Çiğneme simülatöründe yaşlandırma sonrası, 3 boyutlu baskı cihazı kullanılarak üretilen kompozit numunelerin, farklı cad/cam kompozitmateryaller ile yüzey özellikleri açısından karşılaştırılması
Comparison of composite samples manufactured using 3dprinting device after aging in A CHW simulator, withdifferent CAD glass composite materials and surfaceproperties
  1. Tez No: 768678
  2. Yazar: NESLİHAN GÜNTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA TUNÇDEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma, CAD CAM kompozitler, hacim kaybı, yüzey pürüzlülüğü, 3B baskı, Wear, CAD CAM composites, loss of volume, surface roughness, 3D printing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı; CAD CAM kompozit materyaller ile 3B baskı teknolojisi ile üretilen kompozit numunelerin yaşlandırma sonrası yüzey pürüzlülükleri ve hacim kayıplarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda üç farklı CAD/CAM kompozit ve bir 3B baskı daimî kron reçinesi araştırıldı. İlgili materyaller: GC: Cerasmart (GC Corporation; Tokyo, Japonya), VE: Vita Enamic (Vita Zahnfabrik, Bad Säckingen Almanya), GV: Grandio Voco (Voco GbmH, Cuxhaven, Germany) ve 3B= FormLabs (VarseoSmile FormLabs Somerville, MA, USA) daimî kompozit reçine idi. Her grupta 8 olmak üzere toplam 32 numune elde edildi. Her CAD CAM kompozit malzeme türü için (GC, VE, GV) 8 numune (14×14×2 mm) boyutlarında düşük hızlı bir hassas testere kullanılarak (Isomet Low Speed Saw, Buehler, IL, USA) hazırlanmıştır. Grup 3B için numunelerin baskısı, SLA tabanlı 3D yazıcı Form2 SLA tipi makine (Form 2; Formlabs Inc) ile gerçekleştirildi. Bir profilometre yardımı ile (Profilm 3D, Filmetrics,USA) numunelerin tamamının test öncesi yüzey pürüzlülükleri ölçüldü. Her numune için 3 ölçüm yapılarak ortalama değerler kabul edildi. Numunelerde meydana gelecek olan hacimsel kaybın değerlendirilebilmesi için masa üstü bir tarayıcı ile (Exocad SmartOptics x4, GERMANY) tüm numuneler tarandı. Her alt gruptan rastgele seçilen 1 numune SEM (HITACHI S-1520, Tokyo, Japonya) ile 1000x büyütmede görüntülendi. Çiğneme simülatöründe 49 N dikey oklüzal kuvvet, 5-55 derece termal döngü, bekleme süresi 30s- 30s, 1 mm dikey, 2mm yatay hareket ve 2 yıllık çiğnemeyi taklit edecek şekilde 400.000 siklus ile yaşlandırma gerçekleştirildi. (Stawarczyk et al., 2011) (Lambrechts et al., 2006) (Lawson et al., 2016) Yaşlandırma işlemi sonrasında numuneler, yeniden aynı parametreler kullanılarak, yüzey pürüzlülüğünü saptamak ve yüzey topografyasını görmek amacıyla profilometre ve SEM ile tekrar görüntülendi. Fiziksel hacim kaybının belirlenmesi için ise 3B taramalar tekrarlandı. Üst üste çakıştırma yöntemi kullanılarak hacimsel kayıplar hesaplandı. Araştırma kapsamında istatistiksel analizlerin gerçekleştirilmesi için SPSS 26 istatistik programından yararlanıldı. Her bir alt grubun örneklem büyüklüğünün 30'un altında olması sebebiyle non-parametrik test olan Kruskal Wallis testi ile çalışma gerçekleştirildi. Bulgular p0.05). GC materyal grubunun ortalama pürüzlülük değeri 0.07±0.03, VE materyal grubunun ortalama pürüzlülük değeri 0.08±0.05'dir. Yüksek hacim kaybı değeri GV grubunda, en düşük hacim kaybı değeri VE grubunda bulunmuştur. GV materyali grubu ortalama 0.68±0.14 ile en yüksek hacim kaybı değerine sahip olup 3D örnekler ile anlamlı bir farklılık göstermemekle birlikte diğer iki grupla anlamlı şekilde farklılık göstermektedir. 3D materyali grubunun ise ortalama hacim kaybı değeri 0.68±0.14 olup GC ve VE grupları ile farklılık göstermektedir. GC ve VE materyal gruplarının birbirleri ile kıyaslanmasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). GC materyal grubunun ortalama pürüzlülük değeri 0.40±0.11, VE materyal grubunun ortalama pürüzlülük değeri 0.29±0.08'di. Sonuç: Çalışmamızda VE ve GC grubuna ait materyallerin uzun süre ağızda kullanıma yüzey pürüzlülüğü ve hacimsel kayıp parametreleri açısından uygun olduğu, 3D ve GV gruplarında ise yüzey pürüzlülüğünün giderilmesi amacıyla düzenli polisaj randevularının oluşturulmasının faydalı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; To compare the surface roughness and volume losses of CAD CAM composite materials and composite samples produced with 3D printing technology after aging. Materials and Methods: In our study, 3 different CAD/CAM composites and 1 3D printed permanent crown resin were investigated. Related materials: GC: Cerasmart (GC Corporation; Tokyo, Japan), VE: Vita Enamic (Vita Zahnfabrik, Bad Säckingen Germany), GV: Grandio Voco (Voco GbmH, Cuxhaven, Germany), and 3B= FormLabs (VarseoSmile FormLabs Somerville, MA, USA) was a permanent composite resin. A total of 32 samples were obtained, 8 in each group. For each type of CAD CAM composite material (GC, VE, GV) 8 samples (14×14×2 mm) were prepared using a low speed precision saw (Isomet Low Speed ​​Saw, Buehler, IL, USA). The printing of the samples for Group 3B was carried out with the SLA-based 3D printer Form2 SLA type machine (Form 2; Formlabs Inc). With the help of a profilometer (Profilm 3D, Filmetrics, USA), the surface roughness of all samples was measured before the test. Average values ​​were accepted by making 3 measurements for each sample. All samples were scanned with a desktop scanner (Exocad SmartOptics x4, GERMANY) in order to evaluate the volumetric loss that would occur in the samples. 1 randomly selected sample from each subgroup was visualized by SEM (HITACHI S-1520, Tokyo, Japan) at 1000x magnification. In the chewing simulator, aging was performed with 400,000 cycles of 49 N vertical occlusal force, 5-55 degrees thermal cycle, waiting time 30s-30s, 1 mm vertical 2 mm horizontal movement, simulating 2 years of chewing. (Stawarczyk et al., 2011) (Lambrechts et al., 2006) (Lawson et al., 2016) After the aging process, the samples were re-imaged by profilometer and SEM using the same parameters to determine the surface roughness and to see the surface topography. 3D scans were repeated to determine the physical volume loss. Volumetric losses were calculated using the overlapping method. SPSS 26 statistical program was used to perform statistical analyzes within the scope of the research. Since the sample size of each subgroup was less than 30, the study was carried out with the non-parametric Kruskal Wallis test. The results were interpreted with statistical significance at the p 0.05). The mean roughness value of the GC material group was 0.07±0.03, the mean roughness value of the VE material group was 0.08±0.05. the highest volume loss value was found in the GV group, and the lowest volume loss value was found in the VE group. The GV material group has the highest volume loss value with an average of 0.68±0.14, and although it does not show a significant difference with the 3D samples, it differs significantly with the other two groups. The mean volume loss value of the 3D material group is 0.68±0.14, which differs with the GC and VE groups. There was no statistically 14 significant difference in the comparison of GC and VE material groups with each other (p>0.05). The mean roughness value of the GC material group was 0.40±0.11, the mean roughness value of the V E material group was 0.29±0.08. Conclusion: In our study, it was concluded that the materials belonging to VE and GC groups are suitable for long-term use in the mouth in terms of surface roughness and volumetric loss parameters, and it would be beneficial to establish regular polishing appointments in order to eliminate surface roughness in 3D and GV groups.