Yabancı dil olarak türkçe öğretiminde ters yüz öğrenme modelinin dil bilgisi öğrenimine etkisi
The effect of the flipped learning model on grammar learning in teaching turkish as a foreign language
- Tez No: 995959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Turkish Language and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital öğrenme, Eğitim teknolojisi, Ters-yüz sınıf, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Yabancı dil eğitimi, Digital learning, Education technology, Flipped classroom, Turkish education, Turkish teaching, Foreign language education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı ters yüz sınıf modeline dayalı dil bilgisi öğretiminin yabancı dil olarak Türkçe öğrenen A2 seviyesindeki öğrencilerin dil bilgisi öğrenimine etkisini araştırmaktır. Karma yöntemin açıklayıcı deseninde tasarlanan bu çalışma, araştırma probleminin daha iyi anlaşılması için hem nitel hem de nicel veriler toplanması ve bu verilerin bütünleştirilerek incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2024-2025 akademik yılında İstanbul'da bulunan bir üniversitenin dil öğretim merkezinde eğitim alan iki farklı grupla yürütülmüştür. Çalışmanın nicel verileri kişisel bilgi formu, A2 seviyesi akademik başarı testi, A2 seviyesi yazma Türkçe yeterlilik sınavı ve yabancı dil olarak Türkçe öğrenenler için A2 seviyesi yazma becerisi dereceli puanlama anahtarı ile toplanmıştır. Verilerin analizinde“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenler için A2 Seviyesi Yazma Becerisi Dereceli Puanlama Anahtarı”kullanılmıştır. Çalışmanın nitel verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ve likert tipi anket ile toplanmıştır. Deney grubunda A2 seviyesi boyunca ters yüz öğrenmeye dayalı dil bilgisi eğitimi uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda, geleneksel dil bilgisi öğretimi süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın veri toplama araçları karma desene göre tasarlanmıştır. Dil bilgisi eğitimi verilirken öğrencilerin araştırmacı tarafından hazırlanan videoları izleme durumları haftalık olarak takip edilmiş ve videoların içerisine üçer soruluk testler yerleştirilerek düzenli olarak öğrencilerin gelişimi izlenmiştir. Öğrenilen dil bilgisi içerikleri Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler İçin Türkçe Eğitim Seti A2 kitabında bulunan yazma konuları aracılığıyla yazma becerisi bağlamında da değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin aldıkları son test başarı puanlarında deney grubu lehine anlamlı bir fark gözlenmiştir. Yapılan test sonuçlarına göre ters yüz sınıf modeliyle dil bilgisi eğitimi olan deney grubu öğrencileri geleneksel yöntemle eğitim alan kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılıdır. Yapılan görüşmeler ve likert tipi anket sonuçlarına göre deney grubu öğrencileri ters yüz sınıf modeli ile dil bilgisi öğretimi uygulamaları hakkında olumlu görüşler bildirmiştir. Sonuç olarak ters yüz sınıf modelinin başarı testleri ve yapılan görüşmelerin sonuçlarına göre öğrenciler üzerinde olumlu bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of grammar instruction based on the flipped classroom model on the grammar learning of A2-level students learning Turkish as a foreign language. The study was designed within the explanatory sequential design of the mixed-methods approach. In order to obtain a deeper understanding of the research problem, both quantitative and qualitative data were collected and analyzed in an integrated manner. The research was conducted during the 2024–2025 academic year with two different groups studying at the language teaching center of a university located in Istanbul. The quantitative data of the study were collected through a personal information form, an A2-level academic achievement test, an A2-level Turkish writing proficiency exam, and an A2-level writing skills analytic scoring rubric developed for learners of Turkish as a foreign language. The analysis of writing performances was carried out by using the“A2 Level Writing Skills Analytic Scoring Rubric for Learners of Turkish as a Foreign Language.”The qualitative data of the study were obtained through a semi-structured interview form and a Likert-type questionnaire. In the experimental group, grammar instruction based on the flipped classroom model was implemented throughout the A2 level, while the control group received traditional grammar instruction. The data collection tools of the research were developed in accordance with the mixed-methods design. During the grammar instruction process, the videos prepared by the researcher were assigned to students as pre-class materials, and their viewing status was monitored on a weekly basis. Additionally, short quizzes consisting of three questions were embedded in the videos in order to track students' progress regularly. The grammar topics learned during the instruction were also evaluated in relation to writing skills through writing tasks included in the New Istanbul Turkish Teaching Set for International Students (A2) textbook. The findings indicated a statistically significant difference between the post-test achievement scores of the experimental and control groups in favor of the experimental group. According to the results, students who received grammar instruction through the flipped classroom model achieved higher success than those who received traditional instruction. Furthermore, the interview and questionnaire results revealed that the students in the experimental group expressed positive opinions regarding the flipped classroom-based grammar instruction. Overall, the findings suggest that the flipped classroom model has a positive impact on students' learning outcomes.