Determinants of corporate reputation: An analysis of container ports
Kurumsal itibarın belirleyicileri: Konteyner limanları üzerine bir analiz
  1. Tez No: 768706
  2. Yazar: İLKE SEZİN AYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL SİGALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konteyner Limanları, Kurumsal İtibar, Paydaş Teorisi, Nitel Araştırma, Analitik Ağ Süreci Yöntemi, Container Ports, Corporate Reputation, Stakeholder Theory, Qualitative Research, Analytic Network Process Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Son yıllarda kurumsal itibarın tanımlanmasına ve ölçülmesine yönelik hem uygulamada hem de akademide artan bir ilgi bulunmaktadır. Yatırımcılar, müşteriler ve diğer paydaşların güvenini kaybetmenin bir işletmenin genel performansına potansiyel olarak zarar vereceği kabul edilmektedir. Sonuç olarak, bu maddi olmayan duran varlığın izlenmesi ve yönetilmesinin önemi giderek artmaktadır. Limanlar, uluslararası ticareti oluşturan küresel tedarik zincirlerine entegre edilmiş en önemli lojistik altyapılardan biri olarak öne çıkmaktadır. Küresel ekonomik talepteki büyüme ile artan uluslararası ticaret, sistematik riskler, tedarik zinciri aksaklıkları ve rekabet nedeniyle limanların işlevleri geçmişe kıyasla çok daha karmaşık hale gelmiştir. Limanlar, günümüzde yük taşımacılığı için deniz ve kara arasında bağlantı oluşturmak olan birincil işlevlerine ek olarak; karmaşık, dinamik ve belirsiz bir ortamda kullanıcılarının her türlü lojistik ihtiyacını karşılamalıdır. Limanların artan rolünün daha geniş işlevler ve yönetim yetenekleri içerdiği düşünüldüğünde, limanların performansları genel tedarik zinciri performanslarının başarısı için çok daha önemli hale gelmiştir. Armatör şirketler, aracılar, lojistik hizmet sağlayıcıları, yük sahipleri gibi tüm limancılık endüstrisi paydaşları ve bu paydaşların iş birlikçi yönetim anlayışları limanların başarısı için kritik hale gelmiştir. Bu nedenle paydaşları yakından ilgilendiren bir kavram olan kurumsal itibar, limanlar için son yıllarda öne çıkan bir konu olmuştur. İlgili literatürde kurumsal itibarın tanımlanması ve ölçülmesine yönelik çalışmalar yer alsa da, özellikle denizcilik ve limancılık sektörüne özgü itibar kriterlerinin belirlenmesine yönelik yeterli bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle, çalışmanın motivasyonunu itibar kavramının nasıl algılandığını ve sürdürüldüğünü anlamaya yardımcı olacak, konteyner limanlarına özgü nitel ve nicel yöntemleri içeren teoriye dayalı araştırmalara duyulan ihtiyaç oluşturmaktadır. Freeman (1984) tarafından ortaya konulan Paydaş Teorisini temel alan bu tez konteyner limanlarında kurumsal itibarın rolüne odaklanmaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın temel amacı, konteyner limanı paydaşlarının kurumsal itibar kavramını nasıl algıladıklarını ortaya koymak ve konteyner limanlarının itibarını belirleyen faktörleri incelemektir. Çalışmanın ilk aşamasında Avrupa bölgesindeki liman yöneticileri, akademisyenler, ithalat-ihracat şirketleri, düzenli hat taşımacılığı şirketleri ve lojistik şirketleri gibi konteyner limanı paydaşları ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla nitel veriler toplanmıştır. Sonuçlar itibar kavramının konteyner limanı paydaşları tarafından genellikle güven kavramı ile ilişkilendirildiğini ve Etkili İletişim ve İşbirliği, Liman ve Tedarik Zinciri Entegrasyonu, Stratejik Liman Yönetimi, Liman Performansı, Fiziksel ve Teknik Özellikler ve Liman Kullanıcılarının Tatmini değişkenlerinin konteyner limanlarının itibarı için ana değişkenler olarak belirlendiğini göstermektedir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise gerçekleştirilen nicel analizlere göre Liman Stratejileri konteyner limanlarının itibarı için en önemli kriter olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There has been a growing interest in defining and measuring corporate reputation in both practice and academia during the last few decades. Investors, customers, and other stakeholders' loss of trust has been recognized as potentially damaging to a company's overall performance. As a result, the significance of monitoring and managing this intangible asset is gradually growing. Ports are featured as one of the most substantial logistics infrastructures integrated into the global supply chains that form international trade. Because of the growth in global economic demand, international trade, systematic risks, supply chain disruptions, and competition, the port's functions are significantly more complex comparing the past. Ports now must meet all kinds of logistical needs of their users in the complex, dynamic, and uncertain environment, in addition to their primary function, which is to create a link between sea and land for the transportation of goods. Considering that the increasing role of the ports includes broader functions and management capabilities, their performance has become even more crucial to the success of overall supply chain performances. All port industry stakeholders, such as ship owner companies, intermediaries, logistics firms and cargo owners and their collaborative management, have become critical to the success of ports. Therefore, corporate reputation, a concept closely related to the stakeholders, has been a prominent issue for ports in last years. Although there are studies on the definition and measurement of corporate reputation in the relevant literature, there has not been enough study to determine the reputation criteria specific to the maritime and port business. Therefore, the motivation of the study is derived from the need for theory-based research incorporating qualitative and quantitative methods specific to the container port industry that would help understand how the concept of reputation is perceived and maintained. By adopting Stakeholder Theory introduced by Freeman (1984), this dissertation focuses on the role of corporate reputation in the container port industry. Therefore, the main purpose of this study is to present how container port stakeholders perceive the concept of corporate reputation and examine the factors that determine the reputation of container ports. In the first stage of the study, qualitative data were gathered via semi-structured interviews conducted with container port stakeholders such as port managers, academics, import-export companies, liner shipping companies, and logistics companies in the European zone. The results show that the reputation concept is often associated with the trust concept by the container port stakeholders, and Effective Communication and Cooperation, Port and Supply Chain Integration, Strategic Port Management, Port Performance, Physical and Technical Characteristics, and User's Satisfaction are determined as the main variables for container port reputation. In the second stage of the study, Port Strategies has been determined as the most important criteria for container port reputation according to the quantitative analysis.