Üniversite öğrencilerinde depresyon, kendini affetme ve öz-şefkat arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relations between depression, self-forgiveness, and self-compassion in university students
  1. Tez No: 769054
  2. Yazar: ELİF ALTAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TANACIOĞLU AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Öz-şefkat, Kendini affetme, Depression, Self-compassion, Self-forgiveness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, beliren yetişkinlerde kendini affetme ve öz-şefkat değişkenlerinin depresyon semptomlarını yordayıp yordamadığını ve depresyon düzeyi ile ilişkisini ortaya koymaktır. Araştırmaya 18-25 yaş aralığında bulunan 181'i kadın, 138'si erkek olmak üzere 319 üniversite öğrencisi katılmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Öz Duyarlık Ölçeği (ÖDÖ) ve Kendini Affetme Ölçeği (KAÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için Pearson Korelasyon Analizi, Hiyerarşik Regresyon Analizi, Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskall Wallis Sıralamalı Tek Yönlü Varyans Analizi Testi, Mann Whitney-U Testi yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, depresyon ile öz şefkat arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Depresyon ile kendini arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öz şefkat ile kendini affetme arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öz şefkat değişkeni ve kendini affetme değişkeninin depresyonu olumsuz ve anlamlı olarak yordadığı sonucu bulunmuştur. Kendini affetme ile öz şefkat seviyesinin artmasıyla depresyon seviyesinin azaldığı sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to reveal the level of predicting depression symptoms of self-forgiveness and self-compassion variables in emerging adults and their relationship with depression level. A total of 319 university students, 181 female and 138 male, aged between 18-25 participated in the study. Personal Information Form, Beck Depression Inventory (BDI), Self-Compassion (Sensitivity) Inventory (SAS) and Self-Forgiveness Inventory (BSS) were used as data collection tools. Pearson Correlation Analysis, Hierarchical Regression Analysis, Independent Sample T-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Kruskall Wallis Ranking One-Way Analysis of Variance Test, Mann Whitney-U Test were used to analyze the data. In the relative terms of the research, it was considered that there were a negative relationship between general and self-compassion. It was about a relationship with those around you. It was about a general relationship between self-compassion and self-forgiveness. That self-evaluation and non-forgiveness were not considered negative and significant. It was found that the level of depression decreased as the level of self-compassion increased with self-forgiveness.