Investigation the effects of combined treatment with temozolomide and gap junction inhibitors on glioblastoma
Temozolomide ve boşluk bağlantıları (gap junction) inhibitörlerinin kombine uygulamasının glioblastomadaki etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 768866
  2. Yazar: BERFİN UZUNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Glioblastoma, Connexin-43, İlaç direnci, 18β-GA, Oleamid, Temozolomide
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Glioblastoma, 5 yıllık sağ kalım oranı %6,8 olan oldukça ölümcül bir beyin kanseridir Konneksinler, hücre-hücre iletişimini sağlayan boşluk bağlantı proteinleridir ve kanser hücrelerinin ilaç direnci ile invaziv ve metastatik özelliklerine katkıda bulunurlar. Spesifik olarak Connexin 43, kemoterapi direncine dahil olduğu gösterilen GBM hücrelerinde en bol bulunan konneksin proteinidir. Ancak, Connexin-43 aracılı direncin mekanizması henüz ortaya çıkmamıştır. Bu tezde, Connexin-43 inhibitörleri, 18β-GA ve oleamid, GBM'de kullanılan bir kematerapötik ajan olan Temozolomid (TMZ) ile kombine edilmiş ve Connexin-43 inhibe edildiğinde TMZ duyarlılığı değerlendirilmiştir. Ayrıca, ilaç direnci ile ilişkili anahtar üyelerin protein ifadesindeki değişiklikler de analiz edimiştir. Connexin 43 inhibisyonu ile TMZ duyarlılığının arttığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, TMZ ile birleştirildiğinde, 18β-GA, oleamide kıyasla hücre canlılığında daha önemli bir azalma sunduğu da ortaya konmuştur. İlaç direnci ilişkili moleküllerin kombine tedavi sonrası ifade seviyelerindeki değişimler analiz edildiğinde bu moleküllerin anlatımındaki artış Connexin-43 inhibitörlerinin çalışma mekanizmalarının ve bu inhibisyonun uzun vadeli etkileri üzerine çalışılması için bir gereklilik sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma, a highly lethal brain cancer with a survival rate of 6.8%. Connexins are gap junction proteins that enable the cell-cell communication. They contribute to drug resistance as well as invasive and metastatic characteristics of cancerous cells. Specifically, Connexin 43 is the most abundant connexin protein in GBM cells which is shown to be involved in chemotherapy resistance. However, the mechanism of Connexin-43 mediated resistance is not revealed, yet. In this thesis, Connexin-43 inhibitors, 18β-GA and oleamide, are combined with Temozolomide (TMZ), a chemotherapeutic agent used in GBM, and the TMZ sensitivity is evaluated when Connexin-43 is inhibited. Also, the changes in the protein expression of drug resistance associated key members are investigated. It is demonstrated that TMZ sensitivity increases with Connexin-43 inhibition. However, when combined with TMZ, 18β-GA presents a more significant decrease in GBM cell viability compared to oleamide. Interestingly, protein expression profile indicates that chemoresistance related molecules are upregulated in combined treatment groups which requires new insights to Connexin-43 inhibition in GBM treatment. KEY WORDS: Glioblastoma, Connexin-43, Chemoresistance, 18b-GA, Oleamide, Temozolomide