İnmeli hastaların bakım vericilerinin bakım vermeye hazır oluşluğu ile özgeciliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between caregivers of stroke patients' readiness to provide care and altruism
  1. Tez No: 768967
  2. Yazar: AYŞE ÇEKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFİFE YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım verme, inme, özgecilik, Altruism, caregiving, stroke
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışma inmeli hastaların bakım vericilerinin bakıma hazır oluşluğu ile özgecilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde olan bu araştırmanın evrenini, Ocak 2022-Ağustos 2022 arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi inme merkezinde yatarak tedavi gören inmeli bireylerin bakım vericileri oluşturmuştur. Evreni bilinen örneklem formülü ile örneklem 240 olarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Bakım Vermeye Hazır Oluşluk Ölçeği (BVHOÖ) ve Özgecilik Ölçeği (ÖÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde niceliksel verilerin normal dağılıma uygunluklarında Shapiro-Wilk testi ve grafiksel değerlendirmeler, normal dağılım göstermeyen niceliksel verilerin iki grup karşılaştırmalarında Mann Whitney U testi, normal dağılım göstermeyen üç ve üzeri grupların karşılaştırmalarında ise Kruskal Wallis testi ve ikili karşılaştırmalarında Bonferroni-Dunn test kullanılmıştır. Bulgular: Bakım vericilerin bakım vermeye hazır oluşluk toplam puan ortalaması 25.04±7.36 toplam özgecilik puan ortalaması 85.78±9.20 olduğu belirlenmiştir. Özgecilik ölçeğinin alt boyutlarından bağışçılık puan ortalaması 26.67±4.08, yardım etme puan ortalaması 59,10±6,92'dir. Araştırmada bakım vericilerin bakım vermeye hazır oluşluk puanları ile yardım etme puanları, bağışçılık puanları arasında ve toplam özgecilik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Sonuç: Çalışmada inmeli hastaların bakım vericilerinin bakım vermeye hazır oluşluk ve özgecilik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between the caring readiness of stroke patients' caregivers and their levels of altruism. Materials and Methods: The population of this descriptive correlational study consisted of caregivers of stroke patients who were treated as inpatients at the stroke center of Erzurum Atatürk University Training and Research Hospital between January 2022 and August 2022. The sample of the study was determined as 240 with the use of the known population formula. The personal information form, The Preparedness for Caregiving Scale (CPS) and the Altruism Scale (AS) were used for the data collection. In the analysis of the data, the Shapiro-Wilk test and graphical evaluations were used to check whether the quantitative data showed a normal distribution. While the Mann-Whitney U test was used in the comparison of quantitative data without normal distribution in two groups, Kruskal Wallis test was used for comparisons of three or more groups that had data without normal distribution, and the Bonferroni-Dunn test was used for pairwise comparisons of these groups. Findings: Caregivers' mean total score on the Preparedness for Caregiving Scale was found to be 25.04 ± 7.36, while their mean total score on the altruism scale was 85.78±9.20. The mean total score on the donation sub-dimension was 26.67±4.08, and it was 59.10±6.92 on the helping sub-dimension. No statistically significant relationship was found in this study between the caregivers' Preparedness for Caregiving Scale scores and their helping, donation, and total altruism scale scores (p>0.05). Conclusion: There was no statistically significant relationship between the caring readiness of stroke patients' caregivers and their levels of altruism in this study.