Ters yüz öğrenme modeliyle akademik başarı, problem çözme ve öz düzenleme becerilerinin geliştirilmesi: Bir durum çalışması
Developing academic achievement, problem solving and self regulation skills with the fli̇pped learning model: A case study
  1. Tez No: 768594
  2. Yazar: ALİ KEMAL UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters yüz öğrenme, problem çözme becerisi, öz düzenleme becerisi, durum çalışması, Flipped learning, problem solving skills, self regulation skills, case study
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu araştırmanın amacı, ters yüz öğrenme modeline uygun olarak geliştirilen mikrodenetleyiciler dersi öğretim programı aracılığıyla ön lisans düzeyindeki öğrencilerde akademik başarı, problem çözme ve öz düzenleme becerilerinin geliştirilmesi sürecini derinlemesine incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında ön lisans düzeyinde öğrenim görmekte olan 13 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma kapsamında veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi, problem çözme envanteri, güdülenme ve öğrenme stratejileri ölçeği, yarı yapılandırılmış görüşme formları, gözlem, araştırmacı günlüğü, öğrenci çevrimiçi öz yansıtma formu ve çevrimiçi sistem kayıtları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada veri toplama araçlarından elde edilen nitel verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri, nicel verilerin analizinde ise örneklem sayısı 30'dan az olduğu için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ters yüz öğrenme modelinin derste sağladığı esneklik ve aktif öğrenme deneyimlerinin öğrencilerin beklentilerini karşıladığı ve olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Analizler sonucunda öğrencilerin problemlere yaklaşımında öz yeterlilik düzeylerinde olumlu yönde bir değişimin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin problemi çözebileceğine dair kendilerine inandıkları ve problemlere farklı perspektiften bakabildikleri saptanmıştır. Sınıf içi etkinlikleri olan performans görevleri ve projelerde, yüksek bilişsel düzeyde problem analizi gerektiren ve çoklu çözüm yolları içeren karmaşık problemlerin yer alması, akran etkileşimlerini arttırarak öğrencilerin konuları daha iyi anlamalarını ve problem çözme aşamalarına daha sistemli yaklaşmalarını sağlamıştır. Ayrıca ters yüz öğrenme modeli ile öğrencilerin içsel motivasyonlarında olumlu yönde bir artış söz konusu olmuştur. Bununla birlikte öğrencilerin yeni öğrenme stratejileri geliştirdikleri ve bu stratejileri uygulayabildikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çevrimiçi etkinlikler için kullanılan Edpuzzle ve Edmodo platformları öğrencilerin öz düzenleme becerilerinin gelişimine katkı sağlamıştır. Bu noktada çevrimiçi yansıtma formları ile öğrencilere kendi öğrenme sürecini kontrol etme imkânı verilerek öz düzenleme becerilerinin gelişmesine katkı sağlanmıştır. Araştırma bulguları ayrıca öğrencilerin ters yüz öğrenme modeline ilişkin olarak özellikle sınıf içi sürenin etkinlikler için yetersiz olması ve evde hazırlık sürecinin zaman alması şeklinde olumsuz görüş bildirdiklerini ortaya koymuştur. Ters yüz öğrenme modelinin uygulanması sürecinde bazı problemlerle karşılaşılmıştır. Geleneksel yönteme alışık olan öğrencilerin ters yüz öğrenme modelinin uygulanması sürecine alışmada zorlandıkları belirlenmiştir. Ayrıca projeler gerçekleştirilirken görev paylaşımında öğrenciler arasında çatışmaların yaşandığı tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen nicel bulgularda, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi sonuçlarına göre öğrencilerin akademik başarılarında, problem çözme ve öz düzenleme becerilerinde anlamlı bir farklılık olmuştur. Bu sonuçlara göre, ters yüz öğrenme modelinin derinlemesine araştırıldığı çalışmada mikrodenetleyiciler dersinde öğrencilerin akademik başarı, problem çözme ve öz düzenleme becerilerinin gelişmesine yönelik olumlu katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to carry out an in depth examination on the process of developing academic achievement, problem solving and self regulation skills in associate degree students through the microcontrollers course curriculum developed in accordance with the flipped learning model. The case study pattern, one of the qualitative research methods, was used in the study. While determining the study group of the research, criterion sampling, one of the purposive sampling methods, was used. The study group of the research consisted of 13 students studying at the associate degree level in the fall semester of the 2021-2022 academic year. Within the scope of the research, data were collected through the academic achievement test, problem solving inventory, motivation and learning strategies scale, semi-structured interview forms, observation, researcher diary, student online self-reflection form and online system records developed by the researcher. In the study, descriptive analysis and content analysis methods were used in the analysis of the qualitative data obtained from the data collection tools, and the Wilcoxon Signed Rank Test was used in the analysis of quantitative data, since the number of samples was less than 30. As a result of the research, it was observed that the flexibility and active learning experiences provided by the flipped learning model in the course met the expectations of the students and affected them positively. As a result of the analysis, it was concluded that there was a positive change in the students' self-efficacy levels in their approach to problems. It has been determined that the students believed in themselves that they could solve the problem and they were able to see the problems from different perspectives. The inclusion of complex problems that require high cognitive level problem analysis and multiple solutions in performance tasks and projects, which were given as classroom activities, increased peer interactions, enabling students to better understand the subjects and to approach more systematically to problem solving stages. In addition, there was a positive increase in the intrinsic motivation of the students with the flipped learning model. Additionally, it was concluded that the students developed new learning strategies and they were able to apply these strategies. Edpuzzle and Edmodo platforms used for online activities contributed to the development of students' self regulation skills. At this point, students were given the opportunity to control their own learning process with online reflection forms, thus contributing to the development of self-regulation skills. The research findings also revealed that the students reported negative opinions about the flipped learning model, especially concerning the in-class time that was insufficient for the activities and the preparation process at home that took time. Some problems were encountered during the implementation of the flipped learning model. It has been determined that the students who are accustomed to the traditional method have difficulty in getting used to the process of applying the flipped learning model. In addition, it was determined that there were conflicts among the students in the task sharing while the projects were being carried out. In the quantitative findings obtained in the study, there was a significant difference in the academic achievement, problem solving and self-regulation skills of the students according to the Wilcoxon Signed Rank Test results. According to these results, it has been determined that the flipped learning model is effective in increasing academic achievement, problem solving and self regulation skills in the microcontrollers course.