyN-[2- (diethylamino)ethyl]acrylamide, PDEAEAM, Temperature Sensitive Polymer, Smart Polymer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez kapsamında N-[2-(dietilamino)etil]akrilamid bazlı kopolimerlerin sentezi ve karaterizasyonu çalışılmıştır. İlk olarak akriloil klorür ve N, N dietilen diamin kullanılarak N-[2-(dietilenamino)etil]akrilamid monomeri ve sentezlerde kullanılacak RAFT ajanı sentezlenmiştir, monomer ve RAFT ajanının kimyasal yapıları FT-IR, 1H NMR ve 13C NMR teknikleriyle karakterize edilmiştir. Ardından farklı oranlarda (molce %3, %5, %7, %10) akrilik asit ve metakrilik asit kullanılarak N-[2-(dietilamino)etil]akrilamid bazlı homopolimer ve kopolimerler Tersinir Eklenme-Parçalanma Zincir Transfer (RAFT) ( Reversible Addition−Fragmentation Chain-Transfer) polimerizayon yöntemi ile sentezlenmiştir. Bu polimerlerin kimyasal yapıları ise FT-IR, 1H NMR ve 13C NMR ile karakterize edilmiştir. Polimerlerin molekül kütlesi ve molekül kütle dağılımı GPC ile karakterize edilmeye çalışılmış ancak GPC'den faydalı bir sonuç alınamamıştır. Ardından söz konusu polimerlerin sıcaklığa karşı gösterdiği tepkiler ve alt kritik çözelti sıcaklıkları (LCST) UV-Vis spektroskopisiyle belirlenmeye çalışılmıştır. Homopolimer için 36 °C'de LCST tespit edilmesine rağmen akrilik asit ve metakrilik asit içeren kopolimerlerin LCST'si tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the synthesis and characterization of N-[2- (diethylamino)ethyl]acrylamide-based copolymers were studied. Firstly, the synthesis of N-[2-(diethyleneamino)ethyl]acrylamide monomer using acryloyl chloride and N,N diethylene diamine and RAFT reagent were performed and their chemical structures were justified by FT-IR, 1H-NMR and 13C-NMR techniques. Then, the synthesis of homopolymer and copolymers based on N-[2- (diethylamino)ethyl]acrylamide containing acrylic acid and methacrylic acid (%3, %5, %7, %10 in moles) were synthesized via Reversible Addition-Fragmentation Transfer (RAFT) polymerization. Their chemical structures were characterized by FT-IR, 1H_NMR and 13C-NMR techniques. Jel Permeation Chromotography (GPC) was used to determine the the molecular mass and molecular mass distribution of these polymers but no useful information was obtained fom GPC results. Afterwards, the effect of tempetaure and lowest critical solution temperature (LCST) of synthesized polymers were tried to be determined by UV-Vis spectroscopy. Although LCST at 36 oC were obtained for homoolymer, LCST were not determined for the copolymers containing acrylic acid and methacrylic acid.