Kedilerin vücut sıcaklıklarının ölçümünde kullanılan farklı ölçüm metotlarının karşılaştırılması
Comparison of different body temperature measurement methods in cats
- Tez No: 769038
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜMİN GÖKHAN ŞENOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Axillar sıcaklık, temassız kızılötesi termometresi, termal kamera, timpanik membran termometresi, vücut sıcaklığı, Axillar temperature, non-contact infrared thermometer, thermal camera, tympanic membrane thermometer, body temperature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kedilerde üç farklı temassız kızılötesi sıcaklık ölçüm cihazı (NCT1, NCT2 ve NCT3), iki farklı termal kamera (Cat, Flexcam), iki farklı timpanik membran termometresi (HT ve CT) ve dijital termometre kullanılarak; oküler (Oc), oral (Or), perianal (PA), interdigital (Int), Axillar (AT) ve timpanik membran (TM) bölgelerinden elde edilen vücut sıcaklığının dijital termometreyle yapılan rektal sıcaklık ölçümüyle (RT) olan uyumun belirlenmesi bu çalışmanın amacıdır. Materyal ve Metot: Dahil edilme kriterini taşıyan 30 kedinin RT, PA, Oc, Or, TM, AT, sıcaklıkları DT, HT, CR, NCT1, NCT2, NCT3, Cat, Flexcam cihazlarıyla aynı anda ölçülerek kaydedildi. RT sıcaklığı referans değer kabul edilerek, diğer cihazlar ve ölçüm noktalarından elde edilen sıcaklık değerlerinin RT ile uyumu Passing Bablok ve Bland Altman analiziyle karşılaştırıldı. Bulgular: RT ölçümüne uyumluluk gösteren yöntemlerin sırasıyla; Dijital AT, NCT3 Oc, NCT3 PA, NCT3 Or, NCT2 Oc ve NCT2 Or olduğu belirlendi. Cat, Flexcam ve NCT1 cihazıyla yapılan tüm ölçümlerin yanında NCT2 AT, NCT2 Int, NCT2 PA, NCT3 AT, NCT3 Int, Flexcam PA, Flexcam Oc, HT ve CT yöntemlerinin RT ile uyumlu olmadığı belirlendi. Dijital AT'ye 0.27 ± 0.63 °C, NCT3 Oc'ye 2.68 ± 0.71 °C ve NCT3 PA'ya 2.56 ± 0.85 °C eklenerek RT'nin yorumlanabileceği belirlendi. Sonuç: Dijital termometreyle yapılan axillar ölçüm yönteminden sonra rektal sıcaklıkla en fazla uyum gösteren vücut sıcaklığı ölçüm yöntemleri sırasıyla, NCT3 cihazıyla yapılan oküler, perianal ve oral ölçümleriyle, NCT2 cihazıyla yapılan oküler ve oral ölçümleridir. Termal kameralar ve timpanik yöntemlerle yapılan vücut sıcaklığı ölçümleri rektal sıcaklıkla uyum göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the compatibility between digital rectal temperature (RT) and temperatures obtained from ocular (Oc), oral (Or), perianal (PA), interdigital (Int), Axillar (AT), and tympanic membrane (TM) regions by using three different non-contact infrared temperature measuring devices (NCT1, NCT2, and NCT3), two different thermal cameras (Cat, Flexcam), two different tympanic membrane thermometers (HT and CT), and digital thermometer in cats. Material and Method: The RT, PA, Oc, Or, TM, AT temperatures of 30 cats were measured with DT, HT, CR, NCT1, NCT2, NCT3, Cat, and Flexcam devices. RT temperature was accepted as a reference value, and the compatibility of temperatures obtained from other devices was compared with RT using Passing-Bablok and Bland-Altman analyses. Result: The methods that comply with RT measurement are; digital AT, NCT3 Oc, NCT3 PA, NCT3 Or, NCT2 Oc, and NCT2 Or were determined. NCT1, NCT2 AT, NCT2 Int, NCT2 PA, NCT3 AT, NCT3 Int, Flexcam PA, Flexcam Oc, HT, CT, and all samples collected by both thermal cameras were found to be incompatible with RT. It was determined that RT could be interpreted by adding 0.27 ± 0.63 °C to digital AT, 2.68 ± 0.71 °C to NCT3 Oc, and 2.56 ± 0.85 °C to NCT3 PA. Conclusion: Axillar digital thermometry is the most compatible method with rectal temperature. Besides, the ocular, perianal, and oral measurements with the NCT3 device and the ocular and oral measurements with the NCT2 device are compatible methods. Body temperature measurements made by thermal cameras and tympanic methods do not comply with RT.