Öğretmen adaylarının akademik çalışmalarındaki bilgi kirliliğine ve bilgi kirliliği ile baş etme stratejilerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examination of teacher's opinions on knowledge pollution in academic studies and strategies to collect with information pollution
- Tez No: 768539
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜKERREM AKBULUT TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi kirliliği, bilgi kalitesi, bilgi kirliliği ile baş etme stratejileri, yanlış bilginin türleri, Information pollution, information quality, strategies to cope with information pollution, types of misinformation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının akademik çalışmalarındaki bilgi kirliliğine ve bilgi kirliliği ile baş etme stratejilerine ilişkin görüşlerini cinsiyet, sınıf düzeyi, bölüm ve bilgi kirliliği kavramlarıyla ilgili ön bilgiye sahip olma değişkenleri açısından incelemektir. Yapılan araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Adana ilinde bulunan Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin farklı bölümlerinde öğrenim gören 1188 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen çevrimiçi anket kullanılmıştır. Anket geliştirildikten sonra anket maddeleri Google Forms çevrimiçi ortamına aktarılmış ve katılımcıların çevrimiçi olarak anketi yanıtlayabilmeleri için tüm koşullar sağlanmıştır. Araştırmada anketten elde edilen veriler için frekans ve yüzde dağılımları hesaplanmıştır ve veriler Mann Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının bilginin kalitesinden kaynaklanan bilgi kirliliğinin farkında oldukları, yeni bir gelişim olan yanlış bilginin türlerini içeren kişilerin davranışlarından kaynaklı bilgi kirliği hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve bilgi kirliliği ile başa çıkma konusunda yeterliliklerinin arttırılması gerektiği belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının akademik çalışmalarındaki bilgi kirliliğine ilişkin görüşlerinin cinsiyet, sınıf, bölüm ve ön bilgi değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaştığı belirlenmiştir. Buna göre öğretmen adaylarının bilginin kalitesinden ve kişilerin davranışlarından kaynaklanan sebeplerle oluşan bilgi kirliliğine ilişkin görüşlerinde erkek öğretmen adaylarının kadın öğretmen adaylarından daha yüksek madde ortalamalarına sahip olduğu ve dördüncü sınıf öğretmen adaylarının diğer sınıf öğretmen adaylarından daha yüksek madde ortalamalarına sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının ön bilgi düzeylerinin eksik olduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Bilgi kirliliği ile baş etme yolları ile ilgili görüşlerde ise kadın öğretmen adaylarının erkek öğretmen adaylarından daha yüksek madde ortalamasına ve üçüncü sınıf öğretmen adaylarının diğer sınıf öğretmen adaylarından daha yüksek madde ortalamasına sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmen adaylarının bilgi kirliliği ile baş etme yolları ile ilgili görüşlerinde ön bilgi düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the views of pre-service teachers on information pollution in their academic studies and strategies to cope with information pollution in terms of gender, grade level, department and having prior knowledge about the concepts of information pollution. The survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in the research. 1188 teacher candidates studying in different departments of Çukurova University Faculty of Education in Adana participated in the research. An online questionnaire developed by the researcher was used as a data collection tool in the research. After the survey was developed, the survey items were transferred to the Google Forms online environment and all conditions were met for the participants to answer the survey online. In the study, frequency and percentage distributions were calculated for the data obtained from the questionnaire and the data were analyzed with the Mann Whitney U test and the Kruskal-Wallis test. As a result of the research, it was determined that pre-service teachers were aware of the information pollution caused by the quality of the information, they did not have enough information about the information pollution caused by the behaviors of the people who included the types of false information, which is a new development, and their competence in dealing with the information pollution should be increased. It was determined that the views of teacher candidates on information pollution in their academic studies differed significantly according to gender, class, department and prior knowledge variables. According to this, it was concluded that male teacher candidates had higher item averages than female teacher candidates in their views on information pollution caused by the quality of knowledge and the behaviors of people, and fourth-grade pre-service teachers had higher item averages than other teacher candidates. In addition, it was concluded that the pre-knowledge levels of the teacher candidates were deficient. Regarding the ways of coping with information pollution, it was concluded that female teacher candidates had a higher item average than male teacher candidates, and third grade teacher candidates had a higher item average than other classroom teacher candidates. It was concluded that the pre-knowledge levels of the pre-service teachers were high in their views on ways to cope with information pollution.