Geri Dön

Delikli prizmatik türbülans oluşturucuların ısı transferi üzerine etkisi

Effect of perforated prismatic turbulence promoters on heat transer

  1. Tez No: 76900
  2. Yazar: OSMAN NURİ ŞARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YAPICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 211

Özet

ÖZET Bir yüzeye, alan ve türbülans artırıcı olarak değişik geometrilerde ilaveler içeren sistemler, ısı transferini iyileştirme yöntemleri olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, genişlik-yükseklik oranı 2:1 olan dikdörtgen bir kanalda, prizmatik delikli ve deliksiz dikdörtgen blokların alan ve türbülans artırıcı olarak kullanıldığı bir sistemde konvektif ısı transferi ve sürtünme karakteristikleri deneysel olarak ve kısmen de PHOENICS programı kullanılarak CFD ile incelenmiştir. Parametre olarak Reynolds sayısı (6.6xl03-40xl03), bloklar arası uzaklık (25-119 mm), delik çapı (2.5, 4.5, 8 mm), delik açısı (0, 15, 30, 45) ve delik boşluk oranı (0.05, 0.10, 0.15) incelenmiştir. Elde edilen verilerden Nusselt sayısı görünür ve toplam ısı transferi alanı esasına göre farklı iki şekilde hesaplanmıştır. Bloklar arası uzaklığın artması ile görünür alan esasına göre elde edilen Nusselt sayısı azalmakta, toplam ısı transferi alam esasına göre elde edilen Nusselt sayısı artmakta ve sürtünme faktörü azalmaktadır. Delik açısı ve delik boşluk oranının artması ile ısı transferi artmakta, delik çapının artması ise azda olsa ısı transferini artırmaktadır. Delik açısı sürtünme faktörünü etkilememekte, delik çapı ve delik boşluk oranının artması ise azaltmaktadır. Enerji kayıp yöntemi ile yapılan performans analizi sonunda, delikli blokların deliksiz bloklara göre bloklar arası uzaklık, delik çapı, delik açısı, delik boşluk oranı ve Reynolds sayısına bağlı olarak 1.11-1.27 kez daha yüksek ısı transferi verdiği ve termal performans kriterinin düşük Reynolds sayılarında daha yüksek olduğu görülmüştür.

Özet (Çeviri)

SUMMARY The extended surfaces and turbulence promoters have been extensively used for enhancing convective heat transfer. In the present work, the turbulent heat transfer and friction in a rectangular channel having a width-to-height ratio 2:1 fitted with prismatic rectangular blocks and perforated blocks were investigated both experimentally and using CFD code PHOENICS. The Effect of Reynolds number (6.6x1 03-40xl03), spacing between the blocks (25-1 19 mm), perforation diameter (2.5, 4.5, 8 mm), the angle of the perforation axis to the channel axis (0, 15, 30, 45) and perforated open-area (0.05, 0.10, 0.15) were examined. Nusselt number was calculated in two different ways based on the projected area and total heat transfer area. It was found that the Nusselt number based on the projected area decreased while the Nusselt number based on the total heat transfer area increased, and the friction factor decreased with increasing spacing between the blocks. Heat transfer increased with increasing the perforation angle and the perforated open-area, but it increased slightly with increasing the perforation diameter. The perforation angle had no effect on the friction factor while it decreased with the perforation diameter and the perforated open-area. The performance analysis using energy dissipation method showed that the blocks with perforations increased the heat transfer with a factor between 1.11-1.27 compared to those with the blocks with no perforation, depending up on the experimental parameters, and that the criterion of the thermal performance increased with decreasing Reynolds number.

Benzer Tezler

  1. Computer aided solid modelling

    Bilgisayar destekli katı modelleme

    MUSTAFA DERE

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1995

    Makine MühendisliğiGaziantep Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. İ. HÜSEYİN FİLİZ

  2. Eklemeli imalat destekli dereceli hassas döküm yöntemi ile bal peteği yapıların üretimi ve karakterizasyonu

    Production and characterization of honeycomb structures by additive manufacturing-aided investment flask mould casting method

    FATİH GÜLER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Metalurji Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZGÜL KELEŞ

    DR. LEVENT TURHAN

  3. Cable-net facades with novel glass nodes: development, design, and testing

    Özgün cam düğüm noktalarına sahip kablo-ağ cephelerin geliştirilmesi, tasarımı ve testi

    ESRA YAĞDIR ÇELİKER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OĞUZ CEM ÇELİK

  4. Perde çubuk sistemlerin sonlu elemanlar ile hesabı

    Shear wall-frame system analysis with finite element

    ZİYA ATAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YALÇIN AKÖZ

  5. Katlanmış plaklar için sonlu eleman formülasyonu

    Finite element method formulation for folded plates

    NİHAT ERATLI (UZCAN)

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. YALÇIN AKÖZ