36-66 aylık çocuğu olan ebeveynlerde anne bekçiliği ve baba katılımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationships between maternal gatekeeping and father involvement in parents with 36-66 months old children
- Tez No: 769027
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Gelişimi, Anne Bekçiliği, Baba Katılımı, Ebeveyn Tutumları, Okul Öncesi Dönem, Child Development, Maternal Gatekeeping, Father Involvement, Parent Attitudes, Preschool Period
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada,“36-66 aylık çocuğu olan ebeveynlerde anne bekçiliği ve baba katılımı arasındaki ilişki”incelenmiştir. Araştırma, Hakkari il merkezinde yaşayan ve devlete ait bağımsız anaokullarına (bünyelerinde sadece ana sınıflarını barındıran devlete ait kurumlar) giden 36-66 aylık çocuğu olan anne ve babalara yapılan anketler sonucunda gerçekleştirilmiştir. Baba katılımının çocuk bakımına ne derece etki ettiğini, babanın anne bekçiliğine maruz kalıp kalmadığını ve anne bekçiliğinin olumlu/olumsuz yönlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda baba katılımı, anne bekçiliği ve baba, anne ve çocuk ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Katılımcıların yaşı, eğitimi, medeni durumu, mesleği gibi kişisel veriler toplanıp araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Babaların, çocuk bakımına ve gelişimine ne düzeyde katıldığını ölçmek için Baba Katılım Ölçeği, anne davranışlarının ne derece etkili olduğu ve annenin baba katılım davranışı üzerindeki olumlu/olumsuz etkisini ölçmek için ise, Anne Bekçiliği Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma örneklemi, Hakkari'de yaşayan ve 36-66 aylık çocuğa sahip olan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan anne ve babalardan oluşturmaktadır. Çalışmaya toplam 280 kişi katılmış, katılımcılardan 36-66 aylık çocuğa sahip ve Türkçe okuma yazma bilen 250 (hem anne hem baba olmak üzere toplamda 500 kişi) aileden veri toplanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 istatistik programı kullanılmıştır. Anne bekçiliği ölçeği (ABÖ) teşvik puanları ile baba katılım ölçeği (BKÖ) toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. ABÖ engel puanları ile BKÖ toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde negatif yönlü bir ilişkinin olduğu görülmüştür. ABÖ kontrol puanları ile BKÖ toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde negatif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre annenin teşviki arttıkça babanın katılımının da arttığı ve annenin engel ve kontrolünün artmasıyla da babanın katılımının azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research,“The relationship between maternal gatekeeping and father involvement in parents who have 36-66 months old children”was examined. The research was carried out as a result of the questionnaires made to mothers and fathers with 36-66-month-old children living in Hakkari city center and attending state-owned independent kindergartens (state-owned institutions that have only their main classes). It is aimed to reveal to what extent father involvement affects child care, whether the father is exposed to maternal gatekeeping and the positive/negative aspects of maternal gatekeeping. For this purpose, father involvement, maternal gatekeeping and father, mother and child relationship are examined. Relational screening method was used in the study. Personal data such as age, education, marital status and occupation of the participants were collected and a personal information form prepared by the researcher was used. The Father Involvement Scale was used to measure the level of participation of fathers in child care and development, and the Maternal Gatekeeping Scale was used to measure the effectiveness of mother's behaviors and the positive/negative effect of mother on father participation behavior. The study sample consists of mothers and fathers who live in Hakkari and have 36-66 months old children and participate in the research voluntarily. A total of 280 people participated in the study, and data were collected from 250 families (boht father and mother totaly 500 person) with children aged 36-66 months and who could read and write in Turkish. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 statistical program was used for data analysis. It was determined that there was a statistically significant positive correlation between the encouragement scores of the maternal gatekeeping scale (MGS) and the total score of the father involvement scale (FIS). It was observed that there was a statistically significant negative correlation between MGS disability scores and FIS total score. It was determined that there was a statistically significant negative relationship between the MGS control scores and the FIS total score. According to the findings, it was determined that as the mother's encouragement increased, the father's involvement increased and the father's participation decreased as the mother's barrier and control increased.