Hemodiyaliz hastalarına verilen arteriyovenöz fistül bakımı eğitiminin hastaların özbakım davranışlarına etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of arteriovenous fistula care training given to hemodialysis patients on self-care behaviors of patients
  1. Tez No: 769039
  2. Yazar: YAKUP DİLBİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP KAVURMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Arteriyovenöz fistül, hasta eğitimi, hemodiyaliz, hemşirelik, özbakım, Arteriovenous fistula, hemodialysis, nursing, patient education, self-care
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırma hemodiyaliz hastalarına verilen arteriovenöz fistül bakımı eğitiminin hastaların özbakım davranışlarına etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma randomize kontrollü deneysel türde bir çalışmadır. Araştırma Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi hemodiyaliz ünitelerinde 02.06.2022-30.12.2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma ilgili hastanelerin hemodiyaliz ünitelerinde tedavi alan, örnekleme dahil edilme kriterlerine uyan 31 girişim, 35 kontrol grubu olmak üzere toplam 66 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, Hasta Bilgi Formu ve Hemodiyaliz Hastalarında Arteriyovenöz Fistüle İlişkin Öz Bakım Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 25.0 paket programında Shapiro-Wilk ve Kolmogorov-Smirnov testi, bağımsız t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda eğitim verilen girişim grubundaki hastaların kontrol grubuna göre Arteriyovenöz fistüle ilişkin öz bakım davranışlarının iyileştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of arteriovenous fistula care training given to hemodialysis patients on self-care behaviors of patients. Material and Method: The research is a randomized controlled experimental type of study. The research was carried out in the hemodialysis units of Van Regional Training and Research Hospital and Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical Center Training and Research Hospital between 02.06.2022 and 30.12.2022. The study was carried out with a total of 66 patients, including 31 interventions and 35 control groups, who received treatment in the hemodialysis units of the relevant hospitals and met the criteria for inclusion in the sampling. The data of the study were collected using the Patient Information Form and the Scale for Evaluating Self-Care Behaviors Related to Arteriovenous Fistula in Hemodialysis Patients. Statistical analysis of the data was performed using the Shapiro-Wilk and Kolmogorov-Smirnov test, independent t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) in the SPSS 25.0 package program. Significance level was accepted as p0.05). Conclusion: As a result of our study, it was determined that the self-care behaviors related to arteriovenous fistula improved in the patients in the intervention group who were trained compared to the control group.