Bilgi güvenliği ve hasta güvenlik kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesi: Mersin ili özel ve üniversite hastanesi örneği
Examination of the relationship between information security and patient security culture: The case of Mersin province private and university hospital
- Tez No: 768485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN TEKİNGÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hasta Güvenliği, Güvenlik Kültürü, Bilgi Güvenliği, Hastaneler, Hemşireler, Sağlık Yönetimi, Patient Safety, Safety Culture, Information security, Hospitals, Nurses, Healthcare Management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı hemşirelerin hasta güvenlik kültürü algısı ile bilgi güvenliği algısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evreni Mersin ilindeki özel ve üniversite hastanelerinde fiili olarak çalışan hemşirelerden oluşmaktadır. Araştırmaya 375 hemşire katılmıştır. Çalışmada hemşirelerin hasta güvenliği kültür algısını değerlendirmek amacıyla Sağlık Hizmetlerinde Araştırma ve Kalite Ajansının geliştirdiği Hasta Güvenliği Kültürü Hastane Anketi, Gerçeker'in (2012) geliştirdiği Bilgi Güvenliği anketinden yararlanılmıştır. Bunun yanında hemşirelerin iş ve kişisel bilgilerini saptamaya yönelik sorularda yer almıştır. İstatistiksel olarak t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon, regresyon analizleri yapılmıştır. Korelasyon analizine göre; hasta güvenliği kültürü algısı ile bilgi güvenliği arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Aynı zamanda hasta güvenlik kültür algısı ile bilgi güvenliğinin alt boyutlarından yönetim, yaklaşım, uygulama ve kültür arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Regresyon analizine göre de bilgi güvenliğinin hasta güvenlik kültür algısını pozitif olarak etkilediği saptanmıştır. Diğer bir regresyon analizine göre ise bilgi güvenliğinin yaklaşım (pozitif) ve gizlilik alt boyutlarının (negatif) hasta güvenlik kültür algısını etkilediği saptanmıştır. Araştırma bulgularının, politika yapıcılara, stratejik düzeyde karar alan sağlık idarecilerine ve sağlık personeline hasta güvenliği kültürünün geliştirilmesi ve bilgi güvenliği kültürünün oluşturulması konusunda katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between nurses; perception of patient safety culture and information security perception. The population of this research consists of nurses working in private and university hospitals in Mersin. 375 nurses participated in this research. In the study, Hospital Patient Safety Culture Questionnaire developed by Health Services Research and Quality Institution and Information Security Questionnaire developed by Gerçeker (2012) were used to evaluate nurses; perception of patient safety culture. In addition, there were also questions to determine the work and personal information of nurses. Statistical t-test, one-way analysis of variance, correlation, linear regression analyzes were performed. According to the correlation analysis; A positive and significant relationship was found between the perception of patient safety culture and information security. At the same time, significant relationships were found between the perception of patient safety culture and management, approach, practice and culture, which are sub-dimensions of information security. According to the regression analysis, it was determined that information security positively affected the perception of patient security culture. According to another regression analysis, it was determined that the approach (positive) and privacy sub-dimensions (negative) of information security affect the perception of patient security culture. It is thought that the research findings will contribute to policy makers, health managers who make strategic decisions, and health personnel, in the development of patient safety culture and in the creation of information security culture.