Behçet sendromu hastalarında tüberküloz sıklığı
Frequency of tuberculosis in patients with behçet's syndrome
- Tez No: 769134
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN HATEMİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Behçet sendromu, tüberküloz, Behçet syndrome, tuberculosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Behçet sendromu hastalarında TNF inhibitörleri (TNFi) kullanırken tüberküloz sıklığının diğer hastalıklardakinden fazla olduğu bilinmektedir. Ancak bunun nedenleri ve TNFi kullanımından bağımsız olarak BS'nda latent tüberküloz(LTB) ve aktif tüberküloz sıklığının diğer inflamatuar hastalıklardan fazla olup olmadığı iyi bilinmemektedir. Yöntem: Sadece kolşisin kullanmış 300 BS hastası, konvansiyonel immünsüpresif kullanmış 300 BS hastası, konvansiyonel tedavi almış 300 ve biyolojik tedavi almış 300 ankilozan spondilit (AS) hastası ve TNFi başlanmış tüm BS hastaları, geçirilmiş tüberküloz açısından sorgulandı.TNFi kullanan BS ve AS hastalarında latent tüberküloz sıklığı karşılaştırıldı. Türkiye'de SGK veri tabanına kayıtlı tüm BS ve AS hastaları arasında tüberküloz olanların oranı belirlendi. Bulgular: Geçirilmiş aktif tüberküloz öyküsü sadece kolşisin alan BS hastalarında %3, konvansiyonel immünsüpresif alan BS hastalarında %2, konvansiyonel tedavi alan AS hastalarında %3'tü (p=0,680). Latent tüberküloz sıklığı AS'de daha fazlaydı (%63,8'e karşı %76, p=0.004). TNFi sırasında tüberküloz geçirme oranı BS hastalarında AS'ye göre daha yüksekti (HR 3,05, %95 CI 1,2-7,9). SGK'dan alınan verilere göre Türkiye'deki BS hastalarında tüberküloz %0,40 AS hastalarında %0,34 bulundu. Aradaki fark klinik olarak anlamlı bulunmadı. Behçet hastalarında >15 mg deltacortril kullanımı ve sigara tüberküloz açısından risk faktörü olarak bulundu. Sonuç: TNFi kullanmayan BS hastalarında aktif tüberküloz sıklığı AS hastaları ile benzerdir. SGK verilerine göre de sıklık benzerdir ve toplumdakinden daha yüksektir. LTB sıklığı AS hastalarında daha yüksek bulunmuştur. TNFi kullanımı sırasında tüberküloz sıklığının BS hastalarında AS'ye göre yaklaşık 3 kat artması Behçet sendromu hastalarında AS'den farklı olarak TNFi ile kullanılan yüksek doz kortikosteroid ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The reason why the frequency of tuberculosis is higher in BS patients using TNFi than in other inflammatory diseases and whether the frequency of tuberculosis is higher in BS who don't use TNFi isn't well known. Material and method: 300 BS patients who used only colchicine, 300 BS patients who used conventional immunosuppressives, 300 ankylosing spondylitis (AS) patients who used conventional treatment and 300 AS patients who used TNFi as well as all BS patients who started TNFi were questioned for tuberculosis. The frequency of LTB was compared. Rate of tuberculosis among all BS and AS patients in Turkey was determined. Result : Active tuberculosis was 3% in BS who received colchicine, 2% in BS who received conventional immunosuppressive and 3% in AS who received conventional therapy(p=0.680). The frequency of LTB was higher in AS(%63,8 vs. %76, p=0.004). The rate of tuberculosis during TNFi use was higher in BS(HR 3,05, %95 CI 1,2-7,9). The rate of tuberculosis in BS in Turkey was 0.4% and 0.34% in AS. Use of >15 mg deltacortril and smoking were found as tuberculosis risk factors in BS. Conclusion: Active tuberculosis in BS was similar to AS who did not use TNFi. According to SGK data, frequency is similar and which is higher than general population. LTB was found higher in AS. The incidence of tuberculosis increases 3 times in BS during TNFi use, which may be related to the high-dose corticosteroid used with TNFi in patients with BS.