Korkuteli (Antalya) güneybatısındaki üst kretase kireçtaşlarının jeolojik ve jeomekanik özellikleri
The Geological and geomechanical properties of the upper cretaceous limestones, at southwest Korkuteli, (Antalya, Turkey)
  1. Tez No: 76856
  2. Yazar: İLKER ÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşik ayrışma indisi, Korkuteli taşı, mühendislik ve teknolojik özellikler, P dalga hızı, regresyon analizi, tek eksenli basınç direnci, Unified alteration index, Korkuteli stone, engineering and technological properties, P-wave velocity, regresion analysis, uniaxial compressive strength
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KORKUTELİ (ANTALYA) GÜNEY BATISINDAKİ ÜST KRETASE KİREÇTAŞLARININ JEOLOJİK VE JEOMEKANİK ÖZELLİKLERİ İlker ÇAM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Recep KILIÇ 1998 Jüri Doç. Dr. Recep KILIÇ Prof. Dr. Baki CANİK Doç. Dr. Reşat ULUSAY Bu tez kapsamında Korkuteli'nin (Antalya) güneybatısında yer alan yaklaşık 50 km2 inceleme alanının 1/25000 ölçekli jeoloji haritası ile bu alan içerisinde yaklaşık 4 km2'lik bir bölümünde mühendislik amaçlı çalışma yapılmıştır. Bu alanın seçilmesinin nedeni ekonomik anlamda mermer potansiyeline sahip olmasıdır. Bu alandaki Üst Kretase kireçtaşları bej ve beyaz olarak iki gruba ayrılarak jeolojik, mühendislik ve teknolojik özellikleri araştırılmıştır. Bej ve beyaz kireçtaşının mühendislik özelliklerinin ortalama değerleri sırası ile aşağıda verilmiştir. Özgül ağırlıkları ortalama, 2.62 ve 2.28, birim hacım ağırlıkları, bej kireçtaşı için 2.48 g/cm3, beyaz kireçtaşı için 2.21 g/cm3, gözeneklilik bej kireçtaşı için % 1.73, beyaz kireçtaşı için % 12.90, atmosferII basıncı altında ağırlıkça su emme değerleri ise bej kireçtaşı için % 0.65, beyaz kireçtaşı için % 6.27 dir. Tek eksenli basınç direncine göre bej kireçtaşı örneklerinin % 54'ü“orta dirençli”, % 46'sı“düşük dirençli”kaya, beyaz kireçtaşının ise % 30'u“düşük dirençli”, % 70'i“çok düşük dirençli”kaya sınıfındadır. Bej kireçtaşının Schmidt sertliği 51, beyaz kireçtaşının 38' dir. Ortalama darbe dirençleri; bej kireçtaşı için 201.50 kg.cm/cm3, beyaz kireçtaşı için 242 kg.cm/cm3 olarak bulunmuştur. Sürtünme ile Böhme aşınması, bej kireçtaşı için 15.26 cm3/50 cm2, beyaz kireçtaşı için 47.24 cm/50 cm dir. Regresyon analizine göre bej kireçtaşında dinamik elastisite modülü (Ed) ile tek eksenli basınç direnci (ac) arasında, Ed = 10.34 + 9.56E-4 ac + 5.009E-7ac2 (r = 0.79) ve birleşik ayrışma indisi (Kvc) ile tek eksenli basınç direnci (ac) arasında ise Kvc = 0.67 - 0.001 ac + 1.30 ctc 2 (r = 0.91) bağıntıları ile ifade edilen ilişkiler elde edilmiştir. Bej kireçtaşları yapılarda mermer olarak kullanılabilir özelliktedir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Masters Thesis The geological and geomechanical properties of the Upper Cretaceous limestones, at southwest Korkuteli, (Antalya, Turkey) İlker ÇAM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geology Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Recep KILIÇ 1998 Jury Assoc. Prof. Recep KILIÇ Prof. Baki CANİK Assoc. Prof. Reşat ULUSAY In this study, the geological map of an area at the southwestern part of Korkuteli (Antalya) with a scale of 1/25.000 were prepared. This area was selected to study due to the presence of rock units which can be assessed as marble from the economical point of wiew. The geological, engineering and technological properties of the Upper Cretaceous limestones in the area are also investigated and they are classified into two groups, as beige and white. The mean values of the engineering properties of the beige and white limestones are given below. Spesific gravities are 2.64 and 2.28, unit weights 2.49 and 2.21 g/cm3, porosities 1.73 % and 12.90 %, water apsorptions in weight 0.65 % and 62.7 %, Schmidt handness 51 and 38, uniaxial compressive strength after frozen 499 kg/cm2 and 550 kg/cm2, stroke strength 202 kgm/cm3 and 242 kgIV cm/cm3, Böhme abrassion 15.26 cm3/50 cm2 and 47.24 cm3/50 cm2 for the beige and white limestones, respectively. Regression analyses revealed that there is a relationship between the dynamic elasticity modulus (Ed) and uniaxial compressive strength (ac) of the beige limestone, E" = 1034 + 9.56E-4 ac + 5.009E-7 ac 2 (r = 0.79) and a relationship between its unified alteration index and uniaxial compressive strength (ac) as given below, Kvc = 0.67 - 0.001 ac + 1.30 ctc 2 (r = 0.91) The beige limastones are usable as marble for construction.