Diyabet oluşturulan ratlarda triticum vulgare bazlı krem ile birlikte kullanılan terapötik ultrasonun yara iyileşmesi üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of therapeutic ultrasound used in combination with triticum vulgare based CREAM on wound healing in diabetic rats
  1. Tez No: 768966
  2. Yazar: AYŞE GÖLGELİ BEDİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LATİF EMRAH YANMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Fonoforez, Triticum vulgare bazlı krem, Yara iyileşmesi, Diabetes, Phonophoresis, Triticum Vulgare based cream, Wound healing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diyabetik rat modelinde tek başına veya terapötik ultrason (TUS) ile birlikte Triticum vulgare'nin (TVE) yara iyileşmesi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 0.1 M sodyum sitrat solüsyonunda çözdürülen 60 mg/kg Streptozotosin ile diyabet oluşturulan toplam 72 erkek Wistar rat kullanıldı. Deneysel eksizyonel 1 cm2 yara modeli oluşturulduktan sonra ratlar rastgele dört gruba ayrıldı: Grup C, tedavi görmemiş ratlar; Grup TUS, TUS uygulanmış ratlar; Grup TVE, TVE ile tedavi edilen ratlar; Grup TVE+TUS, TVE+TUS ile tedavi edilen ratlardan oluştu. Yara iyileşmesi, yara alanı hesaplaması ve yaralanma sonrası 7, 14 ve 21. günlerde termografik, biyokimyasal, histopatolojik, immünohistokimyasal ve immünofloresan analizleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Tüm gruplarda 7, 14 ve 21. günlerde yara alanı sıcaklığında önemli bir artış kaydedildi. En yüksek histopatolojik skorlar Grup TVE+TUS'ta 7, 14 ve 21. günlerde kaydedildi (p ˂ 0.05). En yüksek vasküler endotelyal büyüme faktörü ekspresyonu 7. günde Grup TVE+TUS'ta (82.53 ± 1.98) gözlendi (p ˂ 0.05). Sonuç: Diyabetli ratlarda TVE ve TUS kombinasyonu ile tedavi, diğer tedavi gruplarına kıyasla yara iyileşmesini etkili bir şekilde arttırdı.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the current study was to evaluate the effect of Triticum vulgare (TVE) alone, or combined with therapeutic ultrasound (TUS) on wound healing in a diabetic rat model. Material and method: In this study, a total of 72 male Wistar rats under general anesthesia who developed diabetes with 60 mg/kg Streptozotocin dissolved in 0.1 M sodium citrate solution were randomly divided into four groups; Group TUS, wounded rats with TUS application; Group TVE, wounded rats treated with TVE; and Group TVE+TUS, wounded rats treated with TVE+TUS. Wound healing was assessed using wound area calculation and thermographic, biochemical, histopathologic, immunohistochemical, and immunofluorescence analyses on post-wounding days 7, 14, and 21. Results: On day 21, the wound surface area was significantly decreased in Group TVE+TUS (0.18 ± 0.07 cm2) compared to the other groups. A significant increase in wound area temperature was recorded on days 7, 14, and 21 in all groups. The highest histopathological scores were recorded in Group TVE+TUS on days 7, 14, and 21 (p ˂ 0.05). The highest vascular endothelial growth factor expression was observed in Group TVE+TUS (82.53 ± 1.98) on day 7 (p ˂ 0.05). Conclusion: In conclusion, treatment with a combination of TVE and TUS effectively enhanced diabetic wound healing in rats compared with other treatment groups.