Öğretmen adaylarının problem kurma becerilerinin, problem kurma öz-yeterlik inançlarının ve üstbilişsel farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Examination of teacher's problem positioning skills, problem position self-efficiency beliefs and metacognitive awareness levels
  1. Tez No: 768589
  2. Yazar: RUMEYSA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem kurma becerisi, problem kurmaya yönelik öz-yeterlik inancı, üstbilişsel farkındalık, Problem posing skill, self-efficacy belief in problem posing, metacognitive awareness. metacognitive awareness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada öğretmen adaylarının problem kurma öz-yeterlik inançlarını, üstbilişsel farkındalık düzeylerini ve ''Kesirler ve Kesirlerle İşlemler'' alt öğrenme alanındaki problem kurma becerilerini belirlemek; bu bileşenleri cinsiyet ve branş değişkenlerine göre karşılaştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada tarama modelinde betimsel bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılında bir devlet üniversitesinin İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği programlarında öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Problem Kurma Öz-Yeterlik İnanç Ölçeği, Bilişötesi Farkındalık Envanteri ve araştırma kapsamında geliştirilen Problem Kurma Testi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, Mann Whitney U, korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan testler sonucunda öğretmen adaylarının problem kurma öz-yeterlik inançlarının ve üstbilişsel farkındalık düzeylerinin yüksek düzeyde, problem kurma becerilerinin orta düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarının öz-yeterlik inançlarının cinsiyete göre farklılaşmadığı, branşa göre ise sınıf öğretmeni adayları lehine anlamlı bir farklılık olduğu; farkındalık düzeylerinin yine cinsiyete göre farklılaşmadığı, branş değişkenine göre değerlendirme, hata ayıklama ve bilgi yönetme alt faktörlerinde sınıf öğretmeni adayları lehine anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Öğretmen adaylarının problem kurma becerilerinin cinsiyete ve branşa göre farklılaşmadığı görülmüştür. Öğretmen adaylarının öz-yeterlik inançları ve farkındalık düzeyleri arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı; öz-yeterlik inancı ile problem kurma becerileri ve farkındalık düzeyleri ile problem kurma becerileri arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, to determine the problem posing self-efficacy beliefs, metacognitive awareness levels and problem posing skills of the teacher candidates in the sub-learning area of“Fractions and Operations with Fractions”; It was aimed to compare these components according to gender and branch variables. Survey research method, which is one of the quantitative research methods, was used in the study. The study group of the research consists of pre-service teachers studying in the Elementary Mathematics Teaching and Classroom Teaching programs of a state university in the 2021-2022 academic year. The data of the research were collected with the Problem Posing Self-Efficacy Belief Scale, Metacognitive Awareness Inventory and the Problem Posing Test developed within the scope of the research. Descriptive statistics, independent groups t-test, Mann Whitney U, correlation analysis and simple linear regression analysis were used in the analysis of the data. As a result of the tests, it was seen that the problem posing self-efficacy beliefs and metacognitive awareness levels of the pre-service teachers were at a high level, and their problem posing skills were at a moderate level. The self-efficacy beliefs of teacher candidates do not differ according to gender, but there is a significant difference in favor of primary school teacher candidates according to the branch; It was found that awareness levels did not differ according to gender, and there was a significant difference in favor of primary school teacher candidates in evaluation, debugging and information management sub-factors according to the branch variable. It was observed that the problem posing skills of teacher candidates did not differ according to gender and branch. There was a high level of positive significance between pre-service teachers' self-efficacy beliefs and awareness levels; It has been determined that there is a moderately significant positive relationship between self-efficacy belief and problem posing skills and awareness levels and problem posing skills.