İsviçreli Seyyah Johann Ludwig Burckhardt'ın (Şeyh İbrahim) bedevî ve vehhabîlere dair gözlemleri (1809-1817)
Swiss traveller Johann ludwig Burckhardt's (Shaykh İbrahim) observations on the bedouins and wahabys (1809-1817)
  1. Tez No: 769135
  2. Yazar: BÜŞRA PENÇECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Din, Tarih, Biography, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İsviçreli Seyyah, Johann Ludwig Burckhardt, Hicaz, Bedevîler, Vehhabîler, Swiss Traveler, Johann Ludwig Burckhardt, Hejaz, Bedouins, Wahabys
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
XIX.yy. boyunca Orta Doğu'ya giden Avrupalı seyyahlar çoğunlukla hac, diplomatik ya da ticari nedenlerle seyahat ederek bu bölge hakkında siyasi, sosyal, kültürel, coğrafi vb. açıdan çeşitli gözlem ve yorumlarda bulunmuşlardır. İngiltere'den Afrika'nın İç Kısımlarının Keşfini Teşvik Etme Derneği (Association for Promoting the Discovery of the Interior Parts of Africa) veya diğer adıyla Afrika Birliği Komitesi aracılığıyla Afrika'nın Timbuktu şehrindeki zenginlikleri keşfe gönderilen İsviçreli seyyah Johann Ludwig Burckhardt, Timbuktu'ya gidecek kervanı bekleyene kadar Hicaz coğrafyasında seyahatlerde bulunmuş ve bu seyahatlerini kayıt altına almıştır. Seyahatnamelerini Nubya, Suriye, Arabistan ve Mısır coğrafyalarında yaşayan halkların yaşamını gözlemleyerek oluşturan Ludwig, aynı zamanda 1809-1817 tarihleri aralığında bu bölgelerde yaşayan bedevîlerin ve vehhabîlerin yaşamlarına da detaylı bir şekilde değinmiştir. Johann Ludwig Burckhardt'ın Notes on the Bedouins and Wahabys (Bedevîler ve Vehhabîler Üzerine Notlar), eserini incelediğimiz bu çalışmanın ilk bölümü, okuyucuya eserin müellifinin hayatı, ailesi, eğitimi, şahsiyeti ve Müslümanlığı meselesi, vefatı ve seyahatleri hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde müellifin not defterlerinin muhtevası, Arapça el yazmaları, kitaplarını oluşturan seyahat notları, beş eserin baskısı ve muhtevası, dil ve üslup özellikleri ve her bir eserin değerlendirmesi yapılmıştır. Son bölümde ise Ludwig'in bedevîler ve vehhabîler hakkındaki açıklamalarından yola çıkılarak onların 19. yüzyılın başlarındaki sosyal, coğrafi, kültürel, dini, siyasi, adli, askeri yapılanmaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
European travelers who travel to the Middle East in the 19th century, their purpose were mostly for pilgrimage, diplomatic or commercial reasons and during that journeys they have made various observations and comments as regard the that region's political, social, cultural, geographical perspectives. The Swiss traveler Johann Ludwig Burckhardt, who was sent from England to explore the richness of Timbuktu in Africa through the Association for Promoting the Discovery of the Interior Parts of Africa, traveled in the Hejaz geography until he was waiting for the caravan to go to Timbuktu and recorded these travels. Ludwig, who created his travelogues by observing the life of the peoples living in Nubia, Syria, Arabia and Egypt, also mentioned in detail the lives of the Bedouins and Wahabys living in these regions between 1809-1817. In the first part of this study, in which we examined Johann Ludwig Burckhardt's Notes on the Bedouins and Wahabys, the reader was tried to be informed about the life, family, education, personality and Islam of the author, his death and travels. In the second part, the content of the author's notebooks, Arabic manuscripts, travel notes that make up his books, the printing and content of five works, language and style, literatur features and the evaluation of each work are made. In the last chapter, based on Ludwig's statements about Bedouins and Wahabys, their social, geographical, cultural, religious, political, judicial and military structures at the beginning of the 19th century are discussed.