Feminist karşı sinema bağlamında Agnes Varda sineması
Agnes Varda cinema in the context of feminist counter cinema
- Tez No: 768609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL YAŞARTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kadınlık, Feminizm, Feminist Karşı Sinema, Agnes Varda, Femininity, Feminism, Feminist Counter-Cinema, Agnes Varda
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kadınlık, gerçekliğine aykırı olarak ataerkil ideolojiye hizmet edecek biçimde yeniden düzenlenmiştir. Erkek egemenliğinde olan geleneksel sinema ise kadını ataerkil ideolojiye uygun olacak biçimde konumlandırmıştır. Feminist karşı sinema, geleneksel anlatı sinemasının yararlandığı teknik ve biçimleri açığa çıkararak kadının kadın olarak sunulduğu yeni bir sinema dilinin var olduğunu göstermektedir. Bu çalışma kapsamında, Agnes Varda sinemasında kadınının nasıl konumlandığı feminist karşı sinema perspektifinden analiz edilmektedir. Varda, feminist hareket doğrultusunda yarattığı yenilikçi sinema dili ile kadının sinemadaki konumunu iyileştirmeyi hedeflemiş ve izleyiciye özne konumu kazanan kadın karakterler sunmuştur. Bu bağlamda çalışmanın ilk kısmında feminist hareketin tarihsel gelişimi, geleneksel sinemada kadının konumu ve feminist karşı sinema pratikleri ele alınmıştır. Çalışmanın analiz kısmında ise Agnes Varda'nın dört filmi Cléo de 5 a 7 (1962), Le Bonheur (1965), L'une chante l'autre pas (1977), Sans toit ni loi (1985) feminist karşı sinema bağlamında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Femininity has been rearranged to serve the patriarchal ideology contrary to its reality. As for traditional cinema under the rule of patriarchal dominion, it has positioned the woman in accordance with patriarchal ideology. Feminist counter-cinema reveals a new language of cinema where women as presented as women by exposing techniques and forms utilized by traditional narrative cinema. Within the scope of this study, how women are positioned in Agnes Varda is analyzed from the perspective of feminist counter-cinema. Varda aimed to improve the position of women in cinema with the innovative cinema language she created in line with the feminist movement and presented female characters who became subjects to the audience. In this context, in the first part of the study, the historical development of the feminist movement, the position of women in traditional cinema, and feminist counter-cinema practices are discussed. In the analysis part of the study, four films of Agnes Varda, Cléo de 5 a 7 (1962), Le Bonheur (1965), L'une chante l'autre pas (1977), Sans toit ni loi (1985) were analyzed in the context of feminist counter cinema.