Developing EFL teachers' competencies through an INSET program in Turkish MONE context: An exploratory case study
Milli Eğitim Bakanlığı bağlamında bir hizmet içi eğitim programı yoluyla İngilizce öğretmenlerinin yeterliklerinin geliştirilmesi: Keşifsel bir durum çalışması
- Tez No: 768432
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen yeterlikleri, hizmet içi eğitim programı, mesleki gelişim, teacher competencies, INSET program, professional development
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Mesleki gelişim, bilgi ve becerilerin sürekli derinleşmesi, eğitim sistemlerinin değişim ve büyümesinin kritik bileşenleridir. Öğretmenler, kariyerleri boyunca, öğretme ve öğrenme sürecine yönelik bilgi, beceri, değer ve tutumlarını geliştirmek için hem kısa hem de uzun vadeli etkinliklere katılırlar. Bu süreçler göz önünde bulundurulduğunda, bu araştırmanın temel amacı Milli Eğitim Bakanlığı bağlamında hazırlanan bir hizmet içi eğitim programı aracılığıyla İngilizce öğretmenlerinin yeterliklerinin gelişimine odaklanmaktı. Ayrıca bu çalışmada, katılımcıların yeterlik düzeyleri ile bir hizmet içi eğitim programına katıldıktan sonra öğretme ve öğrenme deneyimlerine dayalı kazanımları, bakış açıları ve öznel değerlendirmelerinde gerçekleşen değişimler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu amaçlar göz önünde bulundurularak, bu araştırma, eğitim öncesi, sırası ve sonrası aşamalarını içeren keşifsel bir durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Eğitim öncesi aşaması için, İngilizce Öğretmenleri Özel Alan Yeterlikleri Değerlendirme Ölçeği aracılığıyla 267 katılımcının kendi algıladıkları yeterlik düzeylerini belirlemek için kartopu örneklem yöntemi kullanılmıştır. Eş zamanlı olarak, 27 İngilizce öğretmeni ilgili konuda derinlemesine bilgi sahibi olmak için araştırmacı tarafından hazırlanan yazılı görüşme formlarını doldurmuştur. Verilerden elde edilen sonuçlara dayanarak, araştırmanın eğitim sırası dönemi için Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan hizmet içi eğitim programları çerçevesinde yeni bir eğitim programı tasarlanmıştır. Hizmet içi eğitim programının etkililiğini ve öğrenme kazanımlarını değerlendirmek için amaçlı örneklem kriteri ile seçilen 24 İngilizce öğretmeninden gerekli verileri toplamak amacıyla eğitim değerlendirme formu ve KWLA çizelgesi kullanılmıştır. Bunu takiben, eğitim sonrası aşaması için, beş öğretmenin sürdürülebilir öğrenme kazanımları ve öğrendiklerini eğitim bağlamlarında uygularken karşılaştıkları olası zorlu durumlar hakkında mümkün olan geniş perspektiflerden, yarı yapılandırılmış görüşmeler, ders gözlemleri ve iki haftalık yansıtıcı öğretmen günlükleri aracılığıyla veri toplamak için maksimum çeşitlilik örneklem yöntemi kullanılmıştır. Veri analizi açısından, tüm nitel verileri hem tümdengelim hem de tümevarım perspektiflerinden analiz etmek için tematik içerik analizi kullanılmıştır. Ek olarak, elde edilen nicel verilerin analizi için tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler gerçekleştirmek için SPSS yazılımı kullanılmıştır. Tüm bu veri toplama ve analiz prosedürlerinin eğitim öncesinden sonrası aşamasına kadar olan süreçlerinin güvenilirliğini ve geçerliliğini sağlamak için gerekli adımlar (örn. onay formu, katılımcı teyidi, yoğun betimleme ve üçgenleme) atılmıştır. Temel sonuçlar katılımcıların özel gereksinimli öğrencilere İngilizce öğretimindeki mesleki becerilerinden emin olmadıklarını göstermiştir. Öğretmenlerin öğrencilerin ingilizce konuşma yeteneklerini geliştirme konusunda da benzer görüşlere sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, eğitim düzeyi, mesleki deneyim ve daha önce hizmet içi eğitim programlara katılımın öğretmenlerin kendi algıladıkları yeterlik düzeylerini istatistiksel olarak etkilediği tespit edilmiştir. Dil becerilerinin, özellikle konuşma becerilerinin geliştirilmesinin en yaygın ihtiyaç olduğu ve bunu dijital becerilerinin geliştirilmesi talebinin izlediği anlaşılmıştır. Ayrıca, hizmet içi eğitim programı sırasında öğretmenlerin çoğunlukla mesleki becerilerini geliştirdikleri, özellikle öğrenme ve öğretme sürecini yönetmeye ilişkin becerilerini geliştirdikleri bulunmuştur. Hizmet içi eğitim programının etkinliğine ilişkin olarak öğretmenler, eğitmenlerin eğitim hedeflerini yerine getirdikleri ve öğretimin kendileri için yüksek nitelikli olduğu konusunda hemfikir olduklarını ifade etmişlerdir. Bununla birlikte, daha pratik bir hizmet içi eğitime katılmayı ve diğer programlara dahil edilmek üzere daha çeşitli konuları önermişlerdir. Ayrıca, eğitim sonrası bölümde, sonuçlar, kişisel veya bağlamsal dinamiklerin etki düzeyini farklı şekilde etkilemesine rağmen, hizmet içi eğitim programının, özellikle mesleki gelişime karşı daha olumlu bir tutum geliştirerek ve mesleki becerilerini geliştirerek öğretmenlere çoğunlukla fayda sağladığını ortaya koymuştur. Son olarak, öğretmenler öğrencilerin fırsatlarını, okulun yetersiz teknik, finansal veya fiziksel koşullarını, aşırı yoğun müfredat ve ders kitaplarını, dil güçlüklerini, yetersiz ders süresini ve öğrencilerin dil öğrenmeye yönelik önyargılarını, yeni bilgi ve becerileri kendi eğitim ortamlarında uygulama ve uyarlamadaki zorluklarından sorumlu faktörler olarak tanımlamışlardır. Bulgular ışığında, kısa süreli hizmet içi eğitim programlarına ilaveten, İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde kurulacak 'Mesleki Gelişim Merkezlerinde' öğretmenlerin mesleki uzmanlıklarını artırmak, öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak, öğretmenler arasında işbirliğini geliştirmek, farklı sınıflar ve yaş grupları arasında ortak faaliyetlerde bulunmak ve diğer öğretmenlerin uygulamaları hakkında geri bildirim sağlamak amacıyla İngilizce öğretmenleri mesleki gelişim topluluklarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Professional development and continuous deepening of knowledge and skills are critical components of educational systems' change and growth. Teachers participate in short- and long-term activities to enhance their knowledge, skills, values, and attitudes towards teaching and learning throughout their careers. Considering this process, the primary purpose of this research was to focus on the competency development of English language teachers through an in-service teacher training (INSET) program prepared in the context of Turkish MONE. In addition, this study investigated the relationship between participants' competency levels and the changes in their learning gains, perspectives, and subjective evaluations based on their teaching and learning experiences after participating in an INSET program. Keeping these aims in mind, the research was designed as an exploratory case study, including pre-, while- and post-training phases. As for the pre-phase, the snowball sampling method was utilized to determine the self-perceived competency levels of 267 participants through the English Teachers Field-Specific Competencies Assessment Scale. Simultaneously, 27 English teachers filled in written interview forms prepared by the researcher to obtain in-depth knowledge on the relevant subject. Based on the results obtained from the data, a new training program was designed using the framework of the INSET programs prepared by the Ministry of National Education, General Directorate of Teacher Development and Training for the while-phase of the research. The training evaluation form and KWLA chart were used to collect the necessary data from 24 EFL teachers recruited by a purposive sampling criterion to evaluate the effectiveness of the INSET program and learning gains. Following this, for the post-training phase, the maximum variation sampling method was used to collect data from the wide range of perspectives possible about the five teachers' sustained learning gains and possible challenging situations they faced while implementing what they learned in their educational contexts through semi-structured interviews, lesson observations, and bi-weekly reflective teacher journals. In terms of data analysis, thematic content analysis was employed to analyse all qualitative data from both deductive and inductive perspectives. Additionally, the SPSS software was used to perform descriptive and inferential statistics for the analysis of the obtained quantitative data. The necessary steps (e.g. consent form, member-check, thick description and triangulation) were taken to ensure the reliability and validity of the processes from the pre- to the post-training phases of all these data collection and analysis procedures. The main results indicated that participants were uncertain about their professional skills in teaching English to students with special needs. It was also revealed that teachers had similar views on improving students' English-speaking abilities. In addition, it was found that education level, professional experience, and participation in previous INSET programs statistically affect teachers' self-perceived competency levels. It was understood that developing language skills, more specifically speaking skills was the most common need, followed by the demand to progress their digital skills. Besides, during the INSET program, the teachers were generally found to develop their professional skills, namely, skills related to managing the learning and teaching process. Regarding the effectiveness of the INSET program, teachers also expressed their agreement that the trainers fulfilled the training objectives and that the instruction was highly qualified for them. However, they recommended taking part in a more practical INSET program and more diverse topics to be included in other programs. Furthermore, in the post-training part, the results revealed that although personal or contextual dynamics may affect the level of influence differently, the INSET program mostly benefited teachers, especially by developing a more positive attitude towards professional growth and enhancing their professional skills. Lastly, teachers identified students' opportunities, the school's insufficient technical, financial, or physical circumstances, overloaded curricula and coursebooks, language difficulties, insufficient lesson time, and students' bias toward language learning as the factors responsible for their difficulties in applying and adapting new knowledge and skills in their educational contexts. In the light of the findings, in addition to short-term INSET programs, it is suggested that EFL professional development communities be organized to increase teachers' professional expertise, meet students' learning needs, develop cooperation between teachers, engage in joint activities between different classes and age groups, and provide feedback on other teachers' practices at 'Professional Development Centres' to be established within the Provincial Directorates of National Education.