2000 sonrası Türk oyun yazarlığında mizahın kullanımı
The use of humor in Turkish playwriting after 2000
  1. Tez No: 768681
  2. Yazar: GÖKHAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU AYTEN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: mizah, 2000 sonrası, tiyatro, oyun yazarlığı, postmodernizm, Humor, Post 2000, Theatre, Playwriting, Postmodernism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
''2000 sonrası Türk oyun yazarlığında mizahın kullanımı'' başlıklı bu çalışmanın birinci bölümünde; mizah kavramsal olarak ele alınarak gülme kuramları bağlamında psikolojik, sosyolojik olarak incelenmiş sonrasında ise gülme ve tiyatro arasındaki ilişkiye değinilmiştir. İkinci bölümde ise; 2000 sonrası Türk oyun yazarlığındaki örnek oyunlar, biçim ve içerik yönünden incelenerek mizahın kullanımı saptanmaya çalışılmıştır. Biçim incelemesi; oyun yazarlarının komik olanı açığa çıkarmak için kullandıkları komedi unsurları ve postmodern unsurlar çerçevesinde yapılmıştır. İçerik incelemesi; oyun yazarlarının komik olanı açığa çıkarmak için kullandıkları temalar çerçevesinde yapılmıştır. Belirtilen kuramsal çerçevede bu tez çalışması '2000 sonrası Türk oyun yazarlığı özelinde' şu sorulara yanıt arar: Mizah kullanımı, alternatif ve ödenekli tiyatrolara göre değişkenlik gösterir mi? Klasik komedya anlayışı bu dönemde geçerliliğini korumakta mıdır? Kara mizah içeren bir oyun yapısından söz edilebilir mi? Mizah, hangi temalarla ilintilidir ve yeni yazarların mizah kullanımı ile hem geleneksel Türk tiyatrosu hem de modern sonrası tiyatro öğeleri arasında nasıl bir ilişki söz konusudur? İlk oyunları 2000 sonrasında sahnelenen yazarların ele alındığı bu araştırmanın evreni; ' yazarların bir yazar tiyatrosu, alternatif veya ödenekli bir tiyatro topluluğuyla süreklilik gösteren bir ilişki içinde olması ve bu doğrultuda en az 2 oyununun sahnelenmiş olması koşulunu sağlaması' ilkesiyle oluşturulmuştur. Ve bu kapsamda 27 oyun metni incelenmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında; çözümleme sonucu ortaya çıkan bulgular ışığında bir değerlendirme yapılmış, oyun yazarlığımızın gelişimi için önerilere yer verilmiş, çalışmanın hem gülme ve komediyle ilgili literatüre hem de oyun yazarlığına katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
“The use of Humor in Turkish Playwriting After 2000”consists of two parts. In the first section; humor has been studied conceptually in the context of laughter theories within psychologically and sociologically. The relationship between laughter and theater is mentioned. In the second part; Case plays in Turkish playwrights after 2000 has been researched to determine the use of humor in term of form and content. In the form review, the comedy, and postmodern elements that the writers used to create laughter have been revealed. The content review includes themes that the playwrights used to bring out the funny. Within the specified theoretical framework, this thesis seeks answers to the following questions 'specifically to Turkish playwrights after 2000': Does the use of humor vary according to alternative and subsidized theaters? Is the understanding of classical comedy still valid in this period? What themes are humor associated with? What kind of a relationship has been between the use of humor by new writers and theater elements of both traditional Turkish and post-modern theatre? While determining the scope of this research, texts in accordance with the following two principles were included in the research; (i) the authors have a continuing relationship with an author's theatre, alternative, or subsidized theater company; and (ii) at least two of the author's plays have been staged. In the scope of this research, 27 theater plays have been examined. In the conclusion, an evaluation has been revealed in light of the findings obtained from the analysis. As a result, suggestions for the development of playwriting in the literature are given. The study aims to contribute to both the literature on laughter and comedy and playwriting.