Üniversite öğrencilerinde depresyon ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliğinin yapısal eşitlik modelleri ile değerlendirilmesi
The validity and reliability of the depression scale of university students in Turkish by evaluating with structural equation modeling
- Tez No: 844989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Faktör Analizi, Geçerlilik, Güvenirlilik, Depression, Factor Analysis, Validity, Reliability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Depresyon, kişinin ruh halinin ciddi şekilde etkilendiği, uzun süreli bir ruhsal sağlık sorunudur. Günlük hüzün, ilgi kaybı, enerji eksikliği, uyku sorunları ve değersizlik hissi gibi özelliklerle kendini gösterir. Depresyon tüm yaş gruplarını etkilediği gibi üniversite öğrencileri olarak sınıflandırılan 18-28 yaş arasındaki grubu da ciddi bir şekilde eklemektedir. Ülkemizde özellikle üniversite öğrencilerinde karşılaşılan sıkıntılar, sorunlar nedeniyle literatürümüzde bulunan çalışmalarda da görüldüğü gibi sıklıkla karşılaşılan sağlık problemidir. Bu nedenle çalışmamızın amacı üniversite öğrenci grubunun özelliklerini, problemlerini, karşılaştıkları sıkıntıları göz önünde bulundurarak hazırlanmış olan Khawaja tarafından 2006 yılında hazırlanmış olan USDI ölçeğinin Türkçe versiyonunun güvenirlik ve geçerliliğini ortaya koymaktır. Türkçe Adaptasyonu: USDI ölçeğinin Türkçe çevirisi iki akademisyen bir çevirmen tarafından yapılmıştır daha sonra bir psikolog tarafından çeviriler incelenmiştir ve ortak bir çeviri üzerinde mutabık olunmuştur. Veri Toplama Süreci: Bu çalışma Türkiye genelinde bulunan üniversitelerden rastgele seçilmiş 18-28 yaş arasındaki 700 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Geçerlilik ve Güvenirlilik: Ölçeğin iç tutarlılığını ölçmek için tüm faktörlerin ve ölçeğin genel puanın Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır ve 0.90'dan yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca split half yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin soruları tek ve çift maddeler arasındaki Spearman Brown katsayısı 0.982 olarak bulunmuştur ve bu yapılan hesaplamamlar ölçeğin güvenirliliğinin mükemmel düzeyde olduğunu göstermiştir. Ölçeğin geçerliliği Doğrulayıcı Faktör Analizi ile incelenmiştir. χ2/sd, RMSA, CFI, NFI, GFI, AGFI değerleri incelenmiş ve bütün değerlerin kabul edilebilir değer aralığında olduğu gözlenmiştir. Bu analizler doğrultusunda“University Student Depression Inventory (USDI)”ölçeğinin Türkçe versiyonunun geçerlilik ve güvenirliliği sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Depression is a serious, long-term mental health issue that significantly affects a person's mood. It manifests with features such as daily sadness, loss of interest, lack of energy, sleep problems, and feelings of worthlessness. Depression affects people of all age groups and is a significant problem for individuals classified as university students, aged 18-28. In our country, the difficulties and problems frequently encountered by university students are also evident in the literature, as seen in various studies. Therefore, the aim of our study is to establish the reliability and validity of the Turkish version of the University Student Depression Inventory (USDI) scale, prepared by Khawaja in 2006, taking into account the characteristics, problems, and difficulties faced by university students. Turkish Adaptation: The Turkish translation of the USDI scale was carried out by two academics and a translator. Later, the translations were reviewed by a psychologist, and a consensus was reached on a common translation. Data Collection Process: This study was conducted with 700 students aged 18-28 randomly selected from universities across Turkey. Validity and Reliability: To measure the internal consistency of the scale, Cronbach's Alpha coefficient was calculated for all factors and the overall scale, and it was found to be greater than 0.90. Additionally, the split-half method was employed. The Spearman Brown coefficient between the scale's questions for odd and even items was found to be 0.982, indicating high reliability. The validity of the scale was examined through Confirmatory Factor Analysis. χ2/df, RMSEA, CFI, NFI, GFI, and AGFI values were examined, and all values were observed to fall within an acceptable range. As a result of these analyses, the validity and reliability of the Turkish version of the“University Student Depression Inventory (USDI)”scale have been established.