Bir üniversite hastanesinde 2019 yılında yapılan cerrahi operasyonların tür,süre ve personel sayısı açısından değerlendirilmesi
Evalution of surgical operations performed in an uni̇versity hospital in 2019 in terms of TYPE, duration number of personnel
- Tez No: 768343
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURHAN ŞALVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat türü, personel sayısı, verimlilik, Type of operation, number of personel, productivity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma ile ameliyathanelerde optimum sayıda sağlık personeli ile maksimum verimde cerrahi sağlık hizmeti üretilebilme süreçleri incelenmiştir. Sağlık hizmetlerinde verimlilik değerlendirilerek sağlık yönetimi alanına katkı sağlanması amaçlandı. Bu araştırmada İstanbul'da bir vakıf üniversitesi hastanesinde retrospektif olarak 2019 yılına ait ameliyathane kayıtları incelenmiştir. 2019 yılına ait ameliyathane kullanım durumu, ameliyat türleri, süreleri, anestezi kullanımı ve ayılma süreleri, klinik ve doktor ayrımının incelendiği çalışma retrospektif kesitsel bir çalışmadır. Araştırmanın evreni, 2019 yılında bir vakıf üniversitesi hastanesi ameliyathanesinde gerçekleştirilen tüm operasyonlara ait bilgilerdir. Örneklem seçilmeyerek 2019 yılında araştırmanın yapıldığı üniversitesi hastanesin ameliyathanesinde yapılan tüm operasyonlar değerlendirilmiştir. Ameliyatların kliniklere göre dağılımı incelendiğinde ameliyatların %33,4'ü genel cerrahi, %17,3'ü üroloji, %13,2'si ortopedi, %9,4'ü KBB, %9'u beyin cerrahi, %4,1'i KVC, %3,3'ü göğüs cerrahi, %3,2'si çocuk cerrahi, %2,7'si plastik cerrahi, %2,3'ü göz ve %1,9'u gastroenteroloji kliniğine bağlı olarak gerçekleştirilmiştir. Ameliyatların sürelere göre dağılımı incelendiğinde ameliyatların %29,4'ü 0-60 dakika, %30,6'sı 61-120 dakika, %22,7'si 121-180 dakika ve %17,3'ü 181 dakika ve üzeri sürmüştür. Ameliyatlar sonrası ayılma sürelerine göre dağılım incelendiğinde ameliyat sonrasında %45,1 oranında 0-15 dakika, %43,5 oranında 16-30 dakika ve %11,4 oranında 31 dakika üzerinde ayrılma süresi gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the processes of producing surgical health services with the optimum number of health personnel and maximum efficiency in the operating rooms were examined. It is aimed to contribute to the field of health management by evaluating efficiency in health services. In this study, operating room records of 2019 in a university hospital in Istanbul were examined retrospectively. The study, which examined the operating room usage status, types of operations, durations, anesthesia use and recovery times, clinic and doctor distinction in 2019, is a retrospective cross-sectional study. The universe of the research is the information about all the operations performed in the operating room of a university hospital in 2019. By not choosing a sample, all operations performed in the operating room of the university hospital where the research was conducted in 2019 were evaluated. When the distribution of operations according to clinics is examined, 33.4% of the operations are general surgery, 17.3% urology, 13.2% orthopedics, 9.4% ENT, 9% neurosurgery, 4.1% 'i CVC, 3.3%' thoracic surgery, 3.2% pediatric surgery, 2.7% plastic surgery, 2.3% eye and 1.9% depending on gastroenterology clinic has been carried out. When the distribution of the operations according to the durations is examined, 29.4% of the operations lasted 0-60 minutes, 30.6% took 61-120 minutes, 22.7% took 121-180 minutes and 17.3% took 181 minutes or more. . When the distribution according to the post-operative recovery times was analyzed, it was observed that 45.1% had 0-15 minutes, 43.5% had 16-30 minutes, and 11.4% had more than 31 minutes.