Theodor Adorno'nun Immanuel Kant'ın özgürlük ve radikal kötülük düşüncesine eleştirileri
Theodor Adorno's critiques on Immanuel Kant's ideas of freedom and radical evil
- Tez No: 768889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Radikal Kötülük, Özgürlük, Akıl, Ödev, Ahlak Yasası, Negatif Diyalektik, Kültür Endüstrisi, Radical Evil, Freedom, Reason, Duty, Moral Law, Negative Dialectics, Culture Industry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Immanuel Kant ve Theodor Adorno'nun özgürlük ve radikal kötülük görüşlerini karşılaştırarak Adorno'nun Kant'a yönelik eleştirilerini sunmaya çalıştık. İlgili çalışmanın girişinde kötülük problemine dair genel bir tartışma yürüterek Kant öncesi felsefede probleme ne tür çözümler üretildiğini ele aldık. İlk bölümde, Kant'ın radikal kötülük doktrini ve özgürlük anlayışına yer vererek kötülük ve özgürlük arsında kurduğu ilişkiyi aydınlatmaya çalıştık. Bu bağlamda özellikle dikkate aldığımız husus, Kant'ın radikal kötülük üzerine öne sürdüğü düşüncelerin onun eleştiri felsefesiyle paralel olup olmadığıdır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Adorno'nun radikal kötülük kavramsallaştırmasının ve özgürlük düşüncesinin Kant'ınkinden ayrılan yönlerini ve Adorno'nun Kant'a yönelik eleştirilerini ele aldık. Çalışmanın sonuç bölümünde ise, Kant ve Adorno'nun geliştirdikleri felsefi sistemlerin, günümüz kötülük problemini anlamaya ne ölçüde katkıda bulunduğunu sorgulamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to present Adorno's critiques against Kant by comparing the view of freedom and radical evil in Kant and Adorno. In the beginning we discussed the problem of evil in general and what kind of solutions were produced to this problem before Kant. In the first chapter, we discussed the radical evil and freedom in Kant and tried to clarify how Kant relates between evil and freedom. In this context, we particularly focused whether Kant's ideas on radical evil are in line with his critical philosophy. In the second part of the study, we discussed Adorno's conceptualizing of radical evil and his idea of freedom by taking into consideration differences from Kant and in this context we discussed Adorno's critique of Kant. In the conclusion part of the study, we questioned how much the philosophical systems developted by Kant and Adorno contributes to the understanding of the problem of evil in our times.