3-6 yaş arasında çocuğu olan babaların duygu düzenleme becerileri ve babalık rolü algısı ile çocuğun duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the perception of the pathering role and the parent's emotion regulation skills and the child's emotion regulation skills of fathers with children between 3-6 years old
- Tez No: 768562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATOŞ BULUT ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Babalık, babalık rolü, duygu düzenleme, baba çocuk ilişkisi, Fatherhood, Fatherhood role, Emotion regulation, Father child relationship
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada 3-6 yaş aralığında çocuğu olan babaların babalık rolü algıları ile ebeveyn duygu düzenleme becerilerinin çocuklarının duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma yaşları 24 ile 58 arasında değişen ve ülkenin farklı yerlerinde ikamet etmekte olan 305 baba ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada babaların babalık rolü algılarına ilişin veriler 'Babalık Rolü Algı Ölçeği' (Kuzucu, 1999), babaların ebeveyn duygu düzenleme becerilerine ilişkin veriler 'Ebeveyn Duygu Düzenleme Ölçeği' (Gültekin Ahçı, Akdeniz, Harmancı, Akaroğlu ve Seçer, 2020) , çocukların duygu düzenleme becerilerine ilişkin veriler 'Duygu Düzenleme Ölçeği' (Batum ve Yağmurlu, 2007) ve katılımcıların kişisel bilgilerine ilişkin veriler araştırmacı tarafından bu araştırma kapsamında oluşturulmuş 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilmiş olan veriler SPSS 24.0 paket programıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu, T Testi ve Çoklu Regresyon kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda babaların duygu düzenleme becerileri ile babalık rolüne ilişkin algıları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Babaların duygu düzenleme becerileri ile çocukların duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkiye bakıldığında ise babaların duygu düzenleme becerileri ile Değişkenlik/Olumsuzluk arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunduğu, Duygu Düzenleme Kontrol ile arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Babaların babalık rollerine ilişkin algıları ile çocukların duygu düzenleme becerilerinden Değişkenlik/Olumsuzluk ile arasında negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Bunun yanında babanın babalık rolüne ilişkin algılarının ve babaların duygu düzenleme becerilerindeki yetkinlik düzeylerinin çocuğunun cinsiyetine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ancak çocukların duygu düzenleme becerileri ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Babaların duygu düzenleme beceri düzeyleri ile babalık rolü algılarının Değişkenlik/Olumsuzluk'u yordamasına ilişkin yapılmış olan çoklu regresyon analizi sonuçları incelendiğinde ise babanın çocuğunun duygularından kaçınıyor olması Değişkenlik/Olumsuzluk'u pozitif yönde anlamlı olarak yordarken, babanın çocuğunun duygularını yönelmesi ve babaların babalık rolü algısı negatif yönde anlamlı olarak yordadığı görülmüştür. Babaların duygu düzenleme beceri düzeyleri ile babalık rolü algılarının Duygu Düzenleme Kontrol'ü yordamasına ilişkin yapılmış çoklu regresyon analizi incelendiğinde Babanın çocuğunun duygularına yöneliyor olması, babanın kendi duygularını ve çocuğunun duygularını kabul etme düzeyi ve babalık rolüne ilişkin algısı Duygu Düzenleme Kontrol'ü pozitif yönde anlamlı olarak yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between fathers' perceptions of the role of fathers who have children between the ages of 3-6 and their children's emotion regulation skills.The research was conducted with 305 fathers aged between 24 and 58 residing in different parts of the country.In the study, the data on fathers' perceptions of paternal role was 'Paternal Role Perception Scale' (Kuzucu, 1999), data on fathers' parental emotion regulation skills was the 'Parental Emotion Regulation Scale' (Gültekin Ahçı, Akdeniz, Harmancı, Akaroğlu, & Seçer, 2020), data on children's emotion regulation skills were obtained by using the“Emotion Regulation Scale”(Batum & Yağmurlu, 2007) and the personal information of the participants using the“Personal Information Form”created by the researcher within the scope of this research. The data obtained from the research were analyzed with the SPSS 24.0 package program using Pearson Product Moments Correlation, T Test and Multiple Regression.As a result of the research, it was seen that there was a positive and significant relationship between fathers' emotion regulation skills and their perceptions of the role of fatherhood.When the relationship between fathers' emotion regulation skills and children's emotion regulation skills is examined, there is a negative and significant relationship between fathers' emotion regulation skills and Variability/Negativity sub-dimension, which expresses the difficulties experienced by children in emotion regulation skills, ıt has been observed that there is a positive and significant relationship with the Emotion Regulation Control sub-dimension, which expresses the development of children's emotion regulation skills.It has been observed that there is a negative significant relationship between fathers' perceptions of fatherhood roles and the Variability/Negativity sub-dimension of children's emotion regulation skills.In addition, it was observed that the father's perceptions of the role of fatherhood and the level of competence in parent emotion regulation skills did not differ according to the gender of the child.However, it was concluded that there was a significant difference between children's emotion regulation skills and their genders.When the results of the multiple regression analysis conducted on the prediction of the child's emotion regulation skills by the fathers' emotion regulation skill levels and fatherhood role perceptions of the variability/negativity of the child were examined, it was found that while the father's avoidance of his child's emotions predicted the Variability/Negativity in a positive way,it was seen that the father's directing his child's emotions and the fathers' perception of the father's role predicted it negatively.When the multiple regression analysis of fathers' emotion regulation skill levels and fatherhood role perceptions on the prediction of emotion regulation control, one of the child's emotion regulation skills, was examined, ıt was seen that the father's inclination towards his child's feelings, the father's level of acceptance of his own feelings and his child's feelings, and his perception of the role of fatherhood predicted Emotion Regulation Control positively.