Pandemi döneminde Covid-19 aşısına yönelik yeni medyada yapılan dezenformasyonun engellenmesinde basının rolü: Hürriyet ve Sözcü örneği
The role of the press in preventing the disinformation made in the new media regarding the Covid-19 vaccine during the pandemic period: The case of Hürriyet and Sözcü
  1. Tez No: 768763
  2. Yazar: HASAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRAY KESGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı karşıtlığı, Basın, Covid-19 Aşısı, Covid-19 Salgını, Yeni Medya, Anti-Vaccine, Covid-19 Vaccine, Covid-19 Outbreak, New Media, Press
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 aşısının kullanıma sunulmasından bu yana giderek sayıları artan aşı karşıtı kesimlerin söylem ve yaklaşımlarının, geleneksel medyanın gücüne dayalı olarak ne şekilde engellenmeye çalışıldığının değerlendirilmesidir. Bu şekilde, geleneksel medyanın, halen, nasıl bir güçle toplumu yönlendirme niteliğinin bulunduğuna dair bir tespitinin yapılması, bu araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Araştırmada, Covid-19 aşısı karşıtlarının ortaya çıkan ve yeni medyada kendisine güçlü bir şekilde yer bulan söylemlerinin, geleneksel medya aracılığıyla geçersiz kılınması konusunda, Türkiye'de yayın yapan Hürriyet ve Sözcü gazeteleri özelinde bir değerlendirme söz konusudur. Bu değerlendirmede, Aralık 2020 ile Ağustos 2022 tarihleri arasında, Covid-19 aşısının kullanıma sunulduğu ve aşı karşıtlığının ortaya çıktığı dönemde, Hürriyet ve Sözcü gazetelerinde konu ile ilgili olarak yapılan ve büyük ölçüde aşı karşıtlarına yönelik olarak aşı olunmasının önemini ve pozitif taraflarını ön plana çıkaran haberler seçilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre Hürriyet ve Sözcü gazeteleri, aşı karşıtlarına muhalif bir yaklaşımla, aşı destekçisi haberler sunmaya gayret göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate how the discourse and approaches of anti-vaccine groups, which have been increasing in number since the introduction of the Covid-19 vaccine, are tried to be prevented based on the power of traditional media. In this way, it is among the aims of this research to determine how traditional media still has the power to direct the society. In the research, there is an evaluation specific to the Hürriyet and Sözcü newspapers published in Turkey, about the invalidation of the emerging discourses of the Covid-19 vaccine opponents, which are strongly covered by the new media, through traditional media. In this evaluation, the news published in Hürriyet and Sözcü newspapers between December 2020 and August 2022, when the Covid-19 vaccine was made available and anti-vaccination emerged, highlighting the importance and positive aspects of being vaccinated for anti-vaccine people. has been selected. According to the results of the research, Hürriyet and Sözcü newspapers tried to present vaccine supporters with an oppositional approach to vaccine opponents.